Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotto. Kainuun HVA (RRP, P4, I1b)

Sähköinen perhekeskus otetaan käyttöön Kainuun hyvinvointialueella.

Toimintaympäristö

Kainuussa halutaan tarjota asukkaille kansallisia digitaalisia palveluja, mutta niiden pitää sulautua sekä kainuulaisen ihmisen että työntekijän näkökulmasta selkeäksi kokonaisuudeksi jo olemassa olevien digipalvelujen kanssa ja niiden tulee istua kehitettyihin tai kehitettäviin toimintamalleihin. Kainuuseen tarvitaan sivustot, jotka ohjaavat perheitä ja nuoria hakemaan luotettavaa tietoa ja ohjaa tarvittaessa palveluihin.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kainuussa halutaan tarjota asukkaille kansallisia digitaalisia palveluja, mutta niiden pitää sulautua sekä kainuulaisen ihmisen että työntekijän näkökulmasta selkeäksi kokonaisuudeksi jo olemassa olevien digipalvelujen kanssa ja niiden tulee istua kehitettyihin tai kehitettäviin toimintamalleihin. Kainuuseen tarvitaan sivusto, joka ohjaa perheitä hakemaan luotettavaa tietoa ja ohjaa tarvittaessa palveluihin.

Perhekeskuskokonaisuus koostuu monista eri toimijoista. Tietoa eri toimijoiden palvelusta on hajallaan ja siitä on vaikea muodostaa yhtenäistä kuvaa. Lisäksi voi olla vaikea hahmottaa, mihin missäkin asiassa voi olla yhteydessä. Sähköinen perhekeskus tarjoaa kainuulaisille luotettavaa tietoa, omahoito-ohjelmia ja ohjausta järjestöjen, kuntien, hyvinvointialueen ja seurakuntien palveluiden piiriin.

Digi- ja etäpalveluiden rakentaminen on linjattu Kainuun strategiaan(2022-2025) yhdeksi rohkean uudistamisen osa-alueeksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kainuussa halutaan tarjota asukkaille kansallisia digitaalisia palveluja, mutta niiden pitää sulautua sekä kainuulaisen ihmisen että työntekijän näkökulmasta selkeäksi kokonaisuudeksi jo olemassa olevien digipalvelujen kanssa ja niiden tulee istua kehitettyihin tai kehitettäviin toimintamalleihin. Kainuuseen tarvitaan sivusto, joka auttaa perheitä ja nuoria saamaan luotettavaa tietoa ja ohjaa tarvittaessa palveluihin.

Kainuussa perhekeskustoimintaa toteutetaan verkostomaisesti kaikilla paikkakunnilla. Sähköinen perhekeskus vahvistaa alueen perhekeskustoimintaa ja yhteistyötä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotosta tärkeimpiä yhteiskehittämisen ryhmiä ovat säännöllisesti 3-4kertaa vuodessa kokoontuvat perhekeskuksen työryhmät. Työryhmiä on yhdeksän: 

  • paikkakuntakohtaiset perhekeskustiimit (työntekijät) 7kpl
  • maakunnallinen perhekeskustyöryhmä (esihenkilöt) 
  • perhekeskuksen johtoryhmä (johtavat viranhaltijat)

Perhekeskustyöryhmät koostuvat laajasti perhekeskustoimijoista; HVA, kunnat, järjestöt ja seurakunnat.

Tavoiteltu muutos

Perhekeskustoiminta alueella vahvistuu sähköisen perhekeskuksen tultua osaksi yhteistä perhekeskustyötä. 

Alueen asukkailla on asiointiportaali, josta he saavat paitsi luotettavaa tietoa, myös ohjausta paikallisten, alueellistan ja valtakunnallisten palveluiden piiriin.

Sähköisestä perhekeskuksesta tulee osa perhekeskustoimintaan kuuluvien ammattilaisten työtä. 

Muutoksen mittaaminen

Sähköisen perhekeskuksen kävijämäärät

...