Sosiaalihuollon asiakasneuvonta (Sosiaalihuollon yhteinen asiakasohjaus)
Kymenlaakson hyvinvointialueella käynnistyi 1.2.2023 sosiaalihuollon asiakasneuvonta, jossa neuvotaan ja ohjataan työikäisten, ikäihmisten, vammaispalvelujen sekä lasten ja perheiden sosiaalipalveluihin liittyvissä kysymyksissä.
Tavoitteena on vastata sosiaalipalvelujen monimuotoistuneeseen kysyntään, löytää integraatiota vahvistavia toimia ja synergiaa eri sosiaalipalvelujen toimintatavoista. Tällä hetkellä Kymenlaakson asukkaat eivät ole tasavertaisessa asemassa sosiaalihuollon ohjauksen ja neuvonnan saavutettavuudessa, maakunnanlaajuinen yhdenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ei toteudu jokaisella sektorilla. Painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäiseviin palveluihin.
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Sosiaalihuollon palvelut ovat moninaisia ja monitasoisia. Ohjausta, neuvontaa ja palveluja tarvitsevien on joskus vaikea saada selville, mitä palveluja on tarjolla ja miten niitä voi saada. Sosiaalipalveluiden yhteinen asiakasohjaus on yksi tapa selkeyttää palveluihin hakeutumista.
Lähtökohtana Kymsoten sosiaalipalveluiden yhteisen asiakasohjauksen kehittämiselle on tarjota asiakkaille mahdollisimman helpot yhteydenottoväylät sosiaalipalveluihin ilman, että asiakkaan täytyy tunnistaa itse oma palvelutarpeensa ja tietää tai tuntea mahdolliset saatavilla olevat palvelut. Asiakasohjauksella voidaan tarjota luotettavaa, ajantasaista ja asiantuntevaa tietoa palveluista ja niiden sisällöstä sekä järjestökentän ja kolmannen sektorin toiminnoista. Asiakasohjauksen avulla pyritään varmistamaan, että jokainen saa palvelut, jotka vastaavat kunkin henkilön palvelutarvetta, palveluiden välin ei jää väliinputoajia eikä asiakasta pallotella. Palvelut pyritään kohdentamaan entistä paremmin. Asiakasohjauksen tehtäväksi määriteltiin tunnisteeton ja tunnisteellinen yleinen neuvonta ja ohjaus sekä asiakasohjaukseen tulevien asioiden kiireellisyyden ja palvelutarpeenarvioinnin tarpeen arviointi.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan rinnalla käynnistettiin vuoden 2023 huhtikuussa pilotti, jonka tavoitteena oli luoda sosiaalihuollon toimintamalli Ratamon sote-keskuksen päivystykseen. Pilotissa sosiaalihuollon ammattilainen toimii terveydenhuollon ammattilaisen rinnalla tunnistamassa sosiaalihuollon tarpeita, jotta asiakkaat saavat tukea myös sosiaalisiin haasteisiin ja ohjaa asiakkaita oikeiden palvelujen piiriin.
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Sosiaalihuollon asiakasneuvontaa kehitettiin yhdessä siihen liittyvien palvelujen kanssa. Palvelujen henkilökunnalle pidettiin säännölliset infotilaisuudet, joissa kerrottiin kehittämisen etenemisestä ja kuultiin henkilöstön ajatuksia tulevasta asiakasneuvonnasta.
Yhteiskehittäjäverkosto:
Johtavat sosiaalityöntekijät, käytiin läpi olemassa olevien asiakasohjauksien toimintamallit, asiakaspolut, konsultaatioväylät, tietojärjestelmät ja volyymit.
Projektiryhmä, joka oli koottu eri palvelutehtävien työntekijäedustajista, aloitti työskentelyn syksyllä 2022 ja kokoontui kahden viikon välein vuoden 2022 loppuun asti. Projektiryhmässä käytiin läpi käytännön toteutusta.
Ammatillinen johto, teki kehittämisen linjaukset ja hyväksyi ehdotukset mm. aukioloajasta.
Muut tulevaisuuden sote-keskushankkeen projektit sekä hankkeet, verkostoituminen, rajapintojen kartoittaminen.
Alueellinen yhteistyö Etelä-Karjalan kanssa, verkostoituminen myös muiden valtakunnallisten hankkeiden kanssa.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Yhteiskehittäjäverkosto:
- konseptointi ja suunnittelu tehtiin ostopalveluna NHG:n kautta, työpajoihin osallistui sosiaali- ja terveyspalvelujen johtoa sekä esihenkilöitä
- suunnitelmat käytiin läpi myös terveydenhuollon ja Ratamossa toimivien sosiaalipalvelujen henkilöstön kanssa ja tunnistettiin rajapinnat
- Seurantaryhmä koostui toimialajohtajista, tulosaluejohtajista, esihenkilöistä ja hanketyöntekijöistä. Ryhmä seurasi pilotin etenemistä ja antoi suuntaviivoja työskentelylle
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
- Selkeä työnjako asiakasohjauksen ja palvelutuotannon kesken, selkeät työnkuvat ja asiakasprosessit
- Alkuarvioinnin yhtenäistäminen
- Järjestöyhteistyön ja kolmannen sektorin mahdollisimman suuri hyödyntäminen asiakasohjauksessa
- Asiakkaat ohjautuvat oikeaan palveluun heti palvelupolun alussa ja saavat tarvitsemansa palvelun mahdollisimman nopeasti
- Monialaisuuden hyödyntäminen asiakastarpeen mukaan heti palvelupolun alussa
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
- Ennaltaehkäisevä neuvonta ja ohjaus sosiaalihuollon palveluista
- Tunnistaa päivystyksestä sosiaalihuollon palvelujen tarpeessa olevat asiakkaat ja saattaa heidät välittömästi sosiaalihuollon palvelujen piiriin
- Tukea ja ohjata terveydenhuollon henkilöstöä tunnistamaan sosiaalihuollon palvelujen tarpeessa olevia asiakkaita
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
- Yhteydenotot ohjautuvat keskitetysti asiakasohjaukseen.
- Yhteydenottojen määrä on kasvusuuntainen. Yhteydenottoja seurataan kuukausitasolla ja verrataan edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen
- Yhteydenottojen syyt, palvelualue ja kiireellisyys
- Tarjottujen yhteydenottokanavien käyttö laajasti. Seurataan kanavittain.
- Tunnisteettomat neuvonnan ja ohjaukset
- Asiakaspalaute
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
-Pilotille ohjautuneet asiakkaat/potilaat, viikonpäivät ja kellonajat
- Ohjaukset muihin palveluihin
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Tavoitteen saavuttaminen vaatii tiivistä yhteistyötä sosiaalipalvelujen eri palvelutehtävien kanssa. Taustaselvitystyön jälkeen syksyllä 2022 käynnistettiin asiakasneuvonnan käytännön työn suunnittelua varten projektiryhmä, johon kuului työntekijöiden edustajia eri palvelutehtävien asiakasohjauksista. Projektiryhmän ja esimiesten kanssa:
- työstettiin yhteisiä toimintamalleja, kuvattiin asiakaspolkuja
- yhtenäistettiin asiakasprosessin aloitus
- tilat ja resurssit
- määritettiin käytettävät tietojärjestelmät
- aikataulutus
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Kohderyhmänä ovat kaikki sosiaalipalveluista tietoa tai opastusta tarvitsevat asiakkaat, jotka haluavat neuvontaa tai ohjausta sosiaalipalvelujen käyttämisessä tai ohjausta järjestöjen sekä 3.sektorin palveluihin.
Asiakasneuvonnan kehittämisessä kysyttiin mielipiteitä online-protoilta. He ovat kymenlaaksolaisia, jotka haluavat olla osallisina kehitystyöhön vaikuttamisessa. Osallistujia on kaikista ikäryhmistä ja erilaisista elämäntilanteista. Sama kysely toteutettiin myös matalan kynnyksen pisteissä kävijöille 1-2 viikon ajanjaksolla.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Ratamon sosiaalihuollon pilotin kohderyhmänä olivat kaikki täysi-ikäiset päivystykseen saapuvat asiakkaat, joiden hoitohenkilöstö arveli tarvitsevan tai hyötyvän sosiaalihuollon neuvonnasta, ohjauksesta tai palveluista.