Selviytyjät -vertaisryhmämalli kiusaamisen jälkihoitoon nuorille sekä heidän vanhemmilleen
Matalan kynnyksen Selviytyjät -vertaisryhmämalli, joka vahvistaa kiusaamista kokeneiden nuorten ja heidän vanhempiensa mielialaa, itsetuntoa ja elämänhallinnan taitoja sekä auttaa käsittelemään kiusaamiskokemusta.
Kiusaamisen ehkäisyyn käytetään paljon voimavaroja mutta siinä tuskin koskaan onnistutaan täysin. Osa lapsista ja nuorista kokee kiusaamista ja ovat haavoittuvaisia. Kiusaamisen jälkihoitoon on tällä hetkellä hyvin vähän malleja sekä menetelmiä ja tähän tarpeeseen Selviydytään kiusaamisesta -hanke pyrkii osaltaan vastaamaan. Kiusaamisen negatiiviset seuraukset eivät lopu siihen kun kiusaaminen loppuu. Jos tukea ei saa, on vaarana, että käsittelemätön kokemus jää vaikuttamaan koko elämään tai se aktivoituu myöhemmässä elämänvaiheessa, usein esimerkiksiryhmätilanteissa tai työpaikoilla (Parkkinen 2019). THL:n mukaan peruskoulun varaan jäävät aiheuttavat elinaikanaan keskimäärin 370 000 euron lisäkustannukset (THL 2018). Kiusaamisella on siis yksilön hyvinvinnin lisäksi vakavat yhteiskunnalliset vaikutukset. Sekä kiusatut, että kiusatun lapsen vanhemmat tarvitsevat sosiaalista tukea, toimivaa verkostoa ja vertaistoimintaa (Björlund ym. 2017).
Tavoitteena on, että kiusaamista kokeneiden nuorten itsetunto, mieliala ja elämänhallinnantaidot
vahvistuvat ja nuoret saavat tukea kiusaamiskokemuksen käsittelyyn sekä siitä selviytymiseen vertaisryhmätoiminnan avulla.
Muutosta mitataan vertaisryhmään osallistuville nuorille toteuttavan alku- ja loppukyselyn avulla. Alku- ja loppukyselyissä nuori arvioi väittämien avulla oman itsetunnon, mielialan ja elämänhallintataitojen tilaa kahden viimeisen viikon aikana. Vertailemalla alku- ja loppukyselyä voidaan arvioida muutosta nuorten hyvinvoinnissa. Lisäksi loppukyselyssä kartoitetaan nuorten kokemusta saadusta vertaistuesta ja keinoista kiusaamiskokemuksen käsittelyn ja siitä selviytymisen tueksi.
Vertaisryhmä on tarkoitettu kiusaamista kokeneille noin 12-21-vuotiaille nuorille. Kouluterveyskyselyn 2019 perusteella viikottain kiusaamista kokee yläkoululaista n. 5,5% ja 2. asteen opiskelijoista n. 2-3%. Tutkimusten mukaan noin 43% kiusatuista kokee negatiivisia seurauksia kiusaamisen takia, ja ovat täten projektin kohderyhmää. Osa kohderyhmästä tarvitsee vaativampaa tukea tai ei etäisyyksien takia pysty osallistumaan ryhmätoimintaan.
Toiminnan alueellista tarvetta on kartoitettu tutkimusten sekä ammattilaisille (n=32), MLL piireille (n=7), kiusaamista kohdanneille nuorille (n=25) ja heidän vanhemmilleen (n=12) suunnattujen kyselyiden sekä opinnäytetöiden avulla. Näiden avulla kohderyhmää on osallistettu toiminnan kehittämiseen. Kyselyt vahvistavat, että kiusaamisen jälkihuollolle on tarve. Alueella ei ole ollut tarjolla ryhmämallista tukea kiusatuille ja heidän perheilleen. Yläkouluille tehdyssä kyselyssä (n=1187) korostui kiusattujen
nuorten toivovan vertaistukea kiusaamiskokemusten käsittelyyn.