Ruotsinkielisten etäpalveluiden keskittäminen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella
Ruotsinkielisten etäpalveluiden keskittämisen tarkoituksena on lisätä asiakkaiden yhdenvertaisuutta siltä osin, että asiakkaat saavat tarvitsemansa etäpalvelun suomen- tai ruotsin kielellä.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakkaista 12% puhuu äidinkielenään ruotsia. Hyvinvointialueella on yli 15 000 yli 65 –vuotiasta henkilöä, jonka äidinkieli on ruotsi. Ruotsinkielisten etäpalveluiden keskittämisen tarkoituksena on lisätä asiakkaiden yhdenvertaisuutta siltä osin, että asiakkaat saavat tarvitsemansa etäpalvelun suomen- tai ruotsin kielellä. Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä kotiin vietävän teknologian käyttöä ja siten saavuttaa kustannussäästöjä. Palveluiden keskittäminen vähentää toiminnan haavoittuvuutta, yhtenäistää tarjotun palvelun laatua ja mahdollistaa työmäärän ja resursoinnin yhtenäistämisen.
Ennen etäpalveluiden keskittämistä ruotsinkieliset asiakkaat eivät aina saaneet palvelua omalla äidinkielellään. Pienissä etäpalveluita tuottavissa yksiköissä toiminta on hyvin haavoittuvaista: kun etäpalveluja tuotetaan useista pienistä yksiköistä käsin, työmäärä jakautuu epätasaisesti ja johtaminen ei ole toimintaan erikoistunutta.
Toimintamalli liittyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiaan turvata suomen- ja ruotsinkieliset palvelut alueella. Lisäksi tavoitteena on olla Suomen kärkeä kotiin vietävissä teknologiaratkaisuissa. Malli on kehitetty osana Porvoon ja Raaseporin sairaaloiden yhteydessä toimivien kielellisten oikeuksien toteutumista tukevien verkostomaisten osaamiskeskittymien kehittämisen hanketta.
Kehittämiseen on osallistunut etäkotihoidon, etäpäivätoiminnan ja päivätoiminnan sekä etäkuntoutuksen ammattilaisia ja lähiesihenkilöitä. Lisäksi kotihoidon johtoryhmästä valitut henkilöt sekä asiantuntijat kotihoidon ja digipalveluiden puolelta ovat osallistuneet kehittämiseen.
Työntekijöille oli erittäin tärkeää, että muutoksesta tiedotetaan ajoissa ja riittävästi. Yhteisiä tapaamisia pidettiin myös kasvokkain, ja näitä fyysisiä tapaamisia olisi toivottu enemmänkin. Työntekijät pitivät tärkeänä, että asiakkaat saavat palvelun omalla äidinkielellään ja että tuotettu palvelu on laadukasta.
Etäkotihoidon ja etäpäivätoiminnan asiakkaille tehtiin vuonna 2024 sekä laadullinen että määrällinen asiakaspalautekysely. Määrällinen asiakaspalautekysely toteutettiin kotihoidon kanssa yhteistyössä ja laadullinen asiakashaastattelu yhteistyönä Laurean kanssa. Etäpalveluihin osallistuneet asiakkaat antoivat etäkotihoidolle hyvää palautetta, ja etäkotihoito ja etäpäivätoiminta koettiin tärkeinä palveluina. Asiakkaat kokivat etäpalveluiden myös lisäävän turvallisuuden tunnetta.