Soiten lasten ja nuorten ADHD prosessi
Prosessissa kartoitetaan tilanne ja kootaan tarvittaessa moniammatillinen yhteistyöpalaveri perheen kanssa. Varhaista tukea tarjotaan alusta alkaen. Diagnostiseen arvioon siirryttäessä perhe liitetään digihoitopolulle ja annetaan lääkäriaika.
Lasten ja nuorten keskittymisen, tarkkaavaisuuden ja käytöksen haasteiden lisääntyminen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hoitoilmoitusrekisterien tietojen mukaan perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa ADHD diagnoosimäärät ovat kasvaneet. ADHD on ollut esillä myös uutisissa.
Tarve ADHD prosessin kartoitukseen ja jäsentämiseen nousi palveluissa laajalti. Asiasta keskusteltiin myös Yhteisövaikuttavuuden ja perheiden palveluiden johtoryhmissä. Lasten ja nuorten oireilu oli lisääntynyt ja vastaanotolla kävi enenevässä määrin lapsia ja nuoria keskittymisen, tarkkaavaisuuden sekä käytöksen haasteissa. Haasteiden kohtaamisessa ja tilanteiden hoitamisessa oli erilaisia käytänteitä. Diagnoosin arvioimisessa käytettäviä lomakkeita oli kirjavasti käytössä. Lisäksi täytetyt lomakkeet eivät saavuttaneet aina lääkäriä, näin ollen lomakkeet eivät olleet myöskään lääkärikäynnillä käytettävissä.
Kehittämisen taustalla on yhteisövaikuttavuus-viitekehys ja ADHD:n Käypä hoito- suositus. Muiden alueiden hoitomalleja on myös tarkasteltu.
Lasten ja nuorten ADHD prosessia on ollut kehittämässä kehittäjätyöntekijä, lääkäri ja moniammatillinen ADHD -työryhmä, johon on kuulunut ammattilaisia niin sosiaali- ja terveydenhuollosta kuin sivistystoimesta varhaiskasvatuksesta ja koululta.
Terveyskylään tehtiin sähköinen polku SOITE Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja nuoren tutkimus yhteistyössä Soiten digitiimin kehittäjätyöntekijän kanssa.
Tavoitteena oli kehittää lasten ja nuorten ADHD prosessi, jotta alueella toimittaisiin yhteneväisin tavoin, laadukkaasti ja tasapuolisesti tilanteissa, joissa herää huoli lapsen tai nuoren tarkkaavuudesta, vilkkaudesta tai käyttäytymisestä. Varhaisen tuen tarjoamisen toteutuminen nähtiin myös tärkeänä. Lisäksi diagnoosin arvioinnissa käytettävien lomakkeiden käyttöön ja palautumiseen haluttiin saada selkeyttä. Tavoitteena oli myös tarvittaessa varmistaa johdonmukainen diagnostinen selvittely ja kuntoutuksen suunnittelu.
Soiten lasten ja nuorten ADHD prosessin kohderyhmää ovat alle 18 vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä.