Ravitsemustilan ja suunterveyden arviointi kotihoidossa (TulKoti-hanke Pohjois-Savo)
Kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla asiakkaan ravitsemustilaa ja suunterveyttä arvioidaan toimintamallin mukaisesti ja asiakas ohjataan tarvittaessa jatkohoitoon. Säännöllisessä kotihoidossa arviointeja toteutetaan vähintään 6 kk:n välein.
Tutkimuksen mukaan 86 % kotihoidon asiakkaista oli vajaaravitsemusriskissä tai vajaaravittuja (Kaipainen ym. 2015). Ravitsemusohjauksella pystytään parantamaan kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilaa (Pölönen ym. 2015) sekä ravinnonsaantia (Kaipainen ym. 2022). Suunterveyteen, pureskelukykyyn ja nielemiseen liittyvät ongelmat ovat yhteydessä ravinnonsaannin ja ravitsemustilan heikentymiseen (Salmi ym. 2022). Kotihoidon asiakkaiden suun omahoidon toteutus sekä henkilöstön tarjoama tuki suuhygienian ylläpitämiseksi on riittämätöntä. Suunterveyteen ja suuhygieniaan liittyvät yksilölliset ennaltaehkäisevät toimet olisi sisällytettävä kotihoidon asiakkaiden päivittäiseen hoitosuunnitelmaan, kun ensimmäiset merkit asiakkaan hauraudesta ilmenevät (Tuuliainen 2023). Syömiseen liittyvistä ongelmista saatetaan kertoa terveydenhuollon eri ammattilaisille eri tavoin (Salmi ym. 2022). Näistä tekijöistä johtuen suunterveyttä, ravinnonsaantia ja ravitsemustilaa tulee arvioida yhdessä ja huomioida kokonaisuutena. Lisäksi arviointia on tärkeää tehdä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Lähteet:
Kaipainen, Tiihonen, Hartikainen & Nykänen (2015) Prevalence of risk of malnutrion and associated factors in homecare clients. The journal of nursing home research sciences; 1, 47-51.
Kaipainen,Hartikainen,Tiihonen& Nykänen(2022) Effect of individually tailored nutritional counselling on protein and energy intake among older people receiving home care at risk of or having malnutrition: a non-randomisedintervention study. BMC Geriatr; 22: 391
Pölönen,Tiihonen,Hartikainen& Nykänen(2017) Individually tailored dietary counseling among old home care clients – effects on nutritional status. J Nutr Health Aging; 21: 567-572
Salmi, Komulainen, Nihtilä, Tiihonen, Nykänen. Hartikainen & Suominen (2022) Eating problems among old homecare clients. Clinical and Experimental Dental Research, 1– 10.
Tuuliainen Eveliina (2023) Oral health, hygiene and oral health-related behaviour among old home care clients – Effectiveness of individually tailored interventions. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences, 735
Ravitsemuksen ja suunterveyden ja haasteet on tunnistettu kotihoidossa. Ravitsemustilan ja suunterveyden arvioinnissa ei ole ollut käytössä yhtenäistä toimintamallia.
Henkilöstön osaamisen lisääminen, ravitsemustilan ja suunterveyden arvioinnin ja ohjauksen ja tuen lisääminen asiakaslähtöisesti. Yhtenäinen toimintamalli hyvinvointialueen kotihoitoon. Yhteistyön käynnistäminen kotihoidon ja suun terveydenhuollon välille.
Yhteistyö on käynnistynyt kotihoidon ja suun terveydenhuollon välillä. Henkilöstön ravitsemustilan ja suunterveyden koulutuskokonaisuutta on selkeytetty ja se on hyödynnettävissä hyvinvointialueen Moodle -verkkokoulutusympäristössä. Koko hyvinvointialueen kattava toimintamallin käyttöönottosuunnitelma on laadittu. Henkilöstön työn tueksi on laadittu työohjeet ja prosessikuvauksia. Työkaluja on muokattu käytännön työtä paremmin palvelevaksi.
Henkilöstön koulutus ja osaamisen varmistaminen. Yhteistyössä sovitut käytännöt eri toimijoiden välillä.
Kohderyhmänä ovat kotihoidon palveluja saavat asiakkaat, kotihoidon työntekijät ja toimintaan mukaan lähtevät suuhygienistit. Lähtökohtana on tuottaa palvelu asiakkaan kotiin, jolloin palvelu on saavutettava asiakkaalle.
Kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla arvioidaan asiakkaan ravitsemustilaa ja suunterveyttä. Tarvittaessa toteutetaan työparityöskentelynä (suuhygienisti/kotihoidon hoitaja) kotikäynti. Kotikäynnillä suuhygienisti tekee suun tarkastuksen ja antaa omahoidon ohjausta sekä ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon.
Asiakaan ravitsemustilaa arvioidaan samalla toimintamallin mukaisesti. Asiakkaalle tehdään ravitsemustilan arviointi ja laaditaan yksilöllisesti ravitsemus- ja suunhoitosuunnitelmat. Ravitsemus ja suunhoito huomioidaan hoitosuunnitelmassa ja hoidon päivittäisessä tarpeessa.
Hoitajien osaamisen lisääminen on edellytys toimintamallin käyttöönotolle. Asiakaslähtöinen ja osallistava ravitsemustilan ja suunterveyden arviointi toteutuu, kun mahdollisiin ongelmiin puututaan jo asiakkuuden alussa.
Kotihoidon säännöllisen asiakkaan ravitsemustilan ja suunterveyden arviointia toteutetaan toimintamallin mukaisesti vähintään 6kk välein. Ravitsemuksen, suunterveyden ja suunhoidon huomioiminen sisältyy asiakkaan kokonaisvaltaiseen hoitoon.
Toimintamallin kehittämistyössä on hyödynnetty TulSote -hankkeen pilotin tuloksia ja kokemuksia.