Vauva- ja perhemyönteisyysohjelman jalkauttaminen Satakunnan hyvinvointialueelle.  Imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, vanhemmuuden tukemiseen ja varhaisen vuorovaikutukseen liittyvän ammatillisen ohjausosaamisen vahvistaminen ja yhtenäistäminen. 

Toimintamallin nimi
SATAVAMY
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vauva- ja perhemyönteisyysohjelman jalkauttaminen Satakunnan hyvinvointialueelle.  Imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, vanhemmuuden tukemiseen ja varhaisen vuorovaikutukseen liittyvän ammatillisen ohjausosaamisen vahvistaminen ja yhtenäistäminen. 

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Merete Willis

Luotu

14.08.2023

Viimeksi muokattu

05.09.2023
Ratkaisun perusidea

Hyvinvointialueella on yhtenäiset ja näyttöön perustuvat hoitokäytännöt imeväisikäisen ravitsemuksen, varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden tukemisessa.

Näyttöön perustuvien hoitokäytäntöjen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat omalta osaltaan tukea vauvan/lapsen kasvua ja kehitystä, kiintymyssuhdetta ja vanhemmuuden vahvistumista.

Vauva- ja perhemyönteisyysohjelman mukaiset toimintatavat ovat vakiintuneet käyttöön siten, että perheet saavat yhtenäistä, laadukasta, yksilöllistä ja tarpeenmukaista imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, kiintymyssuhteeseen, varhaiseen vuorovaikutukseen ja vanhemmuuteen liittyvää ohjausta.

Toimintaympäristö

Toimintaympäristönä on Satakunnan hyvinvointialueen perus- ja sairaalapalvelut, jossa tavoitteena vahvistaa ja yhtenäistää imetykseen ja vauvan ravitsemukseen, vanhemmuuden tukemiseen ja varhaisen vuorovaikutukseen liittyvän ammatillisen ohjausosaamisen sekä avainasemissa oleville (terveydenhoitajat, kätilöt, sairaanhoitajat ja lääkärit) ja muulle perheiden parissa työskenteleville ammattihenkilöille. Tarvitaan resurssit vauva- ja perhemyönteisyystyön koordinoimiseen, verkostointiin, henkilökunnan kouluttamiseen ja hoitokäytäntöjen sekä asiakaskokemuksen seurantaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perheiden parissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaisten joukko on laaja. Imetys- ja vauvan ravitsemukseen liittyvä ohjaus on äitiys- ja lastenneuvoloiden terveydenhoitajien vastuulla yhdessä neuvola-lääkäreiden kanssa. Sairaalassa taas vastaavasti kätilöt ja sairaanhoitajat sekä lääkärit. Heidän osalta imetykseen ja vauvan ravitsemukseen liittyvä koulutus on laajempi kuin muun henkilökunnan vastaava koulutus. 

Asiakkaita on osallistettu yleisen palautteen antamisen mahdollisuuden kautta, mutta perusteellisemmin vanhempien kokemus ohjauksesta-kyselyjen kautta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Satavamy-verkoston luominen

Satakunnan hyvinvointialueen vauva-ja perhemyönteisyysohjelman laatiminen

Imetyskouluttajia joka perhekeskukseen (1-2, vastaavat vamy-työn edistämisestä ja toteutuksesta)

Imetysohjaajakoulutus sitä tarvitseville, noin 20 h

Päivityskoulutusta imetysohjaajakouluksen jo käyneille, 4 h 

Vamy-koulutusta lääkäreille, 4 h

Vamy-infoa muulle henkilökunnalle

Imetysneuvola-toiminnan käynnistäminen alueen kaikissa perhekeskuksissa

Yhteinen Satavamy-seminaari vuosittain (aiheet sairaalan ja peruspalveluiden toiveesta)

Perhekeskus-vamytyöpajat

Vauvamyönteisyysseurannan toteuttaminen (imetysseuranta ja vanhempien kokemus)

Yhteistyö alueen vertaistukitahojen kanssa

Aikaresurssia tarvitaan toiminnan suunnitteluun, koulutusten suunnittelemiseen ja pitämiseen. 

Henkilöstöä hankkeessa on ollut yksi henkilöresurssi (jonka jakanut kaksi projektisuunnittelijaa). Verkosto- ja ohjausryhmän jäsenet ovat osallistuneet kokouksiin ja verkostoryhmän jäsenet olleet mukana tekemässä yhteistä ohjelmaa, suunnittelemassa ja pitämässä koulutuksia. 

Kustannuksia on tullut projektisuunnittelijoiden palkoista, koulutusten pitäjien ja osallistujien palkoista, vauva- ja perhemyönteisyysohjelman taitosta. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Satakunnan hyvinvointialueella on yhteinen vauva- ja perhemyönteisyysohjelma, joka toimii terveydenhuollon ammattilaisten imetykseen ja vauvan ravitsemukseen liittyvän toiminnan ohjenuorana peruspalveluissa ja Satasairaalan Lasten- ja naistentalossa. Sama ohjelma kuvailee myös asiakkaille, mitä he voivat odottaa ohjauksesta palvelupolun eri pisteissä. Aikaisemmin oli vain sairaalalla ja muutamassa neuvolassa kirjallinen vauvamyönteisyysohjelma ja eri alueilla ohjaus oli vaihtelevaa.

On luotu kehys vauva- ja perhemyönteisyysohjelman jalkauttamiseen verkosto- ja ohjausryhmän avulla, joissa kaikki perhekeskukset ovat moniammatillisesti edustettuina  Lisäksi on hankkeen kautta saatu lisää imetyskouluttajia. Heitä on nyt hyvinvointialueen kaikissa neljässä perhekeskuksessa, ja he vastaavat ohjelman paikallisesta soveltamisesta. Ennen hanketta oli sairaalan ja joidenkin neuvoloiden terveydenhoitajien välinen yhteistyöryhmä.

Peruspalveluissa asiakkaat ovat uuden imetysneuvolatoiminnan kautta saaneet paremman mahdollisuuden saada apua mahdollisiin imetysongelmiin. Kun imetysneuvoloita saadaan perustettua kaikkiin perhekeskuksiin, perheillä tulee olemaan mahdollisuus yhtenäisempään palveluun. Asiakkaan hoitopolku saadaan yhä kattavammaksi. Ennen hanketta perheillä ei ollut neuvolan kautta erillistä imetysvastaanottoa. 

Toiminnan vaikutukset saadaan näkyviin kehitettyjen mittareiden avulla: neuvoloiden imetysseuranta ja vanhempien ohjauskokemus-kysely. Ennen hanketta ei ollut kattavaa alueellista imetysseurantaa, eikä erillistä vauvamyönteisyyteen liittyvää vanhempien ohjauskokemus-kyselyä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Satasairaalan ylimmän johdon antama toimeksianto Vauvamyönteisyysohjelman toteuttamiseen Lasten- ja naistentalossa, sekä tavoiteltuun tulokseen pääseminen (Vauvamyönteiset hoitokäytännöt ja auditoituminen vauvamyönteiseksi sairaalaksi) antoi omalta osaltaan sysäyksen vauvamyönteisyysohjelman jalkauttamiseen peruspalveluihin Satavamy-osahankkeen muodossa. Vauva- ja perhemyönteisyysohjelman toteutuminen peruspalveluissa on olennainen perimmäisen tavoitteen saavuttamiselle: perheen toivoma imetys- ja vauvan ruokintakokemuksen edistäminen.

Johtoportaan eri tasojen aktiivinen tuki antaa projektisuunnittelijoille parhaat mahdollisuudet toimeenpanna ja toteuttaa hankesuunnitelmaa. 

Selkeä hankesuunnitelma auttaa hahmottamaan ja aikatauluttamaan kokonaisuutta. Se antaa omalla tavallaan työrauhaa yksittäisille tehtäville ja vaiheille.

Toimintamalli on räätälöity äitiys- ja lastenneuvolassa perheiden parissa toimiville ammattiryhmille heidän eri työnkuvien mukaan. Voidaan soveltaa myös hyvinvointialueen terveydenhuollon ulkopuolelle esimerkiksi kouluihin ja työpaikkoihin.

Vauvamyönteisyysohjelman ytimessä on imetyksen suojeleminen, edistäminen ja tukeminen. On olennaista, että ohjelmaa sovelletaan kokonaisuutena, eikä poimita yksittäisiä asioita toteutukseen toisten kustannuksella. Vauvamyönteisyysohjelmaan kuuluu hyvälaatuinen äidinmaidonkorvikeruokinta-ohjaus niille perheille, jotka ovat valinneet tai joutuneet valitsemaan tämän ruokintatavan.  Tämä on pidettävä samanarvoisena mukana sekä vauva- ja perhemyönteisyysprosessin aikana että toiminnan jatkuessa arjessa.