Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen, Lapin hva (RRP, P4, I3)
Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa yhtenäisiä kirjaamisen käytäntöjä ja kirjaamisosaamista Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa.
Sosiaalihuollossa on kirjattava riittävät ja tarpeelliset tiedot kaikissa asiakastyön sekä asian käsittelyn vaiheissa. Yhtenäiset kansalliset sosiaalihuollon kirjaamisen rakenteet tulee ottaa käyttöön 09/2026. Saman aikaisesti asiakastiedot alkaa siirtymään myös asiakkaille omaKantaan. Tämä korostaa entisestään tarvetta kiinnittää huomiota yhtenäiseen, laadukkaaseen ja ajantasaiseen kirjaamiseen.
- vahvistaa asiakkaan asemaa sekä asiakasturvallisuutta,
- varmistaa oikeusturvaa,
- helpottaa ja nopeuttaa ammattilaisten työtä,
- mahdollistaa tiedolla johtamisen luotettavan tiedon pohjalta
Lapin hyvinvointialueella on käytössä 17 eri asiakastietojärjestelmää. Kirjaaminen ei ole ollut yhtenäistä. Tämä on todettu myös Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden osatutkimuksessa ja Investointi 1:n kanssa toteutettavassa ensiarvioinnin pilotissa, jossa kehitetään vireilletulon vaihetta. Kirjaamiskoulutuksen jälkeen kerätty kirjauksien aineisto todentaa sen, että vaikka kansalliset rakenteet ovat käytössä ja niihin on saatu tarvittava koulutus, ei niitä käytetä samalla tavalla. Kansallisissa rakenteissa on suhteellisen paljon valinnan varaa ja ilman yhteistä keskustelua siitä, mitä asiakirjoja ja niiden tietokenttiä halutaan käyttää missäkin tilanteessa, kirjaamisessa tulee olemaan hyvin paljon eroa. Tämä johtaa siihen, että kirjaukset eivät ole vertailukelpoisia sen suhteen, että käytetään eri asiakirjoja, ei myöskään sisällöllisesti, jos kirjataan eri asioita.
- Yhtenäistää kirjaamista - laadukasta tietoa asiakkuuden hoitoon, tietojohtamiseen, kehittämiseen ja tutkimukseen
- Ajantasainen kirjaaminen, että asiakas näkee kirjaukset ajantasaisesti tulevaisuudessa omaKannasta
- Asiakkaan mielipide ja ääni otetaan tiedon muodostuksessa huomioon ja se näkyy kirjauksissa
- Kertakirjaaminen
Auditointi - kehitetään auditointimalli, jonka avulla seurataan toteutuuko edeltävät
Kirjaamisen koulutus ja kehittäminen
Vaihe 1
Määritellään mitä kansallisia koulutuksia pitää käydä täydennyskoulutuksena osaamisen perustaksi
- eOppiva Sosiaalityön Peruskurssi - vahvistaa osaamisen perustaa
- Kanta verkkokurssit
Vaihe 2
Tehdään muutosta tukeva koulutus, joka tukee tavoitteita, eli kirjaamisen yhtenäistämistä, ajantasaisuutta, asiakkaan äänen vahvistamista
- Rakenteisen kirjaamisen perusteet
- Miksi kirjaaminen on tärkeää?
- Minä kirjaajana
- Kirjaaminen asiakkaan kanssa
- Työkalu - asiakkaan osallistuminen omiin kirjauksiinsa
- Kirjaaminen sosiaalihuollon palveluprosessin vaiheissa
- Alaikäinen asiakkaana
- Lapsen mielipiteen kirjaaminen
Vaihe 3
Tehdään muutosta tukevat mallit. Sovitaan palvelutehtävien ja palveluiden kanssa miten meillä Laphalla käytetään kansallisia rakenteita. Sovitaan ja kuvataan Laphan malli, jotta kirjaaminen olisi mahdollisimman yhtenäistä ja minimaalisesti päällekkäistä kirjaamista.
Vaihe 4
Kuvataan laadukkaan kirjatun tiedon hallintamalli ja viedään sitä ja rakenteiden muodostusta eteenpäin hyvinvointialueella.