Romaniperhetyö Veera-työmalli
Eväitä arkeen romaniperhetyöprojektin kehittämässä Veera-työmallissa tavoitteena on tarjota romaniperheille kulttuurisensitiivistä tukea elämänhallinnan vahvistamiseksi. Veera-työmallin neljän askeleen ohjelmassa korostuu systeeminen ja reflektiivinen työote.
Romanilähtöisen perhetyömallin kehittämisen tarve on noussut esiin palvelujärjestelmissä ja myös romaniperheiden kokemuksena. Ammattilaiset kokevat tarvitsevansa lisätietoa romanikulttuurista ja tapaperinteistä sekä niiden tuomista erityispiirteistä sosiaalialan asiakkuudessa voidakseen edistää palveluidensa tuloksellisuutta. Romaniasiakkaiden palvelukokemuksia värittävät eriarvoisuuden kokemukset sekä kokemukset siitä, ettei heidän tuen tarpeitaan ymmärretä riittävällä ja oikealla tavalla. Puhutaan siis palveluntarpeen ja tuotetun palvelun kohtaamattomuudesta. Suomen romanipoliittisen ohjelman (ROMPO 2018-2022) yhtenä periaatteena on tuoda romanien osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen osaksi yhteiskunnan kaikkien palveluntuottajien toimintaperiaatteita. Tämän periaatteen toteuttamisessa tarvitaan romaniväestön olosuhteiden ja tarpeiden näkyväksi tuomista sekä yhdenvertaisuutta estävien tekijöiden tunnistamista ja poistamista.
Sosiaalipalveluissa kasvava monikulttuurinen asiakastyö näkyy laajasti. Kulttuurinen kompetenssi onkin yksi ammattilaisen tärkeimmistä taidoista. Kulttuurinen osaaminen perustuu erilaisista kulttuuritaustoista tulevien kunnioittavaan kohtaamiseen sekä syrjimättömän ilmapiirin luomiseen myös palvelujärjestelmissä ja koko yhteiskunnassa. Laajasti ajatellen voidaan sanoa, että kulttuurinen osaaminen edellyttää kulttuurisen monimuotoisuuden huomioon ottamista myös palveluiden järjestämisessä. Romano Missio ry:n kehittämä Veera-työmalli on ainutlaatuinen toimintamuoto siinä mielessä, että siinä osallisuuden edistäminen toteutuu kahdensuuntaisena, asiakkaan ja työntekijän kokemuksena. Veera-työmallissa perhetyötä tekee romanitaustainen sosiaalialan ammattilainen. Asiakkaan ja työntekijän yhteinen kulttuuritausta edistää paitsi luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen luomista myös molempien osapuolien yhteiskunnallista osallisuutta.
Veera-työmalli on Eväitä arkeen -romaniperhetyöprojektissa kehitetty toimintamalli. Työmallin kehittämisen lähtökohtana ovat perhetyön asiakaskohtaamisissa saadut kokemukset. Asiakasymmärryksen kartoittamiseksi laadittiin asiakkaan palvelupolku ennen asiakkuutta ja asiakkuuden aikana. Ennen romaniperhetyöprojektin asiakkuutta asiakkaat sanoittivat kokemuksiaan sosiaalipalveluiden asiakkaana toteamalla, että yhteinen kieli puuttuu, heitä ei ymmärretä, romanikulttuuriin liittyviä erityispiirteitä ei uskota. Lisäksi asiakasperheillä oli korkea kynnys hakeutua kunnallisten palveluiden piiriin, sillä avun hakemisen pelättiin johtavan lastensuojelun asiakkuuteen. Tilanteet johtivat usein haasteiden ja ongelmien kasaantumiseen, mikä ehkä olisi ollut estettävissä, jos perheille olisi voitu tarjota tukea oikea-aikaisesti.
Romaniperhetyön asiakkuuden aikana asiakasperheiltä kerättiin palautetta, jotta perheiden kokemuksista ja Veera-työmallin tuloksellisuudesta saatiin mitattavissa olevaa arviointitietoa. Asiakkuuden aikana laadittiin myös palvelupolku, jossa esiin nousi asiakaskokemuksena luottamuksellisuus, keskinäinen kunnioitus ja samanarvoisuus, tuotetun palvelun saavutettavuus ja palvelun vastaanottamisen matala kynnys.
Asiakkailta kerättyjen palautteiden perusteella vertaistoiminnat nostettiin osaksi Veera-työmallia. Vertaistoimintoina ovat asiakasperheille yhteiset perhetoimintapäivät ja vanhemmuuden ryhmät. Vanhemmuuden ryhmätoiminnan teemat on suunniteltu yhdessä asiakasperheiden kanssa.