SAS-työryhmän toiminta Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamallilla yhtenäistetään SAS-työryhmien toiminta HVA:n eri alueilla. Tavoitteena on asiakaslähtöinen, tarpeenmukainen asumispaikka ikäihmiselle sujuvan toiminnan avulla. Toiminnan painopisteenä on ennakoiva ja monialainen yhteistyö.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimii seitsemän ikäihmisten asiakasohjausyksikköä, joiden toiminta on matalankynnyksen toimintaa. Monen yhteydenottokanavan kautta asiakas, läheinen tai ammattilainen voi olla yhteydessä asiakasohjausyksikköön. Asiakkaan tarpeen tunnistaminen, neuvonta ja ohjaus, palvelutarpeen arviointi ja päätöksenteko kuuluvat yksikköjen vastuuseen. SAS-työryhmät toimivat asiakasohjausyksiköissä ja sen kautta tehdään asumispalveluiden päätökset. Yksikköjen resurssit vaihtelevat alueilla, mitkä vaikuttavat toimintaan.
Hyvinvointialueelle siirtyminen merkitsee myös toimintojen yhtenäistämistä. Eri kuntien SAS-työryhmät lopettavat (ns. yhdistyvät) ja tilalle tulee kolme alueellista SAS-työryhmää. SAS-työryhmien toiminnan tehostaminen on tavoitteena ja painopiste on ennakoivassa työssä.
Toimintamallin työstämiseen on osallistunut asiakasohjaajia eri alueiden (pohjoinen, keskinen ja eteläinen) asiakasohjausyksiköistä, mutta myös asiakasohjauksen palvelualuejohtaja & vastuuyksikköjohtajat sekä ympärivuorokautisen asumisen palvelualuejohtaja. Tämä edesauttaa, helpottaa ja nopeuttaa toimintamallin käyttöönottoa. Toimijat ovat voineet itse vaikuttaa mallintamiseen.
Asiakkaat saavat tarpeensa mukaisen asumispaikan sujuvan toiminnan myötä. Toimintamalli yhtenäistää SAS-työryhmien toiminnan ja sujuvoittaa ammattilaisten yhteistyötä. Prosessissa on huomioitu myös taustatoimenpiteet, kuten SBM, RAI ja SosiaaliLifecare. Ammattilaiset valitsevat asiakkaat ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, yhteisölliseen asumiseen ja jatkuvaan (pitkäaikaiseen) perhehoitoon asiakaslähtöisesti ja tarpeenmukaisesti sujuvan toiminnan avulla.
Malli on luotu siten että se käyttöönotetaan alueellisesti, eli jatkossa HVA:lla on kolme SAS-työryhmää (eteläinen, keskinen ja pohjoinen). Käyttöönoton jälkeen SAS-työryhmien toimintaa tulee seurata ja esimerkiksi tarpeenmukaista kokoontumistiheyttä tulee tarkentaa vielä työskentelyn myötä.
Seurantaa tulee tehdä myös alueiden asiakasmääristä, päätösten määristä ym. eri alueiden kesken.
Työryhmätyöskentely ja mallin hiominen
Toimintamallin hyväksyminen
Toimintamallin käytäntöön vienti
Toimivuuden arviointia
Kohderyhmä: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikäihmiset, jotka eivät enää pärjää kotona palveluiden turvin ja täyttävät hyvinvointialueen kriteerit ympärivuorokautiseen asumiseen.
Ikäihmisten asiakasohjausyksiköiden palveluasumisesta vastaavat asiakasohjaajat ovat ajan tasalla paikka- ja jonotilanteesta omalla alueellaan. Asiakasohjaajat tekevät tiivistä yhteistyötä myös muiden alueiden asiakasohjaajien kanssa.