Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotto. Kainuun HVA (RRP, P4, I1b)

Sähköinen perhekeskus otetaan käyttöön Kainuun hyvinvointialueella.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kainuussa halutaan tarjota asukkaille kansallisia digitaalisia palveluja, mutta niiden pitää sulautua sekä kainuulaisen ihmisen että työntekijän näkökulmasta selkeäksi kokonaisuudeksi jo olemassa olevien digipalvelujen kanssa ja niiden tulee istua kehitettyihin tai kehitettäviin toimintamalleihin. Kainuuseen tarvitaan sivusto, joka ohjaa perheitä hakemaan luotettavaa tietoa ja ohjaa tarvittaessa palveluihin.

Perhekeskuskokonaisuus koostuu monista eri toimijoista. Tietoa eri toimijoiden palvelusta on hajallaan ja siitä on vaikea muodostaa yhtenäistä kuvaa. Lisäksi voi olla vaikea hahmottaa, mihin missäkin asiassa voi olla yhteydessä. Sähköinen perhekeskus tarjoaa kainuulaisille luotettavaa tietoa, omahoito-ohjelmia ja ohjausta järjestöjen, kuntien, hyvinvointialueen ja seurakuntien palveluiden piiriin.

Digi- ja etäpalveluiden rakentaminen on linjattu Kainuun strategiaan(2022-2025) yhdeksi rohkean uudistamisen osa-alueeksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kainuussa perhekeskustoimintaa toteutetaan verkostomaisesti kaikilla paikkakunnilla. Kainuussa ei ollut olemassa sähköistä perhekeskusta. Luotettavaa tietoa löytyy paljon, mutta tieto on hajallaan eri sivustoilla. Näin ollen myös asiakkaille tarjottavat linkkilistat olivat pitkiä ja ne vaativat päivittämistä. Samalla myös eri toimijoiden palveluihin liittyvä tieto oli hajallaan eri verkkosivuilla. Sähköisellä perhekeskuksella haluttiin vahvistaa ja selkeyttää alueen perhekeskustoimintaa ja yhteistyötä. Sähköisen perhekeskuksen haluttiin palvelevan laajasti sekä ammattilaisia että kainuulaisia lapsia, nuoria ja perheitä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotosta tärkeimpiä yhteiskehittämisen ryhmiä ovat säännöllisesti 3-4kertaa vuodessa kokoontuvat perhekeskuksen työryhmät. Työryhmiä on yhdeksän: 

  • paikkakuntakohtaiset perhekeskustiimit (työntekijät) 7kpl
  • maakunnallinen perhekeskustyöryhmä (esihenkilöt) 
  • perhekeskuksen johtoryhmä (johtavat viranhaltijat)

Perhekeskustyöryhmät koostuvat laajasti perhekeskustoimijoista; HVA, kunnat, järjestöt ja seurakunnat.

Kehittämistä tehtiin työryhmien ohella tiiviisti eri yksiköiden kanssa. 

  • kehittämistyön alkuvaiheessa palvelutietovarannon kuvauksia käytiin läpi palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Kuvauksissa oli tarkennettavaa ja niitä muokattiin rohkeasti niin, että ne palvelevat asiakasta mahdollisimman hyvin. Myös uusia palvelutietovarannon kuvauksia tehtiin esimerkiksi sellaisten palveluiden kohdalla, joissa yhden palvelukuvauksen alle oli kuvattu useampi palvelu.
  • Palvelutietovarannon tarkistamisten jälkeen Omaperhe-palvelua esiteltiin yksikköjen työpaikkakokouksissa yhdessä palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Samalla sovittiin siitä, miten kyseisessä yksikössä Omaperhe palvelua voidaan konkreettisesti hyödyntää. 
  • Hyvinvointialueen lisäksi työltä toteutettiin samalla tavalla myös muiden perhekeskustoimijoiden kanssa (järjestöt, kunnat, seurakunnat)

Omaperhe otettiin alusta asti hyvin vastaan eri palveluissa. Vahva viesti oli, että tällaista kokoavaa sivustoa oli kauan odotettu. Niin esihenkilöt kuin työntekijät olivat motivoituneita Omaperheen käyttöönotossa, koska sen nähtiin hyödyntävän asiakkaiden lisäksi myös omaa työtä. 

Tavoiteltu muutos

Perhekeskustoiminta alueella vahvistuu sähköisen perhekeskuksen tultua osaksi yhteistä perhekeskustyötä. 

Alueen asukkailla on asiointiportaali, josta he saavat paitsi luotettavaa tietoa, myös ohjausta paikallisten, alueellistan ja valtakunnallisten palveluiden piiriin.

Työntekijöillä on käytössä yksi luotettava sivusto, josta löytyy laajasti tietoa eri elämänvaiheista ja aiheista. Aikaisempien linkkilistojen sijaan asiakkaalle voi tarjota yhtä sivustoa, jonne luotettava tieto on koottu.

Sähköisestä perhekeskuksesta tulee osa perhekeskustoimintaan kuuluvien ammattilaisten työtä. 

Muutoksen mittaaminen

Sähköisen perhekeskuksen kävijämäärät

Käyttäjäkokemus

...

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sähköinen perhekeskus

Sähköinen perhekeskus sai alusta saakka alueella kaikilta toimijoilta positiivisen vastaanoton. Luotettavan tiedon ja palvelut kokoavaa sivustoa oli jo kauan odotettu tukemaan perhekeskustyötä ja helpottamaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden ohjaamista ja ohjautumista palveluihin

Suunnittelija osallistui sähköisen perhekeskuksen kansalliseen kehittämistyöhön tuomalla esille omia ideoita ja ajatuksia sähköisen perhekeskuksen kehittämiseksi, mutta myös välittämällä kentältä nousseita palautteita ja kehittämisehdotuksia Digifinlandin tietoon kehittämistyön tueksi.

Omaperhe.fi

  • Käyttöönoton valmistelun yhteydessö Omaperhe.fi -palvelun sisältöä työstettiin palvelutietovarannon kuvausten osalta yhdessä palvelutietovarannon pääkäyttäjän ja palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Työskentelyn myötä useita palvelutietovarannon kuvauksia päivitettiin. Palvelutietovarantoon tehtiin myös uusia palvelukuvauksia (kuraattori, Nopsa-perhetyö, Miekkarit) palveluvalikoiman selkeyttämiseksi.
  • Omaperhe.fi -sivuston sisältöä ja palvelutietovarannon kuvauksia käytiin läpi HVA:n lisäksi myös järjestöjen (MLL, Kainuun liikunta, Kainuun mielenterveyden tuki ry.) ja kuntien sivistyspalveluiden (erityisesti koulut) kanssa
  • Omaperhe.fi -palvelu otettiin käyttöön 13.5.2023
  • Sisällön tarkastamisen ja palvelutietovarannon kuvausten päivittämisen jälkeen Omaperhe.fi -palvelu esiteltiin hyvinvointialueen perhekeskustyössä mukana olevien palveluyksiköiden työntekijöille yhdessä palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Tässä yhteydessä mys sovittiin konkreettisia käytäntöjä Omaperhe.fi palvelun hyödyntämiseen käytännön työssä:
    • Äitiys- ja lastenneuvolassa entisten (jatkuvaa päivittämistä vaatineiden) linkkilistojen tilalle otettiin Omaperhe.fi -sivusto. Terveydenhoitajat esittelevät asiakkaille Omaperhe.fi -sivustoa, josta asiakkaat saavat luotettavaa tietoa perheen suunnitteluun, raskauteen, synnytykseen ja myöhemmin lapsen eri ikävaiheisiin liittyen.
    • Perheneuvolassa aikaisemmat linkkilistat korvattiin Omaperhe.fi- sivustolla
    • Lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä Omaperhe.fi sivusto otettiin aktiiviseen käyttöön perheiden kanssa tehtävässä työssä ja vanhemmuuden tukemisessa
    • Lastensuojelussa Omaperhe.fi-flyeri annetaan kaikkiin perheisiin palvelutarpeen arvioinnin aloituksen yhteydessä.
  • Omaperhe.fi -sivustoa markkinoitiin laajasti koko alueella perhekeskustyöryhmissä, Wilman, tiedotteiden ja some-markkinoinnin kautta. Lisäksi suunnittelija jalkautui esittelemään palvelua perheiden kohtaamispaikkatoimintaan, opettajien veso-päivään, varhaiskasvatuksen johdon kokoukseen jne.

Omahelpperi.fi

  • Omahelpperi.fi otettiin käyttöön 30.9.2024. 
  • Omahelpperin käyttöönoton yhteydessä palvelua tarkasteltiin yhdessä kuntien nuorisotoimien kanssa. Samalla tarkistettiin, että kuntien palvelutietovarannon kuvaukset olivat ajantasalla ja niihin tehtiin tarvittavat päivitykset.
  • Omahelpperiä markkinoitiin Kainuun alueellisessa nuorisovaltuustossa, wilman kautta (miekkarit tiedottivat yläkoululaisia), tiedotteilla ja somemarkkinoinnilla