Ikäihmisille suunnattu valmis, matalan kynnyksen sanataidehetken materiaali, jonka avulla voi muistella yhdessä, herättää keskustelua ja virkistää mieltä.  Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre on IKO3 rahoituksen saanut toimintamalli.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sanataidetta ikäihmisille -sanataidemateriaali
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ikäihmisille suunnattu valmis, matalan kynnyksen sanataidehetken materiaali, jonka avulla voi muistella yhdessä, herättää keskustelua ja virkistää mieltä.  Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre on IKO3 rahoituksen saanut toimintamalli.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto ja KulturÖsterbotten
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Taiteen edistämiskeskus (Taike)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Leena Ylimäki

Luotu

27.11.2023

Viimeksi muokattu

28.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisten on usein vaikea päästä kulttuurin pariin. Kulttuuri- ja taidevierailut palvelutaloissa tai sairaaloissa ovat hyvin vähäisiä. Päästäkseen esimerkiksi teatteriin tai taidenäyttelyyn, tulee ikäihmisen olla siinä kunnossa, että hän pystyy liikkumaan pois kotoaan. Aina tämä ei ole mahdollista. Sanataidetta ikäihmisille -hanke tuotti helposti saavutettavan sanataidetta käsittelevän tv-ohjelman sekä sanataidehetken materiaalin kaikkien käyttöön. 

Toimintaympäristö **

Ikäihmisille suunnattu sanataidehetken materiaali on tehty käytettäväksi siellä, minne kulttuuria on vaikea viedä: sairaaloihin, palvelutaloihin, yksinäisten ikäihmisten koteihin. Matalan kynnyksen materiaali on kenen tahansa käytettävissä, silloinkin, kun kulttuurin ammattilaista ei ole käytettävissä. 

Materiaalia voi hyödyntää myös kirjastoissa, seurakuntien ikäihmisten tilaisuuksissa, muistiyhdistyksissä ja muissa vastaavissa paikoissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Sanataidemateriaalin pilotointi suoritettiin loka-marraskuussa 2023 palvelutaloissa Evijärvellä, Laihialla ja Kruunupyyssä, jälkimmäisessä ruotsinkielisenä. Hankkeen alussa pilotointikohteilta kyseltiin toiveita sanataidehetken sisällöstä. Varsinainen sanataidehetki on osallistava tilanne, jossa ikäihmiset osallistuvat muisteluun ja keskusteluun. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Sanataidehetken materiaali

  1. Sanataidemateriaali tulostetaan netistä (http://epliitto.fi/sanataidetta)
  2. Materiaali laitetaan helposti saataville kaikkien vapaaseen käyttöön, esimerkiksi kirjastoissa lainattavaksi / palvelutalossa päiväsalin virikemateriaalihyllyyn. 
  3. Tiedotetaan materiaalin vapaasta käytöstä, sen helppokäyttöisyydestä ja virikemahdollisuuksista. 
  4. Kannustetaan ja rohkaistaan palvelutalojen henkilökuntaa / ikäihmisten lähiomaisia tarttumaan materiaaliin ja käyttämään sitä useampaankin kertaan. 
  5. Kysellään materiaalin käytöstä ja sen synnyttämistä keskusteluista ja ideoidaan yhdessä lisää eri tilanteita, joissa materiaalia voisi hyödyntää. 

Sana-aarteita tv-ohjelma

  1. Katsotaan YouTubesta Sana-aarteita ohjelma (tammikuu 2024 alkaen)
  2. Jaetaan katselulinkkiä kulttuurivastaaville, kirjastoihin, palvelutaloihin, vapaaehtoistyössä mukana oleville jne.
  3. Kehotetaan katsomaan ohjelmaa yhdessä ikäihmisten kanssa ja keskustelemaan ohjelmassa nähdyistä tilanteista ja maisemista sekä ohjelmassa kuulluista loruista.

Materiaalin käyttö ei edellytä mitään erityistä osaamista. Myöskään rahaa materiaalin käyttämiseen ei tarvita. Sanataidehetken materiaali on työkalu, jota voi hyödyntää niillä henkilö- ja aikaresursseilla, mitä palvelutaloissa muutenkin on käytettävissä ikäihmisten viriketoimintaan. Mallin käyttöönotto ei siis vaadi muuta kuin tulostamisen vaivan, jotta materiaali on käden ulottuvilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallia on pilotoitu kolmella paikkakunnalla. Lisäksi on pidetty kaksi erillistä sanataidelähettiläskoulutusta, jossa hanketta ja sanataidemateriaalia on esitetty. 

Valmis sanataidemateriaali on ladattu kolmen eri toimijan (Etelä-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto sekä KulturÖsterbotten) nettisivuille kaikkien saataville. Lisäksi Vanhustyön keskusliitto on pyytänyt materiaalin omaan materiaalipankkiinsa jaettavaksi. Painettu sanataidemateriaali on jaettu Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kaikkiin kirjastoihin sekä kulttuurivastaaville ja sanataidelähettiläskoulutuksiin osallistuneille käytettäväksi. Osa kirjastoista luetteloi materiaalin lainatavaksi aineistoksi.

OnniTV:lle tehty ohjelmasarja on näytetty viisi kertaa lokakuun alusta joulukuun puoliväliin. Tammikuusta 2024 ohjelmasarja on vapaasti katseltavissa YouTuben kautta. Hankkeen päätyttyä materiaali jää kaikkien käytettäväksi. Jotta mahdollisimman moni löytäisi materiaalin ja videot, tulee niitä vielä markkinoida laajalti. 

Ikäihmisille on nyt tarjolla laadukas materiaali, jota voi hyödyntää yhdessä oman lähiomaisen tai esimerkiksi palvelutalon henkilökunnan kanssa. 

Materiaali ja tv-ohjelma on otettu hyvin vastaan. Materiaalia on kiitelty selkeistä, muistoja herättävistä kuvista sekä matalan kynnyksen keskustelukysymyksistä. TV-ohjelmasta on saatu myös positiivista palautetta sen rauhallisesta temposta, lapsuudesta tutuista loruista ja runoista sekä visuaalisesta ilmeestä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Valmiin materiaalin käyttö ei vaadi erityisosaamista, vaan on kenen tahansa käytettävissä. Kohderyhmänä materiaalin käytössä ovat erityisesti ikäihmiset, mutta materiaalia voi hyödyntää myös muiden ikäryhmien parissa. Lasten ja nuorten kanssa voi keskittyä tarkastelemaan materiaalin hienoja kuvia. Aikuisten kanssa voi taas miettiä, miten kuvat ja niihin liittyvät kysymykset ovat olleet eri tavalla omassa ja vanhempien lapsuudessa. 

Jatkoa ajatellen kannattaa miettiä myös tarkemmin ikäihmistenkin erilaista historiaa. Moni sotavuosina tai sen jälkeen syntynyt ikäihminen on saattanut asua jo lapsena kaupungissa, jolloin maalaismiljöön maisemat, tavarat ja eläimet eivät ole samalla tavalla tuttuja ja henkilökohtaisia kuin vielä sillä sukupolvella, joka on syntynyt ennen sotia. 

Uutta tämän tyyppistä materiaalia ja/tai tv-ohjelmaa valmistaessa olisi hyvä konsultoida myös enemmän geriatria tai muuta ikäihmisiin keskittynyttä asiantuntijaa. Pelkästään kulttuuritekijöiden tuottama materiaali on aina kulttuurin näkökulmasta tehty, vaikka siinä olisikin pyritty huomioimaan ikäihmisten tarpeet. 

 

Kansikuva
Vanha matkalaukku, jonka päällä on kukkia.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä