Senioriverkko - virtuaalista hyvinvointia ikääntyville

Virtuaalista hyvinvointia ikääntyville (2011-2013). Verkkoviestintäympäristöjen sekä muun tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen ikääntyvän arjessa.

Toimintaympäristö

Tieto- ja viestintäteknologian (tieto- ja viestintätekniikan kansalaistaidot) avulla iäkkäät, kotona olevat ihmiset kykenevät osallistumaan yhteiskuntaan tasa-arvoisina. Heidän osallistumismahdollisuutensa vahvistuvat ja elämänpiiri laajenee.

Tavoiteltu muutos

Projektin päätavoitteena on ikääntyvien turvallisuuden ja osallisuuden ylläpitäminen sekä edistäminen. 

Tavoiteltavat tulokset: Iäkkäät oppivat tieto- ja viestintätekniikan kansalaistaidot. Tieto- ja viestintäteknologian avulla iäkkäät, kotona olevat ihmiset kykenevät osallistumaan yhteiskuntaan tasa-arvoisina. Heidän osallistumismahdollisuutensa vahvistuvat ja elämänpiiri laajenee.

Tavoiteltavat vaikutukset: Iäkkäiden mahdollisuus käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa edistyy. Iäkkäät toimivat itse aktiivisemmin tieto- ja viestintätekniikan parissa. Verkostotoiminta laajenee ja tehostuu. Asenteet muuttuvat viestinnän avulla.

Toteutussuunnitelma

Keinot: 
iPad ja sovellukset ammattilaisten työvälineenä:
- iPad ja sovellukset fysioterapeuttien työvälineenä (syyskuu - )
- iPad-sovellukset ammattikäytössä. Metropolia ammattikorkeakoulun fysio- ja toimintaterapiaopiskelijoiden innovaatioprojektiopinnot.
- Tabletti-laitteet ja sovellukset ryhmäkoti Pentin tuvassa, Näin sen tunnen -blogi. Pilotin loppuarviointi.

Iäkkäiden oma sisällöntuotanto sosiaalisessa mediassa:
- Ikääntyneiden iPad-taiteilijoiden näyttely järjestettiin Kontulan Helykodissa: Taidetta tableteilla -virtuaalinäyttely
- Tabletti-laitteet ja sovellukset Roihuvuoren palvelukeskuksen ryhmäkoti Huvikummussa (heinäkuu - joulukuu 2013)
- "Tarinat talteen - tehdään yhdessä" Pilke-ryhmässä (voimavarojen ja itsetunnon vahvistaminen sosiaalisen median avulla): Digitarinasarja
- Sosiaalisen median hyödyntäminen ikääntyneiden masentuneiden Vire-ryhmässä: Näin sen koen -blogi

AppsForElderly: Julkaisemme listaa ikääntyneille sopivista iPad-sovelluksista AppsForElderly-skuupissa.

iPad-kirjeenvaihtajamme kentällä: iPad-kirjeenvaihtajamme Lea kokeilee ja testaa tablet-laitteita kenttäoloissa. Lean kokemuksista ihmeellisessä iPad-maailmassa voit lukea Senioriverkon uutisista

Tietotuvalla tutuksi: Senioreiden oma tietotupa on avattu Yläkiven senioritaloon. Tavoitteena on mahdollistaa asukkaille sekä lähiympäristön iäkkäille Internetin palvelujen käyttäminen. Tietotupa toimii myös alueen iäkkäiden kohtaamispaikkana.

Oppia ikä kaikki -tapahtumat: Tapahtumien tavoitteena on poistaa arkuutta tieto- ja viestintätekniikkaa kohtaan sekä herättää innostusta oppia käyttämään sen tarjoamia palveluja. Tapahtuman Facebook-sivut

Tieto- ja viestintätekniikan ABC-ryhmät: Tavoitteena on edistää verkkoviestintäympäristöjen, yhteisöjen sekä muun tieto- ja viestintäteknologian käyttämistä ikääntyvän turvallisuuden ja osallisuuden tukena arjessa. Opastus tapahtuu pienissä ryhmissä tai yksilöohjauksena. Painotus on arkea helpottavien palvelujen löytämisessä ja käyttämisessä.

Verkostotyö: Tavoitteena on kehittää projektin sisällöllistä toimintaa, saada yhteistyö toimivaksi ja löytää yhteisiä toimintatapoja.

Tiedotus ja viestintä: Senioriverkko viestittää tietotekniikan olevan vain väline, joka tuo myös iäkkäille elämään uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia.

Helppokäyttöohjelmat, apuvälineet sekä laitteet: Projektin aikana etsitään tietoa käytettävyydestä ja iäkkäille sopivista ohjelmista, ilmaisohjelmista, laitteista ja näön apuvälineistä.

Käytettävyystestaukset: Senioriverkko on mukana testaamassa iäkkäille kehitettäviä laitteita sekä ohjelmia.

Viestintäsuunnitelma: 

Ulkoinen viestintä toteutetaan projektille laaditun viestintäsuunnitelman mukaisesti. Projektille on laadittu web-sivusto (www.senioriverkko.com) sekä projekti toimii reaaliaikaisesti sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median toimintamuodot on integroitu osaksi kokonaisviestintää. Näin ne tukevat viestinnän tavoitteita muiden toimenpiteiden tavoin. Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan tapahtumiin, messuille ja verkostoihin. Senioriverkko -projekti julkaisee yhdessä kumppaniensa kanssa VerkostoSkuuppia. Lisäksi projektin toiminnoista viestitään verkostojen, palvelukeskusten, alueellisten seniorikerhojen sekä mainonnan kautta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pääasiallinen kohderyhmä on kodeissaan asuvat ikääntyneet, joiden toimintakyvyn rajoitteet estävät tai rajoittavat vuorovaikutusta muiden kanssa, tiedon saantia sekä asioiden hoitamista. Projektista hyötyvät myös muut ikääntyneet, ikääntyneiden läheiset, omaishoitajat, ystävät sekä ammattihenkilöstö.

Ratkaisun perusidea

Loppuraportissa.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Loppuraportissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Loppuraportissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Loppuraportissa.