Sanataidetta ikäihmisille -sanataidemateriaali
Ikäihmisille suunnattu valmis, matalan kynnyksen sanataidehetken materiaali, jonka avulla voi muistella yhdessä, herättää keskustelua ja virkistää mieltä. Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre on IKO3 rahoituksen saanut toimintamalli.
Oivalla ja ymmärrä
Ikäihmisille suunnattu sanataidehetken materiaali on tehty käytettäväksi siellä, minne kulttuuria on vaikea viedä: sairaaloihin, palvelutaloihin, yksinäisten ikäihmisten koteihin. Matalan kynnyksen materiaali on kenen tahansa käytettävissä, silloinkin, kun kulttuurin ammattilaista ei ole käytettävissä.
Materiaalia voi hyödyntää myös kirjastoissa, seurakuntien ikäihmisten tilaisuuksissa, muistiyhdistyksissä ja muissa vastaavissa paikoissa.
Kehittäjäjoukkona on ollut Etelä-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto sekä KulturÖsterbotten. Etelä-Pohjanmaa on hallinnoinut tätä kolmen toimijan yhteistä Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre -hanketta (2023).
Sanataidetta ikäihmisille -hankkeen myötä valmis sanataidehetki on käytettävissä missä tahansa. Materiaali on vapaasti tulostettavissa mukana olevien toimijoiden kotisivuilta ja hankkeessa tuotettu Sana-aarteita - Ordskatter tv-ohjelma näytetään useampaan kertaan OnniTV:llä syksyllä 2023 ja tammikuusta 2024 lähtien YouTubessa. Kulttuuria viedään eri tavoin mahdollisimman helposti saavutettavaksi.
Tavoitteena on luoda helposti levitettävää sanataidemateriaalia. Hankkeessa on tuotettu seitsemän jakson tv-sarja sekä painettu sanataidemateriaali, jonka voi myös tulostaa netistä. Jotta tieto materiaalista ja ohjelmasta tulee mahdollisimman monen käyttöön, tulee näitä myös markkinoida laajalti.
Kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Sanataidemateriaalin pilotointi suoritettiin loka-marraskuussa 2023 palvelutaloissa Evijärvellä, Laihialla ja Kruunupyyssä, jälkimmäisessä ruotsinkielisenä. Hankkeen alussa pilotointikohteilta kyseltiin toiveita sanataidehetken sisällöstä. Varsinainen sanataidehetki on osallistava tilanne, jossa ikäihmiset osallistuvat muisteluun ja keskusteluun.
Kuvittele ja kokeile
Sanataidemateriaalin kehittämisessä on hyödynnetty ideointiapuna aiempia sanataidehankkeita ja niissä hyväksi havaittuja toimintamalleja.
Sanataidemateriaali haluttiin linkittää Sana-aarteita -tv-ohjelmaan. Tämän vuoksi sanataidemateriaalin osana, keskustelun virittäjänä ovat isot valokuvat, jotka on otettu samoista tilanteista, kuin tv-ohjelman kuvaukset. Näin sekä ohjelma että materiaali ovat käytettävissä yhdessä, mutta toimivat hyvin myös erikseen.