Satakunnan perhekeskustoimintamallin konseptointi
Konseptoidaan Satakuntaan perhekeskustoimintamalli.
Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa käynnistetään perhekeskuskonseptointi. Prosessi tukee hyvinvointialueen lapsi-, nuori ja perhepalvelujen kehittämistä yhteensovittaen palvelut.
Satakunta on vielä palveluiltaan pirstaleinen maakunta. Perhekeskuskonseptointi tukee palvelujen yhdenvertaisuutta riippumatta siitä missä perhe, nuori tai lapsi asuu. Perhekeskuskonseptointi vahvistaa ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluita. Tavoitteena on ottaa perheestä koppi ja tuottaa palvelut ketterästi. Perhekeskustoimintamalli yhteensovittaa palvelut kokonaisuudeksi. Perhekeskus on osa sote-keskuskehittämistä. Satakunnassa palvelut tuotetaan elämänkaari mallin mukaisesti.
Perhekeskustoimintamalli vastaa lapsistrategian mukaisiin tavoitteisiin. Kehittämisen alussa sote-valmistelu ei ollut vielä alkanut. Kehittämisen taustalla on sitoutuneiden SI-SOTE ammattilaisten yhteistyö. Ongelmana olivat siiloutuneet palvelut ja ja palvelujen painottuminen raskaisiin palveluihin. Lasten, perheiden ja nuorten ongelmien kuormittuessa. Myös koronavaikutukset heijastuivat perheiden pahoinvointiin. Perhekeskustoimintamalli vastaa horisontaalisen ja vertikaalisen yhteistyön haasteisiin. Jo palvelujen alkuvaiheessa tulee olla monipuolinen ja riittävä osaaminen.
Yhteiskehittäminen, tiedotus, viestintä, työpajat, sidosryhmäyhteistyö
Perhekeskuskonseptointi sisälsi seitsemän työpajaa ja avainhenkilöiden haastattelut. Työpajoihin osallisui 50 SI-SOTE ammattilasita (sote, järjestöt, seurakunta, kokemusasiantijat ja sivistys). Mukana oli koko Satakunta. Haastattelut työn pohjaksi tehtiin vuonna 21 olleille lapsi- ja perhepalveluyksiköille sekä perhekeskuksille: Huittisten ja Nortamon perhekeskus, Pohjois-Satakunnan lapsi- ja perhepalvelut, Kessoten perhekeskus, Euran ja Säkylän perhekeskus sekä Porin perusturvan ja yta-alueen lapsi- ja perhepalvelut. Työpajaprosessi oli 1 - 9./22. Perhekeskuskonseptointia tuki monialainen ohjausryhmä.