Seksitautien testaus ja hoito
Seksitautien testauksen ja hoidon prosessikuvaus Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö (SELI-yksikkö), lakkautettiin vuonna 2016. SELI-yksikkö oli THL:ssä koordinoiva ja vastuullinen taho tärkeällä seksuaali- ja lisääntymisterveyden alueella. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen viimeinen toimintaohjelma on vuosilta 2014-2020.
Seksitautien diagnostiikka ja hoito Suomessa perustuu tartuntatautilakiin ja -asetukseen. Seksitautitartunnat ovat lisääntyneet. Ei ole tietoa, minkä verran ihmiset käyvät seksitautitesteissä Suomessa. Korona-aikana ihmiset ovat voineet käydä vähemmän testeissä ja siksi seksitautejakin ehkä pandemian jälkeen löytyy enemmän. Tartuntojen näkyviin saaminen on hyvä asia, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua. (Lääkärilehti - Miksi seksitaudit ovat lisääntyneet?)
Hivpointin (2022) tekemän valtakunnallisen selvityksen mukaan Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu suositusten mukaisesti useilla terveysasemilla. Terveysasemien puhelinpalvelussa työntekijä usein pohtii seksitautitestien tarpeettomuutta soittajan oireettomuuden perusteella, eli terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa on edelleen tietämättömyyttä ja koulutuksen puutetta oikeanlaisen ohjauksen suhteen. Seksitaudit ovat usein täysin oireettomia.
Seksitautien testauksen ja hoidon ympärillä on edelleen vahva stigma. Esimerkiksi pienillä paikkakunnilla ei haluta tulla tunnistetuksi ja ei siksi välttämättä hakeuduta ollenkaan seksitautitesteihin. Mikäli tehdään positiivinen seksitautilöydös, ihmisillä on korkea kynnys ilmoittaa seksikumppaneille tartunnasta. Vaikka viimekädessä ilmoitusvelvollisuus jää lääkärille, on myös tapauksia, joissa ei tunnisteta seksikumppania eikä pystytä viestimään asiasta jälkikäteen. (Sukupuolitautipotilas terveyskeskusvastaanotolla, duodecimlehti.fi)
- Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ole seksitautien testauksesta ja hoidosta yhtenäistä koko hyvinvointialueen kattavaa prosessikuvausta
- Hivpointin (2022) tekemän selvityksen mukaan Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu suositusten mukaisesti ja ammattilaisilla ei ole ajantasaista oikeanlaista tietoa seksitautien testaamisesta.
- Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun kehittäjäasiantuntija ja kehittäjälääkäri loivat seksitautien testauksesta ja hoidosta hyvinvointialueelle toimintaohjeet, jotka vietiin tartuntatautihoitajille kommentoitavaksi.
- Valmiit ohjeet jalkautetaan tartuntatautihoitajien avulla käytännön työn tueksi.
- Toiminta-ohjeiden ja käytänteiden selkeys ja yhtenäisyys Päijät-Hämeen hyvinvointialueella
- Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on seksitautien testauksesta ja hoidosta yhtenäinen koko hyvinvointialueen kattava prosessikuvaus
- Asiakas saa Käypä hoito -suositusten mukaista ja tasa-laatuista hoitoa paikasta riippumatta. Asiakkaan on helppo hakeutua seksitautitesteihin oikea-aikaisesti.
- Ammattilaisten osaamisen kehittyminen seksitautien testauksen ja hoidon prosessista
- Seksitautien testaamisen ja hoidon parantumisen myötä tavoitteena on seksitautitartuntojen vähentyminen.
Seksitautitartuntojen seuraaminen vuositasolla hyödyntäen tartuntatautirekisteriä.
- Luodaan seksitautien testaamiseen ja hoitoon liittyvät ohjeet ammattilaisille
- Tehdään seksitautien testauksesta ja hoidosta IMS-prosessikuvaus
- Tartuntatautihoitajille kohdennettu workshop "Seksitautien testaus ja hoito Päijät-Hämeen hyvinvointialueella". Tartuntatautihoitajat ohjataan jalkauttamaan seksitautien tutkimus- ja hoito-ohjeet omissa yksiköissään
- Viestitään asiakkaille seksitautien testaamisen tärkeydestä, luodaan Seksitaudit-verkkosivu hyvinvointialueen sivuille.
Kohderyhmänä ovat kaikki hyvinvointialueen asukkaat, joilla on tarve seksitautitesteille tai seksitautien hoidolle.