Soppa42 - Yhteisö kokkaa etänä
Yhteisöllisyyttä rakentavassa etäkokkailukonseptissa ehkäistään digisyrjäytymistä. Ruuanlaiton ja oman keittiön ulottuvuuksien lisäksi opitaan digi- ja vuorovaikutustaitoja, jaetaan omaa osaamista, tuetaan osallisuutta ja hyviä ruokailutottumuksia.
Toimintamallin nimi
Yhteisöllisyyttä rakentavassa etäkokkailukonseptissa ehkäistään digisyrjäytymistä. Ruuanlaiton ja oman keittiön ulottuvuuksien lisäksi opitaan digi- ja vuorovaikutustaitoja, jaetaan omaa osaamista, tuetaan osallisuutta ja hyviä ruokailutottumuksia.
Toiminnan tavoite ja ydin on yhteisöllisyydessä, osallisuudessa, toimijuudessa, vuorovaikutus- ja digitaidoissa, hyvinvoinnissa, osaamisen jakamisessa, uuden oppimisessa, muiden ja oman toiminnan ohjauksessa, hauskanpidossa, yhdessä viihtymisessä ja kokkaamisessa.
Koronarajoitusten ollessa tiukimmillaan etsittiin vaihtoehtoisia keinoja ihmisten yhteen saattamiselle. Erityisesti meitä Kannelmäessä harmitti merkitykselliseksi koetun yhteisen kokkailun, katetussa pöydässä ruuan nauttimisen ja pöydän ympärillä käytyjen, välillä syvällistenkin keskustelujen puuttuminen. Lamput onneksi syttyivät, ja idea ’Soppa42 – yhteisö kokkaa etänä’ -toiminnasta syntyi. Siispä tuumasta toimeen, kokkeja rekrytoimaan, digiopastus käyntiin ja tarvikekasseja kokoamaan. Toiminta nimettiin sekä alueen postinumeroa että suosittua Soppa-365 sivustoa mukaillen. Vuosien varrella on tehty valtava yhteinen digiloikka, opittu laittamaan monipuolisesti ruokaa ja lisäksi opettamaan kokkausta toisille. Ohessa on vaihdettu tietoa eri maiden ruokakulttuureista ja tutustuttu oman keittiön ulottuvuuksiin. Etäkokkaukseen perustuva konsepti on osallistujien kokemusten mukaan toimiva, tärkeä ja hyvinvointia lisäävä.
Kohderyhmään kuuluvat yhteisöä sekä ruuanlaitto- ja digiosaamista kaipaavat aikuiset.
On päätettävä kohderyhmä ja ryhmän koko. Budjetti ja etäyhteys asettavat osaltaan raamit osallistujamäärälle. Toiminta on osallistujille maksutonta, joten kulut kohdistuvat toimintaa tuottavalle taholle. Etäyhteydellä osallistuessa keskustelu ja ohjaaminen pysyy mielekkäänä, kun ryhmä on sopivan pieni, esimerkiksi maksimissaan kolmetoista henkilöä.
Henkilökunnan roolia ryhmän ja toiminnan kannattelijoina on hyvä suunnitella etukäteen. Kannelmäen D-asemalla henkilökunnan vastuulla on toiminnan mahdollistaminen. Osallistujien vastuulla on ilmoittautua kokkiopettajaksi ja kotikokeiksi, toimittaa resepti tai raaka-ainelista ajoissa sekä tulla digiopastukseen ja etäyhteyksien päähän oikeaan aikaan. Henkilökunta ei osallistu ruoanlaittoon vaan avaa etäyhteyden tilasta, jossa kokkiopettaja kokkaa, huolehtii, että näkymä tilasta on toimiva ja tarkoituksenmukainen, tarkistaa, että ääni kuuluu molempiin suuntiin. Henkilökunta toimii tapaamisissa osallistujien tukena, digiapuna, ohjeiden selkosuomentajana sekä huolehtii turvallisen ilmapiirin toteutumisesta. Jos meneillään olevalle viikolle ei ilmoittaudu kokkiopettajaa, on tapaaminen siltä viikolta peruttu.
Konsepti on toimiva. Toiminnan myötä osallistujien digi-, vuorovaikutus ja ruuanlaittotaidot ovat kasvaneet. Toiminta on ollut alusta saakka hämmästyttävän suosittua ja koettu merkitykselliseksi. Vuoden 2024 aikana 36 kokkailussa tapahtui 419 kohtaamista. Vaihtuvat osallistujat oppivat uusia taitoja ja tulivat toisilleen tutuiksi.
Kansikuva
