Semppi -terveyspiste
Semppi-terveyspiste on kaikille avoin, maksuton terveyspiste, jossa on tutkittua tietoa terveydestä ja vinkkejä oman terveydentilan ja elämäntapojen arviointiin. Semppi-terveyspiste voi toimia joko fyysisessä pisteessä tai verkossa semppi.fi-sivulla.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 29.9.2015, viimeksi muokattu 1.10.2015).
Kuntalaisten terveyteen voi kuntatasolla vaikuttaa seuraavasti: kuntalainen itse omilla valinnoillaan, kunnan eri tahojen toiminnan (kuten palvelujen) kautta sekä kunnan strategisen suunnittelun kautta. Semppi-terveyspisteiden kehittämisen taustalla on ollut tarve siitä, että kuntalaisten tulisi ottaa vastuuta omasta terveydestään ja toisaalta siitä, että kuntien tulee järjestää matalan kynnyksen palveluja asukkailleen. Terveydenhuollon organisaation näkökulmasta katsottuna kyse on myös tiukilla olevien resurssien uudelleen suuntaamisesta, kun esimerkiksi verenpainetta ei tarvitse mennä mittauttamaan hoitajalle asti vaan sen voi tehdä itsenäisesti ohjeistuksen mukaan.
Pohjois-Karjalassa on jo yli kymmenen vuoden ajan toiminut itsehoitopisteitä mitä erilaisimmilla nimillä, ulkoasuilla ja toimintatavoilla. Niiden käyttöaste on ollut alhainen. Semppi-terveyspisteiden kehittämistyön taustalla on siis ollut tarve uudistaa, uudelleen nimetä ja selkiyttää pisteiden ulkoasua ja toimintatapaa.
Terveydenhuoltolain mukaan kunnan on tehtävä yhteistyötä kunnassa toimivien eri tahojen, kuten yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Semppi-terveyspisteet voivat toimia myös kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyön paikkana tai toimintatapana.
Semppi-terveyspisteiden kehittämistyön tavoitteena on ollut:
1. Kannustaa ihmisiä käymään Sempeillä sekä seuraamaan ja arvioimaan omaa terveyttään.
2. Kehittää toimivia ja edullisia ratkaisuja terveyspisteiden yhtenäisen ulkoasun luomiseksi ja sitä kautta tehdä Sempit näkyviksi ja yhtenäisiksi (tunnettavuuden lisääminen).
3. Lisätä yhdyshenkilöiden ja järjestötoimijoiden toimintaa ja yhteistyötä Sempeillä ja Pop Up -Sempeillä.
4. Laajentaa Semppi-verkostoa Pohjois-Karjalassa (40 Semppiä vuoden 2016 loppuun mennessä).
Kuntalaiset. Kuntalaisten tehtävä Semppi-terveyspisteellä on oman terveydentilansa seuranta ja arviointi sekä tiedon hakeminen terveyteen liittyvistä teemoista. Tiedon ja arvioinnin avulla kuntalainen saa eväitä omasta terveydestä huolehtimiseen ja elintapamuutoksen tekemiseen. Yhdistysten/järjestöjen tehtävä Semppi-terveyspisteellä on järjestää terveyden edistämisen tapahtumia joko yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.