Sijoitettu lapsi varhaiskasvatuksessa -mallinnus
Kun sijoitettu lapsi aloittaa uudessa varhaiskasvatuspaikassa, tiedonsiirron turvaamiseksi on luotu esitietolomake. Lomake ohjaa ja antaa tukea yhteistyöhön varhaiskasvatuksen, perhehoitajien, lastensuojelun työntekijöiden sekä lapsen biologisten vanhempien välillä.
52 §Yhteistyö sijaishuollon aikana
Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän sekä lapsen hoidosta ja kasvatuksesta sijaishuollossa vastaavan työntekijän tulee olla yhteistyössä sijaishuoltoon sijoitetun lapsen ja hänen vanhempansa ja huoltajansa sekä sijaishuoltopaikan edustajan kanssa lapsen huollon jatkuvuuden turvaamiseksi.
52 a § (30.12.2020/1242) Sivistykselliset oikeudet sijaishuollon aikana
Lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen sijaishuollon aikana siten kuin niistä säädetään varhaiskasvatuslaissa (540/2018). Lapsen asiakassuunnitelmaan on kirjattava, miten hänen varhaiskasvatuksensa järjestetään sijaishuollon aikana.
Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän tulee tehdä yhteistyötä varhaiskasvatuksen järjestäjän kanssa lapsen kodin ulkopuolisen sijoituksen valmistelun aikana sekä sijoituksen aikana.
Lapsen hoidosta ja kasvatuksesta sijaishuollossa vastaavan työntekijän tulee toimia yhteistyössä varhaiskasvatuksen järjestäjän kanssa.
Sijaishuollossa asuva lapsi on voinut aloittaa varhaiskasvatuksessa ilman, että varhaiskasvatuspaikassa on tiedetty lapsen huostaanotosta ja tarvittavista lastensuojelullisista taustatiedoista. Varhaiskasvatusikäinen ja sijaisperheessä kasvava lapsi on voinut kokea traumoja ja hänellä voi olla erityistarpeita. Näiden tunnistaminen varhaiskasvatuspaikassa on merkityksellistä lapsen oikeanlaisen tuen saamisen kannalta. Myös lastensuojelun sijaishuollon aikaista asiakassuunnitelman näkökulmasta tarvittavat tiedot varhaiskasvatuspaikasta ovat olennaisia. Yhteistyö lastensuojelun viranomaisten sekä sijais- ja biologisten vanhempien kesken edistää lapsen asioista sopimista ja yhteistä näkemystä. Huomioitavaa on myös lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän merkittävä rooli huostassa olevan lapsen asioista päätettäessä. Puolestaan sijaisvanhemmat ovat vastuussa lapsen päivittäisestä kasvatustyöstä.
Kohderyhmänä ovat perhehoidossa kasvavat lapset. Tavoitteena on, että tiedonsiirtolomakkeen avulla varhaiskasvatuksen ammattilaiset saavat lapsesta tarvittavat lastensuojelulliset taustatiedot käyttöönsä. Tiedonsiirtolomake auttaa lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää keräämään ja välittämään tarvittavat tiedot varhaiskasvatukseen sekä keskustelemaan näistä asioista myös lapsen lähiverkoston kanssa. Tiedonsiirtolomakkeen avulla tarvittavat yhteystiedot ja muut tiedot muistetaan päivittää säännöllisesti sekä sovitaan seuraava ajankohta verkoston kokoontumiselle. Tiedonsiirtolomakkeen sisältöä voidaan hyödyntää myös lapsen asiakassuunnitelman neuvotteluissa.