Sosiaalihuollon omatyöntekijöiden perehdytys
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle luotiin geneerinen sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävä materiaali, joka sisältää asiakkuuden etenemisen sosiaalihuoltolain mukaisessa prosessissa sekä monialaista asiantuntijatietoa työn tueksi.
Toimintamallin nimi
Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle luotiin geneerinen sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävä materiaali, joka sisältää asiakkuuden etenemisen sosiaalihuoltolain mukaisessa prosessissa sekä monialaista asiantuntijatietoa työn tueksi.
Sosiaalihuollon omatyöntekijät saavat geneerisesti tasalaatuista ja ajantasaista tietoa kaikille yhteisistä palveluista ja prosesseista. Perehdytysmateriaalista omatyöntekijä saa kokonaiskuvan omantyöntekijän roolista, vastuista ja velvollisuuksista.
Tiedot koottiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Pätevä-oppimisportaaliin. Materiaaliin linkitettiin prosessit ja ohjeistukset hyvinvointialueella käytössä olevasta IMS-järjestelmästä. Lisätietoja liitettiin myös esimerkiksi linkkeinä hyvinvointialueen intranetistä sekä erilaisia oppaita pdf-muodossa.
Päijät-Hämeessä laadittiin sosiaalityön tiekartta vuosina 2019-2020. Tiekartan yhdeksi suuntaviivaksi nostettiin sosiaalihuollon omatyöntekijyyteen perehdyttävän materiaalin tuottaminen. Sosiaalihuollon omatyöntekijyyttä haluttiin kehittää jo tuolloin geneerisesti yli palvelutehtävärajojen.
Perehdytysmateriaaliin koottiin oma kokonaisuus asiakasosallisuudesta. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kokemusasiantuntija ja asiakasosallisuuskoordinaattori kuvasivat sisällön kautta kohtaamisen ja kuulemisen merkitystä ja sen vaikutusta asiakkaan sitoutumiseen omaan palveluunsa.
Eri palvelutehtävissä ja yksiköissä on omia perehdytysohjelmia, joten materiaali tuli lisätä osaksi kaikkien omatyöntekijöiden perehdytysohjelmia.
Sosiaalihuollon omatyöntekijyys kurssia esiteltiin koko perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä ikääntyneiden asiakasohjauksen että gerontologisen sosiaalityön esihenkilöille elokuun 2023 lopussa. Pääosin materiaalin esittelyt tapahtuivat Teams -välitteisesti, mutta myös muutamia esittelyjä oli paikan päällä.
Esittelyjä sovittiin kaikkiin palvelutehtäviin: Ikääntyneiden asiakasohjaus, gerontologinen sosiaalityö, lapsiperhepalvelut (sisältäen jälkihuollon ja aikuisten tiimin), työikäisten palvelut sekä vammaispalvelut. Sosiaalihuollon omatyöntekijöitä toimii hyvinvointialueen eri palvelutehtävissä yli 300 työntekijää; osallistujia esittelyihin tavoiteltiin mahdollisimman paljon.
Kurssi on saanut paljon positiivista palautetta työntekijöiltä. Joulukuun puoliväliin mennessä kurssilla oli kirjautuneena yli 100 käyttäjää, vaikka kurssi ei ole ollut julkisesti hyvinvointialueen koulutuskalenterissa julkaistuna. Kurssi julkaistiin avoimeksi koko hyvinvointialueen henkilöstölle 21.12.2023.
Sosiaalihuollon omatyöntekijyys -kurssi on herättänyt myös valtakunnallista kiinnostusta ja sitä on esitelty valmisteluvaiheessa useille hyvinvointialueille.