Sosiaalihuollon omatyöntekijöiden perehdytys
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle luotiin geneerinen sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävä materiaali, joka sisältää asiakkuuden etenemisen sosiaalihuoltolain mukaisessa prosessissa sekä monialaista asiantuntijatietoa työn tueksi.
Päijät-Hämeessä laadittiin sosiaalityön tiekartta vuosina 2019-2020. Tiekartan yhdeksi suuntaviivaksi nostettiin sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävän materiaalin tuottaminen. Sosiaalihuollon omatyöntekijyyttä haluttiin kehittää jo tuolloin geneerisesti yli palvelutehtävärajojen.
Sosiaalihuollon omatyöntekijyyttä on toteutettu eri tavoin eri palvelutehtävissä ja eri alueilla. Sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen liittyviä työ- ja toimintatapoja haluttiin yhtenäistää hyvinvointialueelle siirryttäessä.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa kehitetään yhtenäisiä malleja sote-keskuksen moniammatilliseen tiimityöhön sekä monipalvelupolkuasiakkaalle. On tärkeää, että sosiaalihuollon omatyöntekijöillä on selkeä kuva omasta roolistaan näissä eri kokonaisuuksissa, palvelutehtävästä riippumatta.
Henkilöstöä on osallistettu koko toimenpidekokonaisuuden aikana. Eri palvelutehtävien omatyöntekijöille on järjestetty työpajoja omatyöntekijyyteen ja monialaiseen työskentelyyn liittyen. Sosiaalihuollon omatyöntekijöistä koostuva kehittämistyöryhmä on kokoontunut säännöllisesti kevään 2023 aikana. Ammattilaiset ovat yhdessä voineet koostaa sosiaalihuollon omatyöntekijyys -kurssin sisällön aihekokonaisuudet
Omatyöntekijyyden kehittämisryhmän lisäksi materiaalin työstämisessä on hyödynnetty Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen eri asiantuntijoita ja heidän tuottamaan tietoa osaksi Pätevä -materiaalia. Asiantuntijoiden kanssa on pyritty löytämään asiat, joita omatyöntekijät voisivat hyödyntää oman työnsä tukena.
Materiaalin kokoamisessa hyödynnetty myös eri toimialoilla tai palvelutehtävissä toimivien ammattilaisten ja esihenkilöiden osaamista. On ollut erityisen hienoa, huomata kuinka jokainen ammattilainen haluaa tuottaa tietoa omasta alastaan kaikkien omatyöntekijöiden saataville samankaltaisena. Myös hyvinvointialueen hallinnon eri asiantuntijat lähtivät mielellään mukaan tuottamaan tietoa omalta osa-alueeltaan. Mukana olivat muun muassa, tietosuoja, tietoturva, työhyvinvointi, työturvallisuus jne. Hyvinvointialueella halutaan panostaa työntekijöiden hyvään perehdytykseen.
Materiaalin tuottamiseen osallistuivat myös alueella toimiavia muita hankkeita, kuten Kestävät ja vaikuttavat sote-palvelut -hanke. Myös sosiaalityön opiskelija tuotti opintoihin liittyen materiaalia alustalle.
Perehdytysmateriaalin tavoitteena on omatyöntekijäidentiteetin ja toimijuuden vahvistaminen sekä omatyöntekijän roolin määrittely geneerisemmäksi hyvinvointialueella. Kuvataan omatyöntekijän roolia asiakkaan prosessissa, hänen palvelupolullaan sekä erilaisissa verkostoissa.
Monialaisen asiantuntijaverkoston aineistossa omatyöntekijöiden saatavilla on eri aihealueiden päivitetyt toimintaohjeet, prosessit sekä aiheeseen liittyvää lisämateriaalia.
Pätevä-oppimisportaalista voidaan saada tietoa esimerkiksi siitä, kuinka moni on kirjautunut kurssille opiskelijaksi. Moodle-pohjaiseen oppimisympäristöön olisi mahdollista luoda tenttejä, mutta materiaali on tarkoitettu enemmänkin tietopankiksi kuin opeteltavaksi materiaaliksi.
Perehdytysmateriaaliin koottiin oma kokonaisuus asiakasosallisuudesta. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kokemusasiantuntija ja asiakasosallisuuskoordinaattori kuvasivat sisällön kautta kohtaamisen ja kuulemisen merkitystä ja sen vaikutusta asiakkaan sitoutumiseen omaan palveluunsa.