Yhteisöllisyyttä rakentavassa etäkokkailukonseptissa ehkäistään digisyrjäytymistä. Ruuanlaiton ja oman keittiön ulottuvuuksien lisäksi opitaan digi- ja vuorovaikutustaitoja, jaetaan omaa osaamista, tuetaan osallisuutta ja hyviä ruokailutottumuksia. 

Toimintaympäristö

Koronarajoitusten ollessa tiukimmillaan etsittiin vaihtoehtoisia keinoja ihmisten yhteen saattamiselle. Erityisesti meitä Kannelmäessä harmitti merkitykselliseksi koetun yhteisen kokkailun, katetussa pöydässä ruuan nauttimisen ja pöydän ympärillä käytyjen, välillä syvällistenkin keskustelujen puuttuminen.  Lamput onneksi syttyivät, ja idea ’Soppa42 – yhteisö kokkaa etänä’ -toiminnasta syntyi. Siispä tuumasta toimeen, kokkeja rekrytoimaan, digiopastus käyntiin ja tarvikekasseja kokoamaan. Toiminta nimettiin sekä alueen postinumeroa että suosittua Soppa-365 sivustoa mukaillen. Vuosien varrella on tehty valtava yhteinen digiloikka, opittu laittamaan monipuolisesti ruokaa ja lisäksi opettamaan kokkausta toisille. Ohessa on vaihdettu tietoa eri maiden ruokakulttuureista ja tutustuttu oman keittiön ulottuvuuksiin. Etäkokkaukseen perustuva konsepti on osallistujien kokemusten mukaan toimiva, tärkeä ja hyvinvointia lisäävä.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lähtökohtana on digisyrjäytymisen ehkäisy, uusien taitojen oppiminen, yhteisön kaipuu ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palvelut siirtyvät kiihtyvää tahtia digitaalisille alustoille, riskinä on, että joukko ihmisiä jää palveluiden ulkopuolelle.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmään kuuluvat yhteisöä sekä ruuanlaitto- ja digiosaamista kaipaavat aikuiset.

Ratkaisun perusidea

Toiminnan tavoite ja ydin on yhteisöllisyydessä, osallisuudessa, toimijuudessa, vuorovaikutus- ja digitaidoissa, hyvinvoinnissa, osaamisen jakamisessa, uuden oppimisessa, muiden ja oman toiminnan ohjauksessa, hauskanpidossa, yhdessä viihtymisessä ja kokkaamisessa.

Liitteet
Kuva
Työntekijä pitelee mikrofonia, kun vapaaehtoinen pilkkoo porkkanaa tietokoneen äärellä.
Vapaaehtoinen kokki opettaa kotikokkeja työntekijän tuella.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

On päätettävä kohderyhmä ja ryhmän koko. Budjetti ja etäyhteys asettavat osaltaan raamit osallistujamäärälle. Toiminta on osallistujille maksutonta, joten kulut kohdistuvat toimintaa tuottavalle taholle. Etäyhteydellä osallistuessa keskustelu ja ohjaaminen pysyy mielekkäänä, kun ryhmä on sopivan pieni, esimerkiksi maksimissaan kolmetoista henkilöä. 

Henkilökunnan roolia ryhmän ja toiminnan kannattelijoina on hyvä suunnitella etukäteen. Kannelmäen D-asemalla henkilökunnan vastuulla on toiminnan mahdollistaminen. Osallistujien vastuulla on ilmoittautua kokkiopettajaksi ja kotikokeiksi, toimittaa resepti tai raaka-ainelista ajoissa sekä tulla digiopastukseen ja etäyhteyksien päähän oikeaan aikaan. Henkilökunta ei osallistu ruoanlaittoon vaan avaa etäyhteyden tilasta, jossa kokkiopettaja kokkaa, huolehtii, että näkymä tilasta on toimiva ja tarkoituksenmukainen, tarkistaa, että ääni kuuluu molempiin suuntiin. Henkilökunta toimii tapaamisissa osallistujien tukena, digiapuna, ohjeiden selkosuomentajana sekä huolehtii turvallisen ilmapiirin toteutumisesta. Jos meneillään olevalle viikolle ei ilmoittaudu kokkiopettajaa, on tapaaminen siltä viikolta peruttu.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

a. Miksi juuri tämä toimintamalli pitäisi palkita? -  Toimintamalli on yhteiskehitetty ilmiölähtöisesti Covid19-pandemian tiukimpien rajoitusten aikana ja todettu niin toimivaksi, että se jatkuu edelleen. Toiminta edistää digitaitojen oppimista ja tukee hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä
b. Miten toimintamallissanne näkyy TerveSos -palkinnon tämän vuoden teema: Rohkeat ja raikkaat ilmiölähtöiset ratkaisut tulevaisuuteen -Toimintamalli on kirjaimellisesti teeman mukainen; ilmiölähtöinen, tulevaisuuteen katsova, rohkea ja raikas.

Tätä, kuten muutakin toimintaa on hyvä reflektoida säännöllisesti toimintaan osallistuvien kanssa. Palautetta ja kehitysehdotuksia voi pyytää missä tahansa vaiheessa; ilmoittautumisen tai tarvikkeiden noudon yhteydessä, tapaamisen alussa tai lopussa. Voi myös sopia erillisen kerran yhteiskehittämistä varten, jolloin varsinaisen kokkauksen on hyvä olla helppo ja lyhytkestoinen sekä tapahtua yhteiskehittämisen päätteeksi.

Liitteet
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Konsepti on toimiva. Toiminnan myötä osallistujien digi-, vuorovaikutus ja ruuanlaittotaidot ovat kasvaneet. Toiminta on ollut alusta saakka hämmästyttävän suosittua ja koettu merkitykselliseksi. Vuoden 2024 aikana 36 kokkailussa tapahtui 419 kohtaamista. Vaihtuvat osallistujat oppivat uusia taitoja ja tulivat toisilleen tutuiksi.