Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi eOppivassa (RRP, P4, I3)
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on sote-alan ammattilaisille ja alan opiskelijoille suunnattu avoin verkkokurssi. Kurssi on tiivis tietopaketti sosiaalihuollon kirjaamisesta, sitä määrittävästä lainsäädännöstä ja kansallisesta ohjeistuksesta.
Oivalla ja ymmärrä
Sosiaalihuollon palvelujen järjestämisen kansallisiin tavoitteisiin sisältyy palvelujen helppo saavutettavuus ja palvelujen digitalisointi. Sosiaalihuollon tiedonhallintaan ja kirjaamiseen ovat vaikuttaneet muun muassa asiakasasiakirjalain, toisiolain ja asiakastietolain voimaantulo, sosiaalihuollon liittyminen Kanta-palveluihin sekä sähköiseen arkistointiin liittyvät muutokset. Nämä edellyttävät työntekijöiltä uutta osaamista ja nopeaa tiedon ja asioiden haltuun ottoa. Näihin vaateisiin vastataan digitaalisella verkko-oppimisympäristöllä, joka on helposti saavutettavissa sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaamisen perehdytykseen ja osaamisen lisäämiseen.
Sosiaalihuollon kirjaaminen on nopeassa muutoksessa. Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2023. Sosiaalihuollon tietojärjestelmiä uusitaan ja uudistetaan Kanta-yhteensopiviksi, rakenteisia asiakirjamalleja otetaan käyttöön ja sosiaalihuollon asiakastietojen siirtymistä Kantaan valmistellaan ja toteutetaan. Sosiaalihuollon asiakastietoa halutaan saada entistä kattavammin ja nopeammin hyödynnettäväksi esimerkiksi tietojohtamisen, päätöksenteon, resurssien suuntaamisen, kehittämisen ja tutkimuksen käyttöön.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi vahvistaa sosiaalihuollon kirjaamisosaamista. Se omalta osaltaan:
- lisää opiskelijoiden ja ammattilaisten kirjaamisosaamista,
- tukee sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen yhdenmukaistumista,
- parantaa kirjatun asiakastiedon laatua ja tiedonhallintaa sekä
- edistää asiakas- ja potilasturvallisuuden parempaa toteutumista.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin käsikirjoitus luotiin pitkälti jo Kansa-koulu 5 -hankkeen aikana. Kurssin syntyä on tukenut myös aikaisemmissa Kansa-koulu hankkeissa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämiseksi tehty pitkäjänteinen työ. Kurssisisältöä täydennettiin ja viimeisteltiin Kansa-koulu 6 -hankkeessa. Hankejohtajana toimii yhteiskuntatieteiden maisteri Marianna Heikkilä (Vasso/Varha), kehittämisasiantuntijoina yhteiskuntatieteiden maisterit: Kirsi Kaartinen (ISO), Anni Kuhalainen (Pikassos), Päivi Tossavainen (Socca) ja viestintäkoordinaattorina filosofian maisteri Iida Uuppo (Vasso/Varha).
Kurssi toteutettiin yhteistuotannossa HAUS Kehittämiskeskuksen kanssa eOppiva-alustalle.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin tavoitteena on edistää sosiaalihuollon kirjaamisen perusosaamisen lisääntymistä kansallisesti. Kurssi tukee kansallisten kirjaamisohjeiden käyttöönottoa, tietopohjan laadun lisääntymistä sekä sosiaalihuollon ammatillisen kirjaamisosaamisen vahvistumista.
Tavoitteiden täyttyminen tukee sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita vahvistamaan kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta, minkä edellytyksiä ovat laadukas sosiaalihuollon kirjaamisen perusosaaminen ja kirjaamisen kehittäminen. Samalla vahvistetaan kansallisesti yhtenäistä ymmärrystä sosiaalialan kirjaamisen perusteista, mikä välillisesti tuottaa yhtenäisempiä toimintakäytäntöjä, ja johtaa asiakkaiden tasa-arvoisempaan kohteluun kirjaamiskäytäntöjen näkökulmasta. Kirjaamisen laatu asiakasprosesseissa paranee, kirjaaminen on lainsäädännön mukaista, yhdenmukaista, ajantasaista ja asiakasnäkökulman paremmin huomioivaa.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin tavoitteena on, että sosiaalihuollon asiakastiedon kirjaamisen perusasioiden ymmärrys ja tunnistaminen on lisääntynyt tai vahvistunut. Kohderyhmä (sote-alan ammattilaiset niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla sekä alan opiskelijat) on tyytyväinen koulutukseen ja kokee sen hyödylliseksi. Kurssin suorittaneet toimivat yhdenmukaisemmin ja pitävät kirjaamista tärkeänä osana omaa työtä. Yhdenmukaisen kirjaamisen avulla sosiaalihuollon kustannusvaikuttavuutta tukeva tietopohja mahdollistuu.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin arvioinnin mittareina toimivat alkuvaiheessa käyttäjätestauksesta saatu palaute sekä kurssin julkaisun jälkeen sen suorittaneilta saatu palaute hankkeelle ja eOppivalle. Lisäksi seurataan kurssin suorittaneiden määrää niin suomen- kuin ruotsinkielisen version osalta.
Hankkeen palautekyselyssä vastaajat arvioivat kurssin oppimistavoitteiden saavuttamista väittämien avulla asteikolla 1-5, kun 1=täysin erimieltä ja 5=täysin samaa mieltä. Lisäksi he arvioivat oman kirjaamisosaamisensa tasoa ennen kurssin suorittamista ja kurssin suorittamisen jälkeen. Molemmista vastaajien numeerisista oppimisen itsearvioinneista lasketaan keskiarvot.
eOppivan palautekyselyssä vastataan Kirkpatrickin vaikuttavuusmallia mukailevaan kysymyspatteristoon, jossa vastausvaihtoehdot ovat asteikolla 1-5, kun 1=täysin erimieltä ja 5=täysin samaa mieltä. Myös tämän kysymyspatteriston numeerisista vastauksista lasketaan keskiarvo.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on toteutettu ja pilotoitu osana Kansa-koulu 6 -hanketta.
Hankesuunnitelman mukaisesti toteutussuunnitelma on, että suomenkielinen verkkokurssi pilotoidaan ensin, minkä jälkeen käsikirjoitus käännetään ruotsiksi ja toteutetaan ruotsinkielisen kurssin pilotointi. Peruskurssin sisältö pohjautuu Kansa-koulu-hankkeiden tuotoksiin ja materiaaleihin. Peruskurssin taustalla on ajatus siitä, että hyvää kirjaamista ei voida erottaa tiedonhallinnan ymmärryksestä.
Peruskurssi on tiivis kokonaisuus. Peruskurssissa kirjaamisen keskeisimpiä asioita käsitellään neljän moduulin kautta: 1) Ketkä sosiaalihuollossa kirjaavat ja miksi, 2) Mistä hyvä sosiaalihuollon kirjaaminen koostuu, 3) Mihin ja miten sosiaalihuollon tietoa kirjataan sekä 4) Miten sosiaalihuollon kirjauksia hyödynnetään ja käytetään. Lisäksi peruskurssi ohjaa oppijaa syventävän lisätiedon äärelle kansallisten kurssien ja materiaalien pariin.
Kurssin lopuksi on omat osionsa osaamisen testaamiselle ja palautteen antamiselle. Palautteiden kautta arvioidaan kurssin saavutettavuutta ja hyödynnettävyyttä sekä tehdään tarvittavat korjaukset kurssin sisältöihin.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin viestintä ja markkinointi ovat keskeisessä asemassa, jotta mahdollisimman moni löytää kurssille ja suorittaa sen. Kurssista viestitään hankkeen ajan säännöllisesti ja monikanavaisesti.
Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on suunnattu sote-ammattilaisille ja alan opiskelijoille. Kohderyhmältä on kartoitettu toiveita kurssisisällöistä ja toteutustavoista jo kurssin suunnitteluvaiheessa. Lisäksi kohderyhmää on osallistettu läpi koko peruskurssin kehittämisprosessin. Kurssista on kerätty monipuolisesti palautetta kohderyhmäedustajilta käsikirjoitusvaiheessa. Tämän jälkeen toteutettiin käyttäjätestaus. Näiden perusteella kurssi viimeisteltiin julkaistavaan muotoon. Kurssin julkaisun jälkeen on kurssin suorittajilta edelleen kerätty palautetta sekä hankkeen että eOppivan palautelomakkeella. Saatua palautetta on hyödynnetty kaikissa vaiheissa kurssin parantamiseksi, jotta se palvelisi mahdollisimman hyvin kohderyhmän tarpeita.
Asiakasymmärrystä on tukenut pitkä kehittämistyön kaari: sosiaalihuollon kirjaamisosaamista on kehitetty sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyönä toteutetuilla Kansa-koulu-hankkeilla vuodesta 2015 alkaen. Jo aiemmissa Kansa-koulu-hankkeissa on tunnistettu tarve sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssille, ja sen sisältöjä on työstetty yhdessä kirjaamista kehittävien avainhenkilöiden ja kirjaamisasiantuntijoiden kanssa. Sosiaalialan osaamiskeskusten tiiviit yhteistyösuhteet ja kontaktipinnat sosiaalialan toimijoiden kanssa ovat edesauttaneet ja tukeneet sosiaalihuollon peruskurssin syntymistä.