Satakunnan perhekeskuspäivät organisaation kulttuurisen muutoksen tukena
Systemaattisesti toteutettava perhekeskuspäivä tukee yhtenäisen perhekeskustoimintamallin omaksumista organisaatiossa. Satakunnassa perhekeskupäiviä järjestetty säännöllisesti vuodesta 2020.
Kehittämisen alussa 2020 perhekeskustoimintamallia edisti LAPE-yhteistyöryhmä. Vuonna 2021 koottiin perhekeskusverkosto Satakunnan perhekekustoimijoista. Verkostot kokoontuivat säännöllisesti ja osallistuivat perhekeskustoiminnan kehittämiseen. Joka alue oli mukana Satakunnasta kuten myös kokemusasiantuntija vanhempi/& Kris Satakunnan edustaja, sivistys, kunnat ja järjestöt. Toiminnnalla tuettiin verkostojen yhteiskehittämistä ja oppimista.
Joka kunta toimi alussa kehittäen omia palveluitaan. Perhekeskustoimintamallin konseptointi tuki yhteistä kehittämistä koko Satakunnassa. Perhekeskustoimintamallin kehittämistä tuettiin THL:n kautta. THL osallistui päiviin. Kuten myös paikallisista oppilaitoksista SAMK. Työskentelytapa oli systeeminen. Perhekeskustoimintamalli sovittaa palvelut yhteen. Organisaation henkilöstön tulee myös saada tuorein tieto ja päästä mukaan kehittämiseen.
Kehittämistä ei voi päälle liimata. Yhteiskehittäminen tukee sitoutumista. Perhekeskuskonseptointi sisältää laajan palvelukokonaisuuden ja sidosryhmät. Tämän vuoksi perhekeskuspäivät systemaattisena tapahtumasarjana kehittämiskauden ajan tukevat muuttuvan toimintaympäristön tarpeita valmistaen henkiöstöä myös yhteiseen hyvinvointialueen muutokseen. Laajassa kokonaisuudessa on kaikilla annettavaa. Perhekkeskuspäiviin luotiin neljällä viimeisellä kerralla työpajasysteemi tukemaan yhteiskehittämistä substanssien yhteistyötä tukemaan.
Yhteinen ymmärrys perhekeskustoimintamallista. Laadukkaat palvelut, muutosjohtamisen tuki, verkostojen koolle kutsu, boostaus, THL:n kansallinen tuki, perhekeskustoimintamallin identiteetin tukeminen organisaatiossa.
Perhekeskuspäivistä kerättiin palaute. Palautteen pohjalta suunniteltiin seuraava päivä. Satakunnassa on perhekeskustoimintamalli, joka sisältää neljä perhekeskusta joita johdetaan perhekeskustoimintamallin mukaan. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen oma-arvioinnissa mitataan perhekeskustoimintamallin toteutumista THL:n linjausten ja kriteerien mukaan. Perhekeskuspäivät tukevat kehittymistä ja oppimisprosessia.
Malli on palvelut muutoksessa ja saatu tähän asti toteutumaan. Jatkossa tulee miettiä johdon kanssa, miten verkostotyötä tehdään koko Satakuntaa yhdistäen monialaisella yhteistyöllä. Hyvinvointialueella päätetään perhekeskuspäivien merkitys ja miten järjestämisen vastuu jaetaan.
Perhekeskuspäivässä on vahvasti otettu mukaan henkiöstöosallisuus, lisäksi Perhekeskuspäivässä on ollut kokemusasiantuntija-asiakas puheenvuoro: syksy 2021.
Aiempi Satula Tulevaisuus lapsissa -hanke, LAPE-muutos ohjelma, prosessioppimisen periaatteet.
Päivien järjestämisen aikana on ollut keskustelua, miten saa kaikkia tukevan ja kiinnostavan aiheen. Tutkimus ja tilastot kiinnostavat osaa kohderyhmästä ja osa toivoo työpajoja ja yhteistyön tukea. Ilmiöpohjaisuus yhdistää toimijat. Perhekeskuspäivä on nimenomaan yhteiseen asiakaskuvaan rakentuva päivä. Substanssien omat aihepäivät ovat erikseen.
Aluksi määriteltiin mitä perhekekskus yleisesti tarkoittaa. Nyt on päästy siihen että on yhteinen palvelukokonaisuus ja luodaan toimintakulttuuria Satakunnan hyvinvointialueella tukien hyvinvointialueen kehittymistä. Lisäksi opetellaan näkemään yhteisen työn ja eri osaajien merkitys paremmin. Päiviin on vuodesta 2023 sisältyneet alustusten lisäksi tiedostusmessut, jota aloiteltiin kokeiluna 22.
Kehittäminen ei voi olla päälle liimattua. Perhekeskustoimintamallin omaksumisessa tulee kunnioittaa organisaatioin tarpeita. Muutosta tulee tukea siten, että kehittämiseen voivat kaikki osallistua. Osallisuus rakentuu yhteisissä kokemuksissa.
Päivät rakennetaan palautteen ja tarpeen mukaan. Lapsi- ja perhepalvelujen johto ohjaa ja osallistuu päivän sisällön luontiin. Verkostojen kanssa keskustellaan.
Perhekeskuspäiviin on osallistunut runsaasti väkeä. Keskimäärin 80 - 100 ammattilaista/päivä eri ammattikunnista. Kaikki vievät ajatuksia eteenpäin yksiköissä.
Ensimmäinen perhekeskuspäivä järjestettiin johdon ja asiantuntijoiden keksken maaliskuussa 2020. Tätä ennen Satula -hankkeessa vahvistettiin perhekeskuskehittämistä. Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen aikana tuettiin päivien avulla perhekeskustoimintamallin saamista koko Satakuntaan. Kokeilu on muodostunut rakenteeksi, jota olisi hyvä ylläpitää Satakunnan alueella.
Muutos vie aikaa ja sitä tulee johtaa systemaattisesti. Yhteiskehittäminen antaa parhaan tuloksen, opitaan yhdesäs. Tulevaisuuden sote-keskus hankkeessa on Satakunnan yhteistä kehittämistä tukeva LAPE-tiimi, jossa on palkattu perhekeskuskoordinaattori sekä sosiaalihuollon ja sivistyksen osaajat: SI-SOTE. Myös viestintää tarvitaan vahvasti.