Satakunnan tukiperhetalo pilotti
Tukiperhetalo toimii matalan kynnyksen palveluna lapsille, jotka hyötyvät ammatillisesta tuesta. Tukiperhetalo toimii kuukausittain lauantaista sunnuntaihin.
Lapsiperhepalveluissa tavoitteena on siirtää palveluiden painopiste ennaltaehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen raskaiden, korjaavien palveluiden sijaan sekä vahvistaa palveluiden saatavuutta ja oikea-aikaisuutta. Yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat lapsiperheiden hyvinvointiin. Syrjäytyminen ja elämänpiirin kaventuminen haastavat myös lapsiperheiden arkea. Maahanmuutto ja maassamuutto kasvavat, josta johtuva juurettomuus ja tukiverkkojen vähyys kuormittavat vanhempien jaksamista ja haastavat arjessa selviytymistä. Yhdenvanhemman perheiden määrä on kasvanut. Vanhempien ja lasten neuropsykiatriset haasteet osataan tunnistaa aiempaa paremmin.
Nykyisillä palvelumuodoilla ja resursseilla ei pystytä vastaamaan riittävästi lapsiperheiden palvelutarpeeseen. Tukiperheitä ei ole saatavilla riittävästi, vaan lapset voivat joutua odottamaan tukiperhettä useita kuukausia, joskus jopa vuosia. Tarvetta on myös kehittää tukisuhdetoimintaa ammatillisemmaksi lasten erityistarpeiden vuoksi.
V. 2017 Raumalla lähdettiin suunnittelemaan tukiperhetaloa, koska alueella ei ollut riittävästi tukiperheitä vastaamaan tuen tarpeeseen. Tukiperhetalotoiminnan kehittämistä on viety eteenpäin palvelurakennetyöryhmässä, joka toimii Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ohjausryhmänä sekä Lape-yhteistyöryhmässä. Tukiperhetalon hankekoordinaattori aloitti työssään elokuussa 2022. Operatiivisessa kehittämisessä on ollut mukana Nortamon perhekeskuksen työntekijöitä sekä Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö, joka mahdollisti tukiperhekoulutuksen tukiperhetalon henkilökunnalle. Tukiperhetalo aloitti toimintansa suunnitellusti syyskuussa 2022.
Toimintakulttuuria uudistetaan vastaamaan lasten, nuorten ja perheiden tarpeita, kehitetään erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluita ja vahvistetaan suhdeperustaisia tukitoimia. Siirretään palveluiden painopistettä varhaisen tuen palveluihin. Tukiperhetalotoiminnan kautta entistä useampi lapsi saa mahdollisuuden tukisuhdeviikonloppuihin. Tämä lyhentää tukiperhejonoja koko maakunnan alueella ja nopeuttaa lasten pääsyä palvelun piiriin. Tukisuhdetoimintaa kehitetään ammatillisemmaksi lasten erityistarpeista johtuen, jolloin tukiviikonloput mahdollistuvat myös perheille, joille on muuten vaikeaa löytää tukiperhettä lapsen erityishaasteiden vuoksi.
Tukiperhetalopilotin mallintaminen toiminnan juurruttamiseksi hyvinvointialueen vakituiseen palveluvalikkoon.
Kohderyhmänä on perhesosiaalityön asiakkaat, joilla on tarve tukiperheelle.
Jokainen perhe tavataan henkilökohtaisesti ennen tukiperhetalotoiminnan aloitusta. Perheen kanssa pohditaan yksilöllisesti lapsen tarpeita ja toiveita tukitoiminnalta. Lapsilta ja vanhemmilta kerätään palautetta tukiviikonloppujen aikana ja niiden jälkeen. Vanhemmilta kerätään systemaattisesti kirjallista asiakaspalautetta tukiperhetalojakson jälkeen. Toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon saatu palaute.
Tukiperhetalotoiminnasta on tehty vaikuttavuustutkimusta pilotin aikana. Tutkimukseen osallistui sekä sosiaalityöntekijät että lapset ja vanhemmat.