Tukiperhetalo toimii matalan kynnyksen palveluna lapsille, jotka hyötyvät ammatillisesta tuesta. Tukiperhetalo toimii kuukausittain lauantaista sunnuntaihin.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Satakunnan tukiperhetalo pilotti
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tukiperhetalo toimii matalan kynnyksen palveluna lapsille, jotka hyötyvät ammatillisesta tuesta. Tukiperhetalo toimii kuukausittain lauantaista sunnuntaihin.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue, Perhekeskus: toimintapaikka Rauman kaupungin päiväkoti
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Minna Lotila

Luotu

13.06.2023

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Tukiperhetalo tarjoaa ammattilaisten järjestämää tukisuhdetoimintaa lauantaista sunnuntaihin lapsiryhmälle, joka koostuu kuudesta erityistä tukea tarvitsevasta lapsesta, joilla on perhesosiaalityön asiakkuus ja tarve tukiperheelle.  Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä tekee päätöksen tukisuhdetoiminnasta kuudeksi kuukaudeksi. Toiminnan avulla tuetaan vanhemmuutta ja vanhempien toimintakykyä sekä tarjotaan lapsille turvallisen aikuisen tukea, läsnäoloa ja huolenpitoa.​  Tukiperhetalo tarjoaa vertaistukea sekä tuettaville lapsille että heidän vanhemmilleen.​ Tukiperhetalotoiminta tuottaa ammattilaisen näkemyksen perheen ja erityisesti lapsen tilanteesta tueksi sosiaalityöntekijälle perheen kokonaistilanteen ja oikeanlaisten tukitoimien arvioimiseen.

Toimintaympäristö **

Lapsiperhepalveluissa tavoitteena on siirtää palveluiden painopiste ennaltaehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen raskaiden, korjaavien palveluiden sijaan sekä vahvistaa palveluiden saatavuutta ja oikea-aikaisuutta. Yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat lapsiperheiden hyvinvointiin. Syrjäytyminen ja elämänpiirin kaventuminen haastavat myös lapsiperheiden arkea.  Maahanmuutto ja maassamuutto kasvavat, josta johtuva juurettomuus ja tukiverkkojen vähyys kuormittavat vanhempien jaksamista ja haastavat arjessa selviytymistä. Yhdenvanhemman perheiden määrä on kasvanut. Vanhempien ja lasten neuropsykiatriset haasteet osataan tunnistaa aiempaa paremmin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on perhesosiaalityön asiakkaat, joilla on tarve tukiperheelle. 

Jokainen perhe tavataan henkilökohtaisesti ennen tukiperhetalotoiminnan aloitusta. Perheen kanssa pohditaan yksilöllisesti lapsen tarpeita ja toiveita tukitoiminnalta. Lapsilta ja vanhemmilta kerätään palautetta tukiviikonloppujen aikana ja niiden jälkeen. Vanhemmilta kerätään systemaattisesti kirjallista asiakaspalautetta tukiperhetalojakson jälkeen. Toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon saatu palaute. 

Tukiperhetalotoiminnasta on tehty vaikuttavuustutkimusta pilotin aikana. Tutkimukseen osallistui sekä sosiaalityöntekijät että lapset ja vanhemmat.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tukiperhetalon henkilöstöresurssi koostuu koordinaattorista ja kolmesta lähihoitajasta, jotka työskentelevät vakituisessa työsuhteessa perhekeskuksessa. Tukiperhetalotoiminta on osa heidän työnkuvaansa. Henkilöstömitoitus tukiperhetaloviikonloppuna on neljä työntekijää. 

Tukiperhetalon henkilökunnan koulutus- ja osaamisvaatimuksina ovat sosiaali- ja terveysalan koulutus, tukiperhekoulutus, ymmärrys neuropsykiatrisista haasteista ja traumatietoisuus, elintarvikehygieeninen osaaminen sekä riittävä lääkehoidon osaaminen.

Tukiperhetalotoiminnasta on laadittu omavalvonta- ja lääkehoitosuunnitelma. Toiminnalle tulee vielä laatia pelastussuunnitelma.

 

Kansikuva
Piirros tukiperhetalosta

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis