Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen, Keski-Suomen HVA, (RRP, P4, I3)

Keski-Suomen hyvinvointialueelle luodaan sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoiden verkosto. Toiminnan tavoitteena on kirjaamisen kehittäminen ja yhtenäistäminen kansallisten suositusten mukaisesti tiedon laadun parantamiseksi.

Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen, Keski-Suomen HVA, (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Keski-Suomen hyvinvointialueelle luodaan sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoiden verkosto. Toiminnan tavoitteena on kirjaamisen kehittäminen ja yhtenäistäminen kansallisten suositusten mukaisesti tiedon laadun parantamiseksi.

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Suvi Tikander

Luotu

30.08.2023

Viimeksi muokattu

08.05.2025
Ratkaisun perusidea

Keski-Suomen hyvinvointialueen kirjaamisen kehittämiselle on luotu rakenteet, toimintamallit ja jaettu vastuut.

 

Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen rakenne

Keskeinen osa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä on alueelle perustetun kirjaamisen asiantuntijoiden verkoston toiminta. Verkoston tehtävänä on sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvien kansallisten määritysten toteutumisen seuranta palvelualueilla, sekä tiedon välitys ajankohtaisista kirjaamisen asioista palveluihin päin. Lisäksi verkoston tehtävänä on välittää yhteiseen keskusteluun sellaisia sosiaalipalveluissa esiin nousseita kysymyksiä, joihin tarvitaan yhteistä pohdintaa.

Verkosto sijoittuu Keski-Suomen tietojohtamisen palvelualueelle ja sen toiminnan määrittelystä vastaa tietojohtamisen palvelualueella oleva kehittämispalvelujen toimipiste.

Verkoston koollekutsujana toimii sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattori, joka kuuluu lisäksi kansallisiin kirjaamisen ja sosiaalihuollon tiedonhallinnan verkostoihin. Keski-Suomen sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistoiminnassa hyödynnetään siis laajasti kansallisia sosiaalihuollon kirjaamisen verkostoja ja tehdään yhteistyötä muiden kehittäjien kanssa.

 

Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen toimintamalli

Keski-Suomen hyvinvointialueelle on perustettu sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoista koostuva verkosto. Verkoston jäsenet ovat Kansa-koulu-hankkeiden kouluttamia sosiaalihuollon ammattilaisia. Verkosto kokoontuu säännöllisesti ja koollekutsujana toimii sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattori.

Sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijaverkoston tehtäviä ovat:

  • tukea sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaamisosaamista Keski-Suomen hyvinvointialueella
  • toimia kansallisten ohjeistusten ja kirjaamisen ajankohtaisasioiden tiedottamisen tukiverkostona
  • etsiä vastauksia sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja erityisesti sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyviin kysymyksiin
  • jakaa ajantasaista tietoa kirjaamiseen liittyvissä asioissa
  • toimia linkkinä palvelualueiden ja sosiaalipalvelujen sekä tietojohtamisen välillä

 

Kirjaamisen kehittämisen vastuut

Kirjaamisen kehittämisestä koko hyvinvointialueen tasolla vastaa Keski-Suomen hyvinvointialueen tietojohtamisen palvelualue. Sieltä ohjataan ja seurataan verkostotoiminnan toteutumista, sekä mahdollistetaan verkoston koordinoimiseen tarvittava resurssointi.

Toimintaympäristö

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kentällä tapahtuu paljon uudistuksia. Ajankohtaisia vaikuttavia tekijöitä ovat mm. hyvinvointialueuudistus, asiakastietolain uudistus sekä Kanta-palvelujen käyttöönottovelvoite. Näiden vuoksi on tarpeen varmistaa tiedonhallintaan liittyvän osaamisen kehittäminen hyvinvointialueilla. 

Sosiaalihuollon kirjaamisvelvollisuuteen liittyvä lainsäädäntö on kehittynyt. Uudistuksia on tullut vuoden 2024 alusta alkaen. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (myöhemmin Asiakastietolaki) 703/2023 tuli voimaan 1.1.2024. Lain täydennys sosiaalihuollon asiakastietovarannon (Kanta-palvelut) käyttöönottoaikatauluihin liittyen tuli voimaan 1.7.2024. Kirjaamista ohjaavat lakien lisäksi THL:n määräykset. Uusin määräys 1/2024 sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista tuli voimaan 5.4.2024 ja korvaa useampia aikaisempia määräyksiä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalihuolto

Kansikuva
Keski-Suomen hyvinvointialueen logo

Kehittämisen vaihe

Being developed