Sosiaalihuollon asiakasneuvonta (Sosiaalihuollon yhteinen asiakasohjaus)
Kymenlaakson hyvinvointialueella käynnistyi 1.2.2023 sosiaalihuollon asiakasneuvonta, jossa neuvotaan ja ohjataan työikäisten, ikäihmisten, vammaispalvelujen sekä lasten ja perheiden sosiaalipalveluihin liittyvissä kysymyksissä.
Toimintamallin nimi
Kymenlaakson hyvinvointialueella käynnistyi 1.2.2023 sosiaalihuollon asiakasneuvonta, jossa neuvotaan ja ohjataan työikäisten, ikäihmisten, vammaispalvelujen sekä lasten ja perheiden sosiaalipalveluihin liittyvissä kysymyksissä.
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa on koottu yhden puhelinnumeron alle (puhelinvalikko käytössä)1. työikäisten ja toimeentulotuen, 2. ikäihmisten 3. vammaispalvelujen ja 4. lasten sekä perheiden ohjaus ja neuvonta. Palvelussa on myös viranomaislinja.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Ratamon sosiaalihuollon päivystyksen pilotissa sosiaalihuollon ammattilainen tunnistaa päivystyksen asiakkaiden sosiaalihuollon tuen tarpeita ja ohjaa heitä tarvittaessa oikeiden palvelujen piiriin sekä tukee terveydenhuollon työntekijöitä tunnistamaan sosiaalihuollon tarpeita.
Tavoitteena on vastata sosiaalipalvelujen monimuotoistuneeseen kysyntään, löytää integraatiota vahvistavia toimia ja synergiaa eri sosiaalipalvelujen toimintatavoista. Tällä hetkellä Kymenlaakson asukkaat eivät ole tasavertaisessa asemassa sosiaalihuollon ohjauksen ja neuvonnan saavutettavuudessa, maakunnanlaajuinen yhdenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ei toteudu jokaisella sektorilla. Painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäiseviin palveluihin.
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Kohderyhmänä ovat kaikki sosiaalipalveluista tietoa tai opastusta tarvitsevat asiakkaat, jotka haluavat neuvontaa tai ohjausta sosiaalipalvelujen käyttämisessä tai ohjausta järjestöjen sekä 3.sektorin palveluihin.
Asiakasneuvonnan kehittämisessä kysyttiin mielipiteitä online-protoilta. He ovat kymenlaaksolaisia, jotka haluavat olla osallisina kehitystyöhön vaikuttamisessa. Osallistujia on kaikista ikäryhmistä ja erilaisista elämäntilanteista. Sama kysely toteutettiin myös matalan kynnyksen pisteissä kävijöille 1-2 viikon ajanjaksolla.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Ratamon sosiaalihuollon pilotin kohderyhmänä olivat kaikki täysi-ikäiset päivystykseen saapuvat asiakkaat, joiden hoitohenkilöstö arveli tarvitsevan tai hyötyvän sosiaalihuollon neuvonnasta, ohjauksesta tai palveluista.
- johdon vankka tuki ja sitoutuminen
- eri palvelutehtävien ja sidosryhmien kanssa yhteinen työskentely
- jatkuva kehittäminen yhteistyössä muiden palvelutehtävien kanssa
SOSIAALIHUOLLON ASIAKASNEUVONTA
Sosiaalihuollon asiakasneuvontaan on keskitetty 1.2.2023 alkaen lasten ja perheiden, työikäisten ja toimeentulotuen, ikäihmisten ja vammaispalvelujen ohjaus ja neuvontapuhelut sekä sähköisten ilmoitusten käsittely.
Toimintamallin luominen on vaatinut eri palvelutehtävien kanssa prosessien yhteistä työstämistä sekä tehnyt muutoksia myös palvelutehtävien omiin prosesseihin. Mallin luominen vaatii paljon työtä ja jatkuvaa prosessien hiomista palvelutehtävien kesken. Myös asiakasneuvonnan kirjaaminen ja dokumentointi kehitettiin vastaamaan sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston 2. vaihetta ja kirjaamisvalmentajat olivat tiiviisti kehittämistyössä mukana. Sosiaalihuollon asiakasneuvonnassa voi asioida useiden eri yhteydenottokanavia kautta ja sillä voidaan vastata monimuotoistuneeseen kysyntään.
Asiakasneuvonnan kehittäminen jatkuu mm. vuonna 2024 käyttönotetaan chat-toiminto uutena yhteydenottokanavana sekä puhelinvalikkoon saadaan linjan valinnassa avuksi puherobotti.
RATAMON SOSIAALIHUOLLON PILOTTI
Kokeilusta saatiin hyviä tuloksia, asiakkaat kokivat saavansa apua ja päivystyksen terveydenhuollon työntekijät oppivat vaihtelevasti tunnistamaan asiakkaita, jotka hyötyivät sosiaalihuollon palveluista. Kiireisessä päivystyksessä terveydenhuollon työntekijöillä vei aikaa oppia, millaisissa tilanteissä sosiaalihuollon pilottia voi hyödyntää. Yhteistyö ja rajanveto muiden päivystyksessä toimivien sosiaalipalvelujen kanssa olisi vaatinut enemmän yhteistä suunnittelua ja rajapintojen tunnistamista sekä terveyden- että sosiaalihuollon edustajien kanssa. Sosiaalipalvelujen näkökulmasta pilotin toiminta koettiin hyödylliseksi, koska sosiaalihuollon tarpeessa olevia asiakkaita kyettiin tunnistamaan varhaisessa vaiheessa ja ohjaamaan saattaen vaihtaen sopivaan palveluun. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa pilotti pystyi myös välittämään tietoa palveluissa olevien asiakkaiden muuttuneista palvelutarpeista omatyöntekijöille.
Pilotin toiminta ei jatku mutta tuloksia pyritään hyödyntämään muissa palveluissa esim. sairaalan asiakasohjauksen kehittämiseen.