Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen, Keski-Suomen HVA, (RRP, P4, I3)

Keski-Suomen hyvinvointialueelle luodaan sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoiden verkosto. Toiminnan tavoitteena on kirjaamisen kehittäminen ja yhtenäistäminen kansallisten suositusten mukaisesti tiedon laadun parantamiseksi.

Toimintaympäristö

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kentällä tapahtuu paljon uudistuksia. Ajankohtaisia vaikuttavia tekijöitä ovat mm. hyvinvointialueuudistus, asiakastietolain uudistus sekä Kanta-palvelujen käyttöönottovelvoite. Näiden vuoksi on tarpeen varmistaa tiedonhallintaan liittyvän osaamisen kehittäminen hyvinvointialueilla. 

Sosiaalihuollon kirjaamisvelvollisuuteen liittyvä lainsäädäntö on kehittynyt. Uudistuksia on tullut vuoden 2024 alusta alkaen. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (myöhemmin Asiakastietolaki) 703/2023 tuli voimaan 1.1.2024. Lain täydennys sosiaalihuollon asiakastietovarannon (Kanta-palvelut) käyttöönottoaikatauluihin liittyen tuli voimaan 1.7.2024. Kirjaamista ohjaavat lakien lisäksi THL:n määräykset. Uusin määräys 1/2024 sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista tuli voimaan 5.4.2024 ja korvaa useampia aikaisempia määräyksiä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomen hyvinvointialueen aloittaessa ei ollut valmiina sosiaalihuollon kirjaamisen ammattilaisten verkostoa.  Ennen hyvinvointialueuudistusta alueella oli Kansa-koulu-hankkeiden koordinoimaa verkostotoimintaa, jonka säännöllisyys oli vaihtelevaa. Keski-Suomen hyvinvointialue halusi varmistaa, että Kansa-koulu-hankkeiden kirjaamisasiantuntijakoulutuksen käyneet sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijat saavat halutessaan osallistua verkostotoimintaan ja kehittää osaamistaan sosiaalihuollon tiedonhallinnassa, erityisesti kirjaamiseen liittyen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen strategiassa yhtenä osa-alueena halutaan panostaa tiedon laadukkuuteen ja hyödynnettävyyteen. Tämän osa-alueen edistämiseksi on laadittu Tieto-ohjelma, jonka tehtävänä on vankan tietopohjan ja systemaattisen tiedon hyödyntämisen strategisen menestystekijän toimeenpano.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijaverkosto:

  1. tukee sosiaalihuollon kirjaamisosaamista Keski-Suomen hyvinvointialueella
  2. toimii kansallisten ohjeistusten tiedottamisen tukiverkostona
  3. etsii vastauksia sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja erityisesti sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyviin kysymyksiin
  4. jakaa ajantasaista tietoa kirjaamiseen liittyvissä asioissa
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kirjaamisen kehittämiseksi on koottu Keski-Suomen hyvinvointialueelle verkosto Kansa-koulu-hankkeiden kouluttamista kirjaamisasiantuntijoista. Verkoston jäsenet antoivat joko Kansa-koulu-hankkeelle luvan siirtää yhteystietonsa Keski-Suomen hyvinvointialueelle tai ottivat itse yhteyttä sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattoriin.

Verkosto kokoontuu säännöllisesti kuukausittain. Tapaamisen kesto on 1,5 tuntia kerrallaan. Verkoston tapaamisella käsitellään ajankohtaisia sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyviä asioita. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon kirjaamisen asiantuntijoille / vastuuhenkilöille on avattu oma Teams-tiimi, jossa on lisäksi omat kanavat sosiaali- ja terveydenhuollon kirjaamiselle.

Tavoiteltu muutos

Kirjaamisasiantuntijoiden verkoston toimintamalli on rakennettu ja käytössä.

Kirjaamisasiantuntijoiden osaamisen hyödyntäminen tapahtuu paikallisesti (esim. asiantuntijan omassa työyhteisössä) sekä laajemmin koko hyvinvointialueella.

Toteutussuunnitelma

Keski-Suomen sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoiden verkosto on pysyvä osa tietojohtamisen palvelualueen toimintaa. Jotta tähän päästään, tarvitaan tietojohtamisen palvelualueen ohjaus verkoston toimintaan sekä ymmärrys verkoston tarkoituksesta. Tavoitteen toteutumiseksi tehdään tiivistä yhteistyötä tietojohtamisen palvelualueen kanssa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalihuolto