Sijoitettujen lasten terveystarkastusten mallintaminen

Tavoitteena on luoda maakunnallinen malli lakisääteisiin terveystarkastuksiin, jotka tehdään silloin kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Tavoitteena on, että tarkastus tehdään samassa laajuudessa kuin neuvolan ja koulujen laajat terveystarkastukset.

Toimintaympäristö

Lapsen terveydentila täytyy tutkia kodin ulkopuolelle sijoittamisen yhteydessä. Terveydentilan tutkiminen tarkoittaa perusteellista lääkärintarkastusta. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417#P51

Terveydentila täytyy tutkia, jotta

  • Selviää, tarvitseeko lapsi lääketieteellistä kuntoutusta tai hoitoa
  • Sosiaalityöntekijä ja hoitoa järjestävä taho tietävät, millaista sijaishuoltoa lapsi tai nuori tarvitsee
  • Sijaishuolto pystyy hoitamaan tehtävänsä

Lapsen sijaishuoltopaikka tarvitsee tiedon lapsen terveydentilasta ja mahdollisista hoito-ohjeista. Lastensuojelu saa tarvittavat tiedot terveydenhuollosta käyttöönsä sosiaalihuollon asiakaslain 20 § perusteella.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lapsen terveydentilaa ei aina ole riittävästi selvitetty, vaikka tiedetään, että lastensuojelun piiriin tulevien lasten terveydentila on keskimääräistä huonompi. 

Lapsen terveydentilan selvittäminen säännönmukaisesti on tarpeen muun muassa siksi, että lapsi saisi heti sijaishuollon alettua tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa. Erityisesti lapsen sijaishuoltopaikka tarvitsee tiedon lapsen terveydentilasta mahdollisine hoito-ohjeineen. 

Terveydentilan tutkiminen edellyttää lapsen perusteellista lääkärintarkastusta. Tutkimus voidaan tehdä jo huostaanottoa valmisteltaessa, mutta viimeistään se olisi suoritettava sijaishuollon alkaessa. Terveystarkastus tulisi tehdä myös sijoituksen päättyessä. 

Terveystarkastus voidaan jättää suorittamatta, jos sitä pidetään tarpeettomana. Tällainen tilanne voi olla silloin, kun lapsi on säännöllisesti ollut neuvolan asiakkaana tai lapsen terveydentilasta muutoin on sijaishuollon järjestämisen kannalta käytettävissä riittävät tiedot. Säännöksessä mainittua tutkimuksen tarpeettomuutta on arvioitava kuitenkin ottaen huomioon huostaanottoon johtaneet syyt ja perusteet. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallin kehittämistä varten koottiin työryhmä, jossa oli mukana lastensuojelun ja terveydenhuollon ammattilaisia. Tapaamisia oli useita, joissa yhdessä mietittiin, miten voisimme alueella parantaa sijoitettujen lasten terveystarkastuksia. Salon ja Turun kaupungeilla oli käytössä esitietolomake terveystarkastuksia varten, joita hyödynnettiin kun lähdettiin työstämään kattavampaa uutta esitietolomaketta. Päädyttiin tekemään omat lomakkeet alle 10-vuotiaille lapsille, nuorille sekä ammattilaisille. Lomakkeiden teossa oli mukana myös lastensuojelun kokemusasiantuntijat.

Pilottiin lähti mukaan Turun, Salon ja Naantalin kaupungit. Pilotissa testattiin kehitettyjä lomakkeita ja pyrittiin keskittämään terveystarkastukset samoille lääkäreille/terveysasemille. Pilotti toteutui 15.8.-30.10.2022. Pilotin aikana terveystarkastuksia tehtiin 9 kappaletta. Lomakkeista saatiin hyvää palaute sekä muutamia kehittämisideoita, joiden perustellaan lomakkeita vielä hieman muokattiin. 

 

 

Toteutussuunnitelma

Ennen terveystarkastukseen sijaishuoltopaikka huolehtii yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa tarvittavien lomakkeiden täyttämisestä: Lomake ammattilaisille sekä lapsen ja nuoren oma lomake. 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on lapset ja nuoret, jotka sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Tavoitteena on, että esitietolomakkeiden avulla terveystarkastusta tekevälle lääkärille välittyy paremmin tieto lapsen ja nuoren terveydentilasta. Lomakkeiden kehittämisessä on ollut mukana myös kokemusasiantuntijoita, jotka ovat kommentoineet lomakkeita. 

Ratkaisun perusidea

Tarkoituksena on luoda maakunnallinen malli lakisääteisiin terveystarkastuksiin, jotka tehdään silloin kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Tavoitteena on, että tarkastus tehtäisi samassa laajuudessa kuin neuvolan ja koulujen laajat terveystarkastukset.

Ennen terveystarkastukseen menoa täytetään esitietolomakkeet, jotka viedään terveystarkastusta tekevälle lääkärille. Alle 10 -vuotiaalle lapsille, nuorille ja ammattilaisille/perhehoitajalle on omat lomakkeensa.  

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Lomakkeiden saatavuus tulee turvata hyvinvointialueille siirtyessä. Tietoa lomakkeista levitetään lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle, lastensuojelulaitoksiin sekä terveyskeskuslääkäreille. Terveystarkastuksista tulee tehdä kirjaukset lastensuojelun prosessikuvauksiin sekä palveluohjeisiin. Tulevaisuudessa vastuu lomakkeiden päivittämisestä on hyvinvointialueella. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Lomakkeita voidaan käyttää lastensuojelulaitoksissa asuville mutta myös perhehoidossa oleville nuorille ja lapsille. Lomakkeiden käyttöä on mahdollista laajentaa valtakunnallisesti. Lomakkeiden päivitys on tärkeää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pilotoinnin jälkeen lomakkeesta saatujen palautteiden perusteella muutettiin seuraavia kohtia:

Nuorten lomakkeeseen lisättiin seuraavat kysymys: Ovatko seksuaaliterveyteen tai ehkäisyyn liittyvät asiat sinulle ajankohtaisia? Onko oppiminen sinulle helppoa? Onko sinuun kohdistettu häirintää/väkivaltaa?

Ammattilaisen lomakkeeseen lisättiin kohta huoltajien, vastaavan sosiaalityöntekijän ja sijoituspaikan yhteystiedoille sekä lisättiin kysymys allergioista ja lapsen/nuoren voinnista.