Ruoka-apu.fi - ruoka-aputoiminnan yhteinen ilmoitustaulu
Ruoka-apu.fi on ruoka-apua etsivien ja sitä järjestävien verkkopalvelu. Sivulta löytää ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista valitulla alueella. Tapahtumia voi selata listan, kartan tai kalenterinäkymän avulla. Samalla järjestäjille kertyy tilastotietoa työstään.
Ruoka-avulla tarkoitetaan hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa, jossa autettaville luovutetaan ruokaa elintarvikejakeluna tai valmiina aterioina. Ruoka-apu on tärkeä osa kaikkein huono-osaisimpien avustustoimintaa ja julkisia palveluita täydentävää turvaa.
Suomessa jopa 200 000 ihmistä turvautuu ruoka-apuun vuosittain. Luonnonvarakeskuksen (2020) mukaan ruoka-apua jaetaan noin 20 miljoonaa kiloa vuosittain. Ruoka-apua järjestäviä yhdistyksiä, järjestöjä ja kuntatoimijoita on noin tuhat. Ruoka-avun tarvetta ylläpitävät mm. erilaisista terveydellisistä ja sosiaalisista syistä johtuva huono-osaisuus ja vähävaraisuus. Ohjaus, neuvonta ja ryhmätoiminta ruoka-avun ohessa auttavat palvelupolkujen alkuun.
Ruoka-aputoiminnan monimuotoisella kentällä ei ole vakiintuneita valtakunnallisia rakenteita. Yksittäiset ruoka-aputoimijat saattavat kuulua erilaisiin verkostoihin tai keskusjärjestöihin, tai toimia täysin itsekseen. Ruoka-avun kehittäminen on usein paikallista tai yksittäisten toimijoiden varassa. Osallistava yhteisö -hankkeen kaikille avoin toiminta on pyrkinyt vahvistamaan valtakunnallista verkostoyhteistyötä, tukemaan paikallista kehittämistä sekä lisäämään toimijoiden välistä tiedonvaihtoa.
Ruoka-apu.fi-verkkopalvelun kehittämiseksi koottiin joukko ruoka-aputoiminnan järjestäjiä, asiantuntijoita ja kehittäjiä. Yhteiskehittäminen aloitettiin tyhjältä pöydältä pohtimalla minkälainen verkkopalvelu tarvitaan ruoka-apua etsivän, sitä järjestävän ja sen piiriin ohjaavan näkökulmista. Kehittäjätiimi kokoontui vuoden kehittämisjakson aikana viidesti. Välissä verkkopalvelun testaamiseen ja arviointiin osallistuivat myös ruoka-avun asiakaskunnan edustajat. Ensimmäisen kehitysvaiheen jälkeen kehittäjätiimin
Yhteiskehittämistä fasilitoivat Osallistava yhteisö -hankkeen työntekijät Kirkkopalvelut ry:stä. Mukana ensimmäisessä kehittäjätiimissä olivat edustajat seuraavista organisaatioista: Helsingin seurakuntayhtymä, Sininauhaliitto, Takuusäätiö, Työttömien keskusjärjestö, ViaDia ry, Kotimaisen avustustyön liitto ja Edistia. Toiseen kehitysvaiheeseen mukaan liittyivät edustajat Ruokavirastosta, Samaria rf:stä, Suomen Punaisesta Rististä, Pelastusarmeijasta, Luonnonvarakeskuksesta sekä Manna-Apu ry:stä.
Tavoitteena oli rakentaa Ruoka-apu.fi:sta ruoka-aputoimijoiden yhteinen ja kaikille avoin ilmoitustaulu, tuoda suomalainen ruoka-aputoiminta näkyväksi, edistää ruoka-avun tavoittavuutta sekä tuottaa välineitä tiedon kokoamiseen ruoka-aputoiminnasta.
Käyttöönottovaiheessa seurataan verkkopalvelun ilmoittajatunnusten määrää, ilmoitettujen ruoka-aputapahtumien määrää sekä sivulla vierailevien kävijöiden määrää. Käyttöönoton tueksi viestitään laajasti verkkopalvelusta ja järjestetään käyttöönottokoulutuksia.
Ruoka-apu.fi-verkkopalvelun kehittäminen
1. Tavoitteiden tunnistaminen
2. Kehittäjätiimin kokoaminen
3. Yhteiskehittäminen
4. Asiakaskunnan edustajien kuuleminen
5. Jatkokehittäminen
6. Verkkopalvelun julkaiseminen
7. Käyttöönoton tukeminen
8. Käyttökokemusten kerääminen
9. Jatkokehittäminen
10. Ylläpito ja jatkokehittäminen
Ruoka-apu.fi-verkkopalvelun kehittämiseksi koottiin joukko ruoka-aputoiminnan järjestäjiä, asiantuntijoita ja kehittäjiä. Ruoka-aputoimintaa järjestävät ovat tuoneet asiakaskuntansa näkemyksiä ja toiveita kehittämistyöhön osana yhteiskehittämistä. Lisäksi ruoka-avun asiakaskunnan edustajat ovat testanneet palvelua luonnosvaiheessa yhdessä hankkeen verkkoviestinnän kehittäjän kanssa. Ruoka-avun asiakaskunta osallistui palvelun testaamiseen myös hankkeelle tehdyn opinnäytetyön puitteissa. Näistä asiakkaiden havainnot ja huomiot on koottu ja viety kehittäjätiimille huomioitavaksi palvelun käyttöliittymän suunnittelua ja kehittämistä varten.
Tutustuimme perusteellisesti erilaisiin karttapohjaisiin auttamispalveluihin ja hakukonepalveluihin. Esimerkkejä löytyy vaikkapa kiinteistönvälityksen toimialalta. Tausta-ajatteluna ja pohjana kehittämistyölle hyödynnettiin Kirkkopalvelut ry:n Vapaaehtoistyö.fi-palvelua, jonka avulla tarjotaan vapaaehtoistyön tehtäviä ja vapaaehtoistyöntekijät voivat etsitä niitä palvelun avulla.
Kehittäjätiimin intensiivinen työskentelyvaihe 5-12/2019, jonka aikana tunnistettiin verkkopalvelun käyttäjäryhmät, eri käyttäjäryhmien informaatiotarpeet sekä määriteltiin sivuston rakenne. Kehittämisessä korostuivat tavoitteet helppokäyttöisyydestä ja ruoka-apua etsivän näkökulman ensisijaisuudesta. Verkkopalvelu avattiin käyttöön 28.1.2020.