Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle luotiin geneerinen sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävä materiaali, joka sisältää asiakkuuden etenemisen sosiaalihuoltolain mukaisessa prosessissa sekä monialaista asiantuntijatietoa työn tueksi.

Toimintaympäristö **

Päijät-Hämeessä laadittiin sosiaalityön tiekartta vuosina 2019-2020. Tiekartan yhdeksi suuntaviivaksi nostettiin sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävän materiaalin tuottaminen. Sosiaalihuollon omatyöntekijyyttä haluttiin kehittää jo tuolloin geneerisesti yli palvelutehtävärajojen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sosiaalihuollon omatyöntekijyyttä on toteutettu eri tavoin eri palvelutehtävissä ja eri alueilla. Sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen liittyviä työ- ja toimintatapoja haluttiin yhtenäistää hyvinvointialueelle siirryttäessä.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa kehitetään yhtenäisiä malleja sote-keskuksen moniammatilliseen tiimityöhön sekä monipalvelupolkuasiakkaalle. On tärkeää, että sosiaalihuollon omatyöntekijöillä on selkeä kuva omasta roolistaan näissä eri kokonaisuuksissa, palvelutehtävästä riippumatta.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Tarve saada omatyöntekijä, joka tunnistaa oman roolinsa asiakkaan asiassa niin omassa työssään kuin verkostoissa. Vaikka omatyöntekijä vaihtuisi, omatyöntekijän roolin tulee olla samankaltainen. 

Ammattilainen: Sosiaalihuollon omatyöntekijä tarvitsee työssään paljon erilaista tietoa useilta osa-alueilta. Koottu tieto ja ohjeistus helpottaa ammattilaisten työn tekemistä.

Organisaatio:  Yhteiset toimintatavat sosiaalipalveluissa yli palvelutehtävärajojen. Tieto kaikille palvelutehtäville yhteisesti ja samankaltaisena.

Yhteiskunta: Yhteinen työskentely, niin asiakkaan kuin ammattilaisten välillä ohjaa asiakkaan hänelle oikea-aikaisiin ja tarkoituksen mukaisiin palveluihin, jolla hillitään kustannusten nousua.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Henkilöstöä on osallistettu koko toimenpidekokonaisuuden aikana. Eri palvelutehtävien omatyöntekijöille on järjestetty työpajoja omatyöntekijyyteen ja monialaiseen työskentelyyn liittyen. Sosiaalihuollon omatyöntekijöistä koostuva kehittämistyöryhmä on kokoontunut säännöllisesti kevään 2023 aikana. Ammattilaiset ovat yhdessä voineet koostaa sosiaalihuollon omatyöntekijyys -kurssin sisällön aihekokonaisuudet

Omatyöntekijyyden kehittämisryhmän lisäksi materiaalin työstämisessä on hyödynnetty Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen eri asiantuntijoita ja heidän tuottamaan tietoa osaksi Pätevä -materiaalia. Asiantuntijoiden kanssa on pyritty löytämään asiat, joita omatyöntekijät voisivat hyödyntää oman työnsä tukena.

Materiaalin kokoamisessa hyödynnetty myös eri toimialoilla tai palvelutehtävissä toimivien ammattilaisten ja esihenkilöiden osaamista. On ollut erityisen hienoa, huomata kuinka jokainen ammattilainen haluaa tuottaa tietoa omasta alastaan kaikkien omatyöntekijöiden saataville samankaltaisena. Myös hyvinvointialueen hallinnon eri asiantuntijat lähtivät mielellään mukaan tuottamaan tietoa omalta osa-alueeltaan. Mukana olivat muun muassa, tietosuoja, tietoturva, työhyvinvointi, työturvallisuus jne. Hyvinvointialueella halutaan panostaa työntekijöiden hyvään perehdytykseen.

Materiaalin tuottamiseen osallistuivat myös alueella toimiavia muita hankkeita, kuten Kestävät ja vaikuttavat sote-palvelut -hanke. Myös sosiaalityön opiskelija tuotti opintoihin liittyen materiaalia alustalle.

Tavoiteltu muutos

Perehdytysmateriaalin tavoitteena on omatyöntekijäidentiteetin ja toimijuuden vahvistaminen sekä omatyöntekijän roolin määrittely geneerisemmäksi hyvinvointialueella. Kuvataan omatyöntekijän roolia asiakkaan prosessissa, hänen palvelupolullaan sekä erilaisissa verkostoissa.

Monialaisen asiantuntijaverkoston aineistossa omatyöntekijöiden saatavilla on eri aihealueiden päivitetyt toimintaohjeet, prosessit sekä aiheeseen liittyvää lisämateriaalia.

Muutoksen mittaaminen

Pätevä-oppimisportaalista voidaan saada tietoa esimerkiksi siitä, kuinka moni on kirjautunut kurssille opiskelijaksi. Moodle-pohjaiseen oppimisympäristöön olisi mahdollista luoda tenttejä, mutta materiaali on tarkoitettu enemmänkin tietopankiksi kuin opeteltavaksi materiaaliksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Perehdytysmateriaaliin koottiin oma kokonaisuus asiakasosallisuudesta. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kokemusasiantuntija ja asiakasosallisuuskoordinaattori kuvasivat sisällön kautta kohtaamisen ja kuulemisen merkitystä ja sen vaikutusta asiakkaan sitoutumiseen omaan palveluunsa.

Ratkaisun perusidea **

Sosiaalihuollon omatyöntekijät saavat geneerisesti tasalaatuista ja ajantasaista tietoa kaikille yhteisistä palveluista ja prosesseista. Perehdytysmateriaalista omatyöntekijä saa kokonaiskuvan omantyöntekijän roolista, vastuista ja velvollisuuksista.

Tiedot koottiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Pätevä-oppimisportaaliin. Materiaaliin linkitettiin prosessit ja ohjeistukset hyvinvointialueella käytössä olevasta IMS-järjestelmästä. Lisätietoja liitettiin myös esimerkiksi linkkeinä hyvinvointialueen intranetistä sekä erilaisia oppaita pdf-muodossa.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Eri palvelutehtävissä ja yksiköissä on omia perehdytysohjelmia, joten materiaali tuli lisätä osaksi kaikkien omatyöntekijöiden perehdytysohjelmia.

Sosiaalihuollon omatyöntekijyys kurssia esiteltiin koko perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä ikääntyneiden asiakasohjauksen että gerontologisen sosiaalityön esihenkilöille elokuun 2023 lopussa. Pääosin materiaalin esittelyt tapahtuivat Teams -välitteisesti, mutta myös muutamia esittelyjä oli paikan päällä.

Esittelyjä sovittiin kaikkiin palvelutehtäviin: Ikääntyneiden asiakasohjaus, gerontologinen sosiaalityö, lapsiperhepalvelut (sisältäen jälkihuollon ja aikuisten tiimin), työikäisten palvelut sekä vammaispalvelut. Sosiaalihuollon omatyöntekijöitä toimii hyvinvointialueen eri palvelutehtävissä yli 300 työntekijää; osallistujia esittelyihin tavoiteltiin mahdollisimman paljon.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Päijät-Hämeessä yhteisen geneerisen perehdytysmateriaalin onnistumisen edellytyksenä on ollut jo pitkään hyvinvointialueella käytössä olleet Pätevä-oppimisportaali sekä prosessien ja dokumenttien hallintajärjestelmä IMS. Molemmat ohjelmat ovat käytössä sekä sosiaali- että terveyspalveluissa, joten näin ohjeita voidaan joustavasti linkittää ristiin. 

Yhteisen ymmärryksen saavuttamiseen, materiaalin viemiseen eri järjestelmiin, visuaalisen näkymän muotoiluun sekä omatyöntekijöiden kommentointikierroksiin on hyvä olla riittävästi aikaa varattuna.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kurssi on saanut paljon positiivista palautetta työntekijöiltä. Joulukuun puoliväliin mennessä kurssilla oli kirjautuneena yli 100 käyttäjää, vaikka kurssi ei ole ollut julkisesti hyvinvointialueen koulutuskalenterissa julkaistuna. Kurssi julkaistiin avoimeksi koko hyvinvointialueen henkilöstölle 21.12.2023.

Sosiaalihuollon omatyöntekijyys -kurssi on herättänyt myös valtakunnallista kiinnostusta ja sitä on esitelty valmisteluvaiheessa useille hyvinvointialueille.