Reumatroppi-ryhmätoiminta
Reumatroppi-ryhmätoiminnan tavoitteena on edistää ikääntyvien reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaiden henkilöiden hyvinvointia ja kykyä pärjätä oman sairauden kanssa liikkumisen, kulttuurin, luontoelämysten ja terveellisten elintapojen avulla.
Henkilön, jolla on reuma- tai muu tuki- ja liikuntaelinsairaus, elämänlaadun on havaittu olevan matalampi verrattuna saman ikäisiin ja samaa sukupuolta oleviin ihmisiin, joilla ei ole reumasairautta. Reuma- tai tule-sairaus voi aiheuttaa muun muassa kipuoireita, väsymystä ja alakuloa ja vaikeuttaa liikkumista ja sosiaalista osallistumista. Myös ikääntyessä fyysinen ja henkinen terveys ja toimintakyky heikkenevät. Fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen voi hankaloittaa esimerkiksi liikkeelle lähtemistä. Paikalleen jääminen nostaa muun muassa kaatumisen ja sosiaalisen syrjäytymisen riskiä, jotka puolestaan voivat johtaa esimerkiksi ulkoisen avuntarpeen lisääntymiseen.
Lääkehoito on keskeinen osa reumasairauksien hoitoa. Kuitenkin myös erilaisilla omahoitokeinoilla on merkittävä rooli terveyden ylläpitämisessä ja sairauden hoidossa. Omahoitoa ovat muun muassa liikkumiseen, ravitsemukseen ja muihin arjen toimintoihin liittyvät päätökset. Liikkumisella, luontoaltistuksella ja kulttuuriharrastuksilla on tutkimuksissa havaittu lukuisia myönteisiä vaikutuksia pitkäaikaissairaiden henkilöiden elämänlaatuun ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Myös ravitsemus, riittävä lepo ja mielen hyvinvointi ovat tärkeitä reuma- ja tule-sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa ja erityisesti liitännäissairauksien ehkäisyssä.
Omahoidolliset keinot tukevat mahdollista lääkehoitoa ja laajentavat yksilön omaa käsitystä roolistaan terveytensä edistämisessä. Aktiivinen osallistuminen, tekeminen ja kokeminen edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia ja ylläpitävät henkistä ja fyysistä vireyttä. Samalla ne nostavat yksilön omanarvontunnetta, minäpystyvyyttä ja luottamusta omiin kykyihin.
Reumatroppi-ryhmätoimintamallia on kehitetty yhteistyössä Suomen Reumaliiton jäsenyhdistysten, vapaaehtoisten ryhmänohjaajien ja ryhmäläisten kanssa.
Reumatroppi-ryhmätoiminnan tarkoituksena on, että toiminnassa mukana olevat reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavat henkilöt:
- löytävät hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tekijöitä omasta arjestaan. Osallistujat innostuvat liikkumaan, toimimaan ja osallistumaan ja kokeilemaan rohkeasti uutta.
- kokevat liikkumisen, kulttuurin, luontoelämysten ja terveellisten elintapojen kohentaneen heidän hyvinvointiaan ja parantaneen kykyä tulla toimeen oman sairauden kanssa.
Tavoiteltujen muutosten toteutumista on seurattu vapaaehtoisille ohjaajille ja ryhmäläisille suunnatuilla itsearviointikyselyillä.
Kohderyhmät:
- Reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavat ikääntyvät henkilöt, jotka osallistuvat Reumatroppi-ryhmiin ja muuhun Reumatroppi-hankkeessa tuotettuun toimintaan.
- Vapaaehtoiset, jotka kouluttautuvat Reumatroppi-ryhmänohjaajiksi.
- Reuma- ja tuki- ja liikuntaelinyhdistykset, jotka ottavat Reumatroppi-toiminnan käyttöön omalla alueellaan.
Reumatroppi-ryhmätoimintamallia on kehitetty vuodesta 2020 lähtien yhdessä reuma- ja tules-yhdistysten kanssa. Ryhmätoimintamallia ja -materiaaleja on kehitetty palvelumuotoilun keinoin ryhmäläisiltä ja vapaaehtoisilta ryhmänohjaajilta saadun palautteen perusteella.