Vauva- ja perhemyönteisyysohjelman jalkauttaminen Satakunnan hyvinvointialueelle. Imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, vanhemmuuden tukemiseen ja varhaisen vuorovaikutukseen liittyvän ammatillisen ohjausosaamisen vahvistaminen ja yhtenäistäminen.
Toimintaympäristönä on Satakunnan hyvinvointialueen perus- ja sairaalapalvelut, jossa tavoitteena vahvistaa ja yhtenäistää imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, vanhemmuuden tukemiseen ja varhaisen vuorovaikutukseen liittyvän ammatillisen ohjausosaamisen sekä avainasemissa oleville (terveydenhoitajat, kätilöt, sairaanhoitajat ja lääkärit) ja muulle perheiden parissa työskenteleville ammattihenkilöille. Tarvitaan resurssit vauva- ja perhemyönteisyystyön koordinoimiseen, verkostointiin, henkilökunnan kouluttamiseen ja hoitokäytäntöjen sekä asiakaskokemuksen seurantaan.
Imetykseen ja vauva ravitsemukseen liittyvä ohjaus kuuluu olennaisena osana äitiys- ja lastenneuvoloiden toimintaan. Kätilöt saavat peruskoulutuksensa yhteydessä imetysohjaajakoulutuksen. Terveydenhoitajilla ei ole kaikkialla sama mahdollisuus. Lisäksi imetysohjaus on ollut myös kokemukseen perustuva ja joskus annettu mututuntumalla tai jopa virheelliseen tai vanhentuneen tietoon perustuen. Imeväisikäisten perheet ovat näin usein eriarvoisessa tilanteessa imetys- ja vauvan ravitsemukseen liittyvässä ohjauksessa. Henkilökunnan ohjausosaamisessa on eroja ja yhteiset toimintalinjat puuttuvat. Tavoitteena yhteinen vauva- ja perhemyönteisyysohjelma, ohjausosaamisen vahvistaminen, yhtenäiset näyttöön perustuvat ohjauskäytännöt ja ohjeet.
Satavamy-ohjausryhmä
- Jokaisesta alueen neljästä perhekeskuksesta on terveydenhoitaja-, hoitotyön esihenkilö- ja lääkäriedustaja
- Sairaalan lasten ja naisten vastuualueen ylihoitaja
- Projektisuunnittelijat
Verkostoryhmä
- Alueen imetyskouluttaja-terveydenhoitajat (jokaisesta perhekeskuksesta edustusta)
- Projektisuunnittelijat
Yhteistyötä tehty jo vuosia, ja innostusta vauva- ja perhemyönteisyystyöskentelyyn on ollut. Hankkeen myötä yhteistyö jatkuu. Sairaalan ja peruspalveluiden vauva- ja perhemyönteisyysseurannan tulokset sekä vanhempien kokemuskyselyn tulokset motivoivat jatkamaan yhteistyötä ja kehittämistä yhdessä.
Perheet saavat laadukasta, näyttöön perustuvaa, oikea-aikaista ja asiakaslähtöistä imetykseen ja vauvan ravitsemukseen liittyvä ohjausta matalalla kynnyksellä.
Perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset saavat riittävästi perehdytystä, koulutusta ja päivittämiskoulutusta edellä olevan tavoitteen toteuttamiseksi.
Vauva- ja perhemyönteisyystyön koordinointi juurrutetaan osaksi hyvinvointialueen toimintaa.
Henkilökunnan koulutusseuranta
Sairaalan jatkuva THL:n mukainen vauvamyönteisyysseuranta (avainkriteerit: ihokontakti, ensi-imetys, vierihoito, vauvantahtinen imetys, täysimetys, lisämaitoa lähtökohtaisesti vain lääketieteellisistä syistä)
Neuvoloiden imetysseuranta lapsen 1-vuotisneuvolassa (täysimetyksen kesto, kiinteiden aloitus, imetyksen kokonaiskesto)
Vanhempien kokemus imetykseen ja vauvan ravitsemukseen liittyvästä ohjauksesta sekä sairaalassa että neuvolassa.
Henkilökunnan koulutusseuranta ja itsearvioinnit omasta osaamisesta ja oman yksikön kriteereiden täyttymisestä.
Ulkoiset vauva- ja perhemyönteisyysauditoinnit 5 vuoden välein.
Satavamy-verkoston luominen
Satakunnan hyvinvointialueen vauva-ja perhemyönteisyysohjelman laatiminen
Imetyskouluttajia joka perhekeskukseen (1-2, vastaavat vamy-työn edistämisestä ja toteutuksesta)
Imetysohjaajakoulutus sitä tarvitseville, noin 20 h
Päivityskoulutusta imetysohjaajakouluksen jo käynneille, 4 h
Vamy-koulutusta lääkäreille, 4 h
Vamy-infoa muulle henkilökunnalle
Imetysneuvola-toiminnan käynnistäminen alueen kaikissa perhekeskuksissa
Yhteinen Satavamy-seminaari vuosittain (aiheet sairaalan ja peruspalveluiden toiveesta)
Perhekeskus-vamytyöpajat
Vauvamyönteisyysseurannan toteuttaminen (imetysseuranta ja vanhempien kokemus)
Yhteistyö alueen vertaistukitahojen kanssa
Perheiden parissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaisten joukko on laaja. Imetys- ja vauvan ravitsemukseen liittyvä ohjaus on äitiys- ja lastenneuvoloiden terveydenhoitajien vastuulla yhdessä neuvola-lääkäreiden kanssa. Sairaalassa taas vastaavasti kätilöt ja sairaanhoitajat sekä lääkärit. Heidän osalta imetykseen ja vauvan ravitsemukseen liittyvä koulutus on laajempi kuin muun henkilökunnan vastaava koulutus.
Asiakkaita on osallistettu yleisen palautteen antamisen mahdollisuuden kautta, mutta perusteellisemmin vanhempien kokemus ohjauksesta-kyselyjen kautta.