Sää ja Mää parisuhdetapaaminen
Sää ja Mää parisuhdetapaaminen on Porin perusturvan neuvolan terveydenhoitajien ja kasvatus ja perheneuvonnan perheneuvojien sekä Porin perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojien kehittämä ennaltaehkäisevä varhaisen tue malli vauvaperheen vanhempien parisuhteen tueksi.
Pikkulapsiperheissä erotaan usein ja vauvaperheissä vanhempien tyytyväisyys parisuhteeseen laskee. Vauvaperheet käyvät ensimmäisen vuoden aikana useita kertoja neuvolan terveydenhoitajan vastaanotolla, joilla keskitytään uuden perheenjäsenen hyvinvointiin ja kasvuun.
Toimintamallissa hyödynnetään moniammatillisesti sosiaalialan, terveydenhuollon ja kolmannen sektorin toimijoiden osaamista.
Vauvaperheet käyvät ensimmäisen vuoden aikana useita kertoja neuvolan terveydenhoitajan vastaanotolla, joilla keskitytään uuden perheenjäsenen hyvinvointiin ja kasvuun. Neuvolan terveydenhoitajat ovat aitiopaikalla myös havainnoimaan vauvan vanhempien parisuhdetta, mutta heiltä on saattanut puuttua rohkeus ottaa siihen liittyviä kysymyksiä puheeksi.
Kasvatus- ja perheneuvonnan sekä seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojat kohtaavat paljon pikkulapsiperheiden vanhempia, jotka toteavat parisuhteensa haasteissa ottaneensa liian myöhään yhteyttä avun tarjoajiin.
Toimintamallilla toivotaan vaikutettavan vauvaperheiden vanhempien parisuhdetyytyväisyyteen ja täten osaltaan ehkäisevän eroja.
Kehittäjäjoukkoon ovat kuuluneet:
Porin perusturvan lastenneuvolan terveydenhoitaja, ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja ja heidän esihenkilönsä Porin perusturvan lapsiperheiden palveluiden kasvatus- ja perheneuvonnan perheneuvojia ja heidän esihenkilönsä Porin seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvoja
Vauva- ja pikkulapsiperheiden vanhempien parisuhdetyytyväisyyden parantaminen ja erojen ehkäiseminen.
Satakunnan Ammattikorkeakoulussa ylempää amk-tutkintoa suorittava terveydenhoitaja on tekemässä vauvaperheiden vanhempien parisuhteeseen liittyen opinnäytetyötä, jonka aineistossa kysymyksiä myös Sää ja Mää parisuhdetapaamiseen liittyen.
Neuvolan terveydenhoitajilla on käytössä sähköinen kalenteri, mistä voivat varata asiakkaana oleville vauvaperheen vanhemmille ajan Sää ja Mää parisuhdekäynnille. Perheneuvojat ilmoittavat ennalta sovitun viikoittain käytettävissä olevan puolentoista tunnin käyntiajan yhdyshenkilönä toimivalle terveydenhoitajalle puoleksi vuodeksi kerrallaan ja hän merkitsee ne ko. sähköiseen kalenteriin. Parisuhdekäynnin varannut terveydenhoitaja ilmoittaa sähköpostilla perheneuvojalle etukäteen sen neuvolan, missä käynti toteutetaan. Ajan varannut terveydenhoitaja peruu tarvittaessa ajan sähköpostilla perheneuvojalle esimerkiksi sairaustapauksessa.
Parisuhdetapaamisella työskentelyssä mukana sekä perheen kanssa työskentelevä terveydenhoitaja että kasvatus- ja perheneuvonnan tai seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvoja.
Sää ja Mää parisuhdetapaamiselle osallistuvat vauvaperheen vanhemmat vauvan ollessa iältään noin puolesta vuodesta vuoteen.
Innostus oman porilaisen Sää ja Mää parisuhdetapaamisen mallin kehittämiseen lähti siitä, että Porin perusturvan terveydenhoitajilla oli tiedossa Pöytyällä käytetty malli, jossa vanhemmille, lapsen ollessa noin puolivuotias, on tarjottu parisuhdetapaamista. Pöytyän mallissa neuvolapsykologi/psykiatrinen sh/perushoitaja käsittelevät vanhempien kanssa parisuhteeseen ja vauvaperhearkeen liittyviä asioita.
Oman porilaisen parisuhdetapaamismallin kehittäminen lähti liikkeelle kesällä 2020 kahden Porin perusturvan ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan ja kahden kasvatus- ja perheneuvonnan pariterapeutin tapaamisella. Seuraavilla tapaamisilla mukana Porin perusturvan lastenneuvolan terveydenhoitajia, ehkäisyneuvolan terveydenhoitajia ja heidän esihenkilönsä, Porin perusturvan lapsiperheiden palveluiden kasvatus- ja perheneuvonnan johtava psykologi, perheneuvojia ja heidän esihenkilönsä sekä Porin seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojia.
Parisuhdetapaaminen vauvaperheen vanhemmille parisuhdetyytyväisyyden lisäämiseksi ja erojen ehkäisemiseksi.
Vauvaperheet käyvät ensimmäisen vuoden aikana useita kertoja neuvolan terveydenhoitajan vastaanotolla, joilla keskitytään uuden perheenjäsenen hyvinvointiin ja kasvuun. Neuvolan terveydenhoitajat ovat aitiopaikalla myös havainnoimaan vauvan vanhempien parisuhdetta, mutta heiltä on saattanut puuttua rohkeus ottaa siihen liittyviä asioita puheeksi.
Kasvatus- ja perheneuvonnan sekä seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvojat kohtaavat paljon pikkulapsiperheiden vanhempia, jotka toteavat parisuhteensa haasteissa ottaneensa liian myöhään yhteyttä avun tarjoajiin.
Toimintamallilla toivotaan vaikutettavan vauvaperheiden vanhempien parisuhdetyytyväisyyteen ja täten osaltaan ehkäistä eroja.
Positiivista asiakaspalautetta tulee jo suoraan käynnin lopuksi. Tutkimuksellista, näyttöön perustuvaa, tietoa ja palautetta on toivottavasti tulossa tekeillä olevasta ylemmän AMK:n opinnäytetyöstä.
Toimintamallin pilotointi alkoi Länsi-Porin neuvolassa syksyllä 2020 ja kesti toukokuuhun 2021. Sen jälkeen malli on laajentunut kaikkiin Porin perusturvan neuvoloihin.
Vauva- ja pikkulapsiperheiden vanhempien parisuhdetyytyväisyyden parantaminen ja erojen ehkäiseminen.
Pilotoinnin jälkeen havaittiin hyväksi toimintamalliksi ja sitä haluttiin jatkaa ja laajentaa muihinkin kuin pilottina olleen neuvolan vauvaperheen vanhemmille.