Sähköisen perhekeskuksen, Omaperhe-osion käyttöönotto, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1B)
Sähköinen perhekeskus tukee perhekeskustoiminnan kehittämistä kooten alueen perhekeskustoimijat yhteen yhteiselle digialustalle. Alusta tarjoaa asukkaille ja ammattilaisille mm. valtakunnallisesti yhteneväistä tietoa, palveluita ja omahoito-ohjelmia.
Omaperhe on digitaalinen palvelu, josta asiakkaat ja ammattilaiset saavat muun muassa ensitietoa ja tietoa perhekeskustoimijoiden palveluista kootusti yhdestä paikasta. Omaperhe hyödyntää Palvelutietovarannon avointa dataa. Omaperhe-palvelu on käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta, joustavasti. Palvelun avulla voidaan vahvistaa asiakkaan toimijuutta ja helpottaa oikeiden palveluiden piiriin pääsemistä.
Etelä-Karjalan alueella ei ole ollut tarjolla digitaalisia palveluita perheille. Erilaiset palvelut perheille ovat olleet vaikeasti löydettävissä niin asukkaiden kuin perhekeskusammattilaistenkin näkökulmasta. Luotettavan tiedon löytäminen on myös ollut haastavaa. Perhekeskustoiminta Etelä-Karjalassa on verkostomaista, joten Sähköinen perhekeskus kokoaa perhekeskustoimijat yhteen yhteiseen paikkaan, Omaperheen verkko-alustalle. Alueellisten palveluiden näkyvyyttä Omaperheessä ja muilla digitaalisilla palvelualustoilla on edistetty Palvelutietovarannon (PTV) ja Lähellä.fi -palveluiden avulla. Etelä-Karjalassa on myös haluttu olla mukana valtakunnallisessa perhekeskustyön kehittämistyössä, jota Sähköinen perhekeskus osaltaan tukee.
Omaperheen käyttöönotto on osatavoitteena digitaalisten palvelujen laajentamista Etelä-Karjalan hyvinvointialue RRP / Happee2 - Suomen kestävän kasvun ohjelmassa.
Käyttöönottoprojektin ydinryhmään kuuluvat projektin omistaja, projektikoordinaattori, viestintäasiantuntija, digitalisaation erityisasiantuntija sekä perhepalveluiden digimentorit. Projektissa toimii perhepalveluiden henkilöstöstä koostuva ohjausryhmä sekä Etelä-Karjalan perhekeskustoimijoiden yhteistyökehittämisryhmä. Tiivistä yhteistyötä on tehty myös hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työryhmän asiantuntijoiden kanssa muun muassa järjestö-, seurakunta- ja kuntasektorilla. Lisäksi kehittämisyhteistyötä tehdään kansallisesti eri hyvinvointialueiden kanssa.
Omaperheen käyttöönoton myötä vahvistetaan perheille suunnattuja palveluita myös digitaalisessa muodossa edistäen Etelä-Karjalaisten perheiden hyvinvointia. Perheet ohjautuvat luotettavan tiedon, palvelujen ja omahoito-ohjelmien äärelle. Perhekeskusammattilaiset vastaavasti hyötyvät kansallisesti yhdenmukaisesta tiedosta ja hyödyntävät Omaperheverkkopalvelua työssään. Samaan aikaan perhekeskustoimijoiden yhteinen työ tiivistyy perheiden parhaaksi ja toimijat voivat hyödyntää verkkopalvelua ja saada palvelunsa näkyville Omaperheeseen.
Omaperheestä mittareina on käytetty asukas- ja ammattilaiskyselyitä sekä verkkopalvelun käyttäjämäärien seurantaa.
Tiedottaminen ja viestintä asukkaille ja sidosryhmille sekä ammattilaisille. Lisäksi ammattilaisten perehdytys perhekeskustoimintaan ja Omaperheen käyttöön on erityisen tärkeää.
Omaperheen kohderyhmää ovat perheet, perhettä suunnittelevat, nuoret sekä ammattilaiset. Asiakasymmärrystä on kerrytetty niin kansallisesti kuin alueellisestikin muun muassa asukaskyselyitä ja palautteita hyödyntäen. Perhekeskustyöryhmässä on nuorisovaltuuston jäseniä. Perhekeskustyön ammattilaisilta on kerätty myös alueellista ja kuntakohtaisia tietoja kehittämisen tueksi kuntakierroksilla sekä ammattilaiskyselyllä.