Seniori Hyvinvointitreeniohjaajat ja SHVT-ohjaajakoulutukset
Seniori Hyvinvointitreenien tarjoaminen sopii useille erilaisille toimijoille. Kaikille, joiden tavoitteena on edistää ikäihmisten mielen hyvinvointia. Se sopii niin pienemmille yhdistyksille, kansalaisopistoiden kurssiksi kuin suuremmille palveluasumista tuottaville organisaatiolle. Järjestettävällä taholla on oltava riittävästi voimavaroja suunnitella ja toteuttaa toimintaa. Ryhmää varten tarvitaan rahoitus, vakuutus, perehdytetyt ohjaajat ja tilat. Siksi monen eri toimijan yhteistyö ryhmän järjestämisessä on hyödyllistä ja tuo järjestämiseen lisää voimavaroja.
Seniori Hyvinvointitreenejä ohjaavat koulutetut Seniori Hyvinvointitreeniohjaajat (SHVT-ohjaaja). MIELI Suomen Mielenterveys ry järjestää vuosittain Seniori Hyvinvointitreeniohjaaja –koulutuksia. Ohjaajakoulutus on osallistujille maksuton kaksipäiväinen koulutus. Ohjaajakoulutukseen osallistuja voi toimia vapaaehtoisena tai työskennellä ikäihmisten tai vanhustyön parissa ammattilaisena.
SHVT-ohjaajakoulutuksissa jaetaan eväitä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen sekä vinkkejä ryhmän ohjaamiseen – unohtamatta ohjaajien omaa virkistymistä ja mukaa yhdessäoloa toisten kanssa. Treeneissä tutustutaan mitä on mielenterveys, mielen hyvinvointi ja miten niitä voidaan vahvistaa ja treenata varttuneella iällä. Ohjaajakoulutuksessa ohjaajat pohtivat oman kotiseudun ja lähialueen tarjoamia paikallisia nähtävyyksiä, kulttuuria ja liikuntapalveluita, joita voisi sisällyttää omien treenien toimintasuunnitelmaan.
Seniori Hyvinvointitreenit sopivat kaikille ihmisille, jotka
- Haluavat voida hyvin ja löytää uusia tapoja huolehtia hyvästä olosta
- Jakaa ja saada kokemusta ryhmästä
- Tutustua uusiin ilmiöihin, kokeilla liikuntaa omaksi iloksi yhdessä muiden kanssa
- Oppia uusia tapoja rentoutua ja huolehtia mielen hyvinvoinnista
- Nauttia monimuotoisesta kulttuurista; musiikista, elokuvista, museoista tai itse käsillä tekemisestä
- Nauttia hyvästä ja terveellisestä ruuasta – innostua ruuanvalmistuksesta
- Löytää arkeen mukavaa tekemistä ja leppoisaa yhdessäoloa
- Yksin eläville, jolloin voi olla hankalampaa lähteä liikkeelle tai löytää mielekästä tekemistä arkeen. Yhdessä tutun ryhmän kanssa on muka tutkia erilaisia hyvää oloa tuovia vaihtoehtoja, vaihtaa kokemuksia ja elämän iloja sekä suruja.
- Toimintamallia voi räätälöidä erilaisille ryhmille; ikääntyvien vapaaehtoisten tyky-toiminta, työnohjaus, vapaaehtoisten ja tuettavien yhteiset ryhmät.
- Erilaiset teemaryhmät; liikunta tai kulttuuriryhmät, vapaaehtoisten mielen hyvinvoinnin, jaksamisen teemaryhmät.
Seniori Hyvinvointitreenejä voi ajatella isona tarjottimena, josta jokainen voi poimia kiinnostavia ja mieluisa vaihtoehtoja oman hyvinvoinnin vaalimiseen. Treenien tavoitteet liittyvät toteutustapojen suunnitteluun ja laadun varmistamiseen. Treenisuunnitelmassa huomioitavia asioita ovat:
- vaihtoehtojen löytäminen alueelta hyvän olon vaalimiseen
- liikkeelle lähtemisen motivointi
- mielen hyvinvoinnin vahvistuminen
- omien voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen
- arjessa aktivoituminen
- virkistyminen ja elämänilon vaaliminen
- omanarvontunnon kohentuminen
- uusien ihmissuhteiden löytyminen, ystävystyminen
- itselle sopivan aktiviteetin löytäminen ryhmätoiminnan päätyttyä.
Treenien toimintaperiaatteet:
- Suljettu vai avoin ryhmä? Suljettu ryhmä on tarkoitettu vain ryhmään valituille, avoimeen ryhmään taas saa tulla uusia ihmisiä pitkin matkaa. Yleensä suljettu ryhmä edistää ihmisten keskinäistä tutustumista ja ryhmään kuulumisen tunnetta enemmän.
- Osallisuuden kokemus vahvistaa! Ryhmä toimii siten, että jokaisella on mahdollisuus osallistua omien taitojensa mukaan. Toiminnan sisällön tarkoitus on vastata osallistujien tarpeisiin ja toiveisiin hyvinvoinnin näkökulmasta, siksi osallistujat haastatellaan ennen treenien aloittamista. Samalla saadaan tarvittavaa tietoa osallistujan elämäntilanteesta. Haastattelut voidaan tehdä kasvotusten, ryhmähaastatteluna tai puhelimitse.
- Seniori Hyvinvointitreenit on osallistujalle maksuton. Maksuttomuuden tulisi käydä ilmi treeneistä kerrottaessa sekä kaikissa esitteissä.
- Treenien päätyttyä osallistujilla on tietoa, missä voi jatkaa harrastustoimintaa. Treeneihin kannattaa liittää mukaan esittelyä niin alueen ikäihmisille suunnatusta toiminnasta kuin muistakin tapahtumista, tutustumisretkiä ja vierailijoita.
- Treeneillä on ennalta sovittu alku ja loppu. Ryhmätoiminnan ei ole tarkoitus jatkua samalla kaavalla sovitun loppupäivämäärän jälkeen. Ryhmäläiset voivat halutessaan jatkaa omaehtoisesti tapaamisia. Samalla taataan se, että kun uusi ryhmä käynnistyy, myös uudet ihmiset saavat mahdollisuuden osallistua Seniori Hyvinvointitreeneihin.