Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotto. Kainuun HVA (RRP, P4, I1b)
Sähköinen perhekeskus otetaan käyttöön Kainuun hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Sähköisen perhekeskuksen käyttöönotto. Kainuun HVA (RRP, P4, I1b)
Toimintamallin lyhyt kuvaus
Sähköinen perhekeskus otetaan käyttöön Kainuun hyvinvointialueella.
Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Toimintamallin kokonaisuus
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
Sähköinen perhekeskus
Sähköinen perhekeskus sai alusta saakka alueella kaikilta toimijoilta positiivisen vastaanoton. Luotettavan tiedon ja palvelut kokoavaa sivustoa oli jo kauan odotettu tukemaan perhekeskustyötä ja helpottamaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden ohjaamista ja ohjautumista palveluihin
Suunnittelija osallistui sähköisen perhekeskuksen kansalliseen kehittämistyöhön tuomalla esille omia ideoita ja ajatuksia sähköisen perhekeskuksen kehittämiseksi, mutta myös välittämällä kentältä nousseita palautteita ja kehittämisehdotuksia Digifinlandin tietoon kehittämistyön tueksi.
Omaperhe.fi
- Käyttöönoton valmistelun yhteydessö Omaperhe.fi -palvelun sisältöä työstettiin palvelutietovarannon kuvausten osalta yhdessä palvelutietovarannon pääkäyttäjän ja palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Työskentelyn myötä useita palvelutietovarannon kuvauksia päivitettiin. Palvelutietovarantoon tehtiin myös uusia palvelukuvauksia (kuraattori, Nopsa-perhetyö, Miekkarit) palveluvalikoiman selkeyttämiseksi.
- Omaperhe.fi -sivuston sisältöä ja palvelutietovarannon kuvauksia käytiin läpi HVA:n lisäksi myös järjestöjen (MLL, Kainuun liikunta, Kainuun mielenterveyden tuki ry.) ja kuntien sivistyspalveluiden (erityisesti koulut) kanssa
- Omaperhe.fi -palvelu otettiin käyttöön 13.5.2023
- Sisällön tarkastamisen ja palvelutietovarannon kuvausten päivittämisen jälkeen Omaperhe.fi -palvelu esiteltiin hyvinvointialueen perhekeskustyössä mukana olevien palveluyksiköiden työntekijöille yhdessä palveluyksikköpäälliköiden kanssa. Tässä yhteydessä mys sovittiin konkreettisia käytäntöjä Omaperhe.fi palvelun hyödyntämiseen käytännön työssä:
- Äitiys- ja lastenneuvolassa entisten (jatkuvaa päivittämistä vaatineiden) linkkilistojen tilalle otettiin Omaperhe.fi -sivusto. Terveydenhoitajat esittelevät asiakkaille Omaperhe.fi -sivustoa, josta asiakkaat saavat luotettavaa tietoa perheen suunnitteluun, raskauteen, synnytykseen ja myöhemmin lapsen eri ikävaiheisiin liittyen.
- Perheneuvolassa aikaisemmat linkkilistat korvattiin Omaperhe.fi- sivustolla
- Lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä Omaperhe.fi sivusto otettiin aktiiviseen käyttöön perheiden kanssa tehtävässä työssä ja vanhemmuuden tukemisessa
- Lastensuojelussa Omaperhe.fi-flyeri annetaan kaikkiin perheisiin palvelutarpeen arvioinnin aloituksen yhteydessä.
- Omaperhe.fi -sivustoa markkinoitiin laajasti koko alueella perhekeskustyöryhmissä, Wilman, tiedotteiden ja some-markkinoinnin kautta. Lisäksi suunnittelija jalkautui esittelemään palvelua perheiden kohtaamispaikkatoimintaan, opettajien veso-päivään, varhaiskasvatuksen johdon kokoukseen jne.
Omahelpperi.fi
- Omahelpperi.fi otettiin käyttöön 30.9.2024.
- Omahelpperin käyttöönoton yhteydessä palvelua tarkasteltiin yhdessä kuntien nuorisotoimien kanssa. Samalla tarkistettiin, että kuntien palvelutietovarannon kuvaukset olivat ajantasalla ja niihin tehtiin tarvittavat päivitykset.
- Omahelpperiä markkinoitiin Kainuun alueellisessa nuorisovaltuustossa, wilman kautta (miekkarit tiedottivat yläkoululaisia), tiedotteilla ja somemarkkinoinnilla