Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/Pietarsaaren seutu

Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan palvelupolun selkeyttäminen ja vahvistaminen.

Toimintamalli kehittyy edelleen ja se tullaan kuvaamaan osana työkyvyn tuen palvelukokonaisuutta.

Toimintaympäristö **

Hankkeen päätoteuttajana on Pietarsaaren kaupunki, joka tuottaa seutukunnan monialaisen työvoiman palvelukeskuksen (TYP) palvelut isäntäkuntaperiaatteella. Alueen kunnista hankkeessa ovat myös mukana Luoto, Pedersöre ja Uusikaarlepyy.

Työllisyyspalvelut organisoidaan Pietarsaaren seudulla kuntien keskushallinnossa, jolloin ne eivät, monista muista kunnista poiketen, hallinnollisesti sijoitu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Tällä on vaikutusta palveluiden tuottamisessa ja myös hankkeen toiminnan kannalta; hankkeen kautta kehitetään palvelua mikä monelta osin katsotaan kuuluvaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiksi, mutta sitä tehdään kunnallisen yhteishallinnon puolella. Tältä osin esim. työhönvalmennus, mikä lukeutuu erääksi sosiaalihuollon työllistymistä tukevaksi palveluksi, tuotetaan seudulla nyt hankkeen kautta kunnan toimesta. Kunnallisten palveluiden ja hyvinvointialueen palveluiden yhteensovittaminen ja yhteistyön kehittäminen on hankkeessa keskeistä.

Seudulla ei ole saatavilla kunnallista työhönvalmennusta, ei myöskään sosiaalihuollon puolella. Myöskään kehitysvammaisten erityishuoltolain 35 § 2 mom. työhönvalmennusta, tai sosiaalihuoltolain 27 § d työhönvalmennusta ei tuoteta sosiaalihuollon toimesta, eikä sitä osteta ostopalveluna. Ennen hankkeen aloitusta ainoa tarjolla oleva työhönvalmennus oli KELA:n ammatillisen kuntoutuksen kautta, tai TE-toimiston ostopalveluna rajatulle määrälle asiakkaita.

Pietarsaaren seutu on voimakkaasti ruotsinkielistä; hankkeen kunnissa äidinkielenään ruotsia puhuukin keskimäärin 81 %. Suhteellisen suuri ruotsinkielisten osuus onkin leimaa antava ominaisuus alueelle ja asettaa myös omat tarpeensa palveluiden tuotannolle ja kehittämiselle. Valitettavan usein kansallisen tason tai paikallisen tason toisaalla kehitystyön tuloksena syntyneet työvälineet tai menetelmät tuotetaan ainoastaan suomenkielellä. Seudun kunnilla onkin erityinen tarve huomioida väestön tarpeet ja huolehtia molemmille kieliryhmille soveltuvista menetelmistä ja materiaaleista.

Kaksikielisyyden lisäksi alueella on ominaista runsas maahanmuuttajien osuus väestöstä. Maahanmuuttajataustaisia alueella on keskimäärin 7 % asukkaista. Maahanmuuton suurimpia syitä on voimakas alueelle kohdentuva työperäinen maahanmuutto. Noin 9 % kaikista ulkomaalaistaustaisista alueella on pakolaisia.

Pietaresaaren seudun työllisyystilanne on hyvä ja työttömyysaste on verraten alhainen. Alueella on vahva yrityskulttuuri. Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian 2020 (ennen covid-19) teettämän  Attract-kartoituksen perusteella seudulle tarvitaan jopa 1087 uutta työntekijää. Kahden vuoden kuluttua tarpeen arvioidaan olevan 1394 henkilöä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työttömien työllistymisen esteiden näyttäisi olevan palveluiden ajoittamisen puutteissa sekä olemassa olevan palvelujärjestelmän mahdollisissa aukoissa. 

Alueella valmistaudutaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen sekä maakuntauudistukseen. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän perussopimus on hyväksytty ja uusi hyvinvointialueen kuntayhtymä aloittaa toimintansa 1.1.2022. Yhteisen hyvinvointialueen valmistelu on viivästynyt jonkin verran covid-19-pandemian vuoksi.

Hanke on kytköksissä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen ja on valmistautumista yhteisten hyvinvointialueen toimintaan. Hankkeen kautta pyritään selkeyttämään rooleja ja yhteistyöverkoston toimijoita ja tukipalvelujen koordinointia, sekä tunnistaa keskeiset yhdyspintaprosessit. Hankkeen kautta tuotetaan erityistä lisäarvoa myös hyvinvointialueen paikalliselle työlle, sen ottaessa huomioon työikäiset työttömät aikuiset, jotka tässä vaiheessa on linjattu hyvinvointialueen paikallisten painopistealueiden ulkopuolelle. Yhdyspinnoiksi hankkeen ja hyvinvointialueen välille nousee palvelunohjauksen toimintamallien ja asiakassegmenttien kehittäminen.

Alla lyhyet kuvaukset sosiaalihuollon työllistymistä tukevista palvelupoluista:

Kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus:

  • Kehitysvammaisten työtoiminta ostetaan seudulla ostopalveluna palveluntuottajilta. Palveluntuottajia on kaksi; Kårkulla vastaa ruotsinkielisestä palvelusta ja Eskoo suomenkielisestä.
  • Työtoiminta on ohjattua. Sen tavoitteina voivat olla mielekäs, omien toiveiden ja tavoitteiden mukainen tekeminen, asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen sekä osallisuuteen tukeminen 
  • Kehitysvammaisten työhönvalmennusta ei tuoteta Pietarsaaren seudun sosiaali- ja terveysviraston toimesta. Sitä ei myöskään osteta palveluntuottajilta.

Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta:

  • Pietarsaaren seudun sosiaali- ja terveysvirasto ei tuota vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevaa toimintaa. Sitä ei myöskään osteta palveluntuottajilta.

Vammaisten henkilöiden työtoiminta:

  • Työtoiminnan tarkoitus on antaa vammaisille henkilöille mahdollisuus osallistua avoimille työmarkkinoille ja olla osana työyhteisöä. Tavoitteena lisätä elämänlaatua, luoda mielekäs arki ja ylläpitää toimintakykyä.
  • Toiminnasta vastaa ohjaaja joka avustaa ja tukee sekä työntekijää että työnantajaa siten että työnteossa päästään käyntiin. Tämän jälkeen ohjaus on jatkuvaa ja muotoutuu tarpeen mukaisesti.
  • Vammaisten henkilöiden työtoiminta toteutetaan Pietarsaaren seudun sosiaali- ja terveysviraston palveluna avotyötoimintana
  • Muu, ryhmämuotoisesti tuotettava työtoiminta ostetaan ostopalveluna palveluntuottajilta

Kuntouttava työtoiminta:

  • Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on avata pitkään työttömänä olleille väylä sijoittua jatkossa työmarkkinoille tai koulutukseen työvoimapalvelujen tai työllistymistä edistävien aktiivitoimien avulla. Tavoitteena on myös estää henkilön syrjäytymistä ja parantaa henkilön elämänhallintamahdollisuuksia.
  • Kunnat tuottavat itse kuntouttavan työtoiminnan palvelut. Paikallinen yhdistys tuottaa nuorille, alle 29-vuotiaille nuorten työpajatoimintaa.
  • Pietarsaaren naapurikunnilla on mahdollisuus ostaa kuntouttavan työtoiminnan paikkoja oman kuntansa asiakkaille Pietarsaaren kaupungin kuntouttavan työtoiminnan yksiköstä.

 

Tavoiteltu muutos

Hankkeen tavoitteet, joista moni linkittyy sosiaalihuollon työllistymistä tukevaan palvelupolkuun:

  • monialaisen palveluverkoston vahvistaminen ja vakiinnuttaminen: toimintamallin kautta selkiytyy rooli, rakenne, osallistujat sekä vakiintunut toimintatapa
  • työ- ja toimintakyvyn arvioinnin toimintamalli perusterveydenhuollossa
  • yhteensovitetut, asiakaslähtöiset palvelut
  • osatyökykyisellä on riittävä henkilökohtainen tuki palveluissa sekä niissä tapahtuvissa siirtymissä
  • asiakkailla pitkäkestoiset suunnitelmat (ennakoivan ja ennaltaehkäisevän palvelurakenteen kehittäminen) 
  • kattavat, oikea-aikaiset palvelut (asiakassegmenttien tunnistaminen ja segmentoitujen palveluprosessien kehittäminen)
  • tuetun työllistämisen menetelmien käyttöönotto ja arviointi
  • vahva ammatillinen ohjausosaaminen, joka tukee asiakkaan itseohjautuvuutta sekä vahvistaa asiakkaan aktiivisuutta työnhaussa

Toimenpidekokonaisuudessa 2, tuetun työllistämisen menetelmät, otetaan käyttöön ja arvioidaan laatukriteereiden mukaista työhönvalmennusta. Tavoitteena on lisätä työllisyysastetta pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työttömien osalta. Hankkeen jälkeen käytössä on kaikille tarjolla oleva työhönvalmennus.

Ratkaisun perusidea **

Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan palvelupolun vahvistaminen on hankkeessa lähtenyt lähtökohdasta, että aikuissosiaalityö ei ole ollut seudulla aktiivinen toimija kuntouttavan työtoiminnan palvelussa. Aikuissosiaalityön tehtäväksi on jäänyt tehtyjen sopimusten skannaaminen ja siirtäminen tietojärjestelmään. Tavoitteeksi asetettiin hankesuunnitelman mukaisesti tilanteen selvittäminen ja selkeyttäminen prosessivastuiden kautta ja keskustelun avaaminen osapuolten kanssa. Tavoitteena on saada kuntouttavaan työtoimintaan ohjautuville asiakkaille lakisääteiset palvelutarpeen kartoitukset ja aktiivinen rooli aikuissosiaalityölle. Seudulla ei ole mielletty TYP-työtä tai kuntouttavaa työtoimintaa aikuissosiaalityön toimenpiteiksi, vaikka laki ei jätä tulkinnanvaraa.

Nykytilan kartoituksessa kävi ilmi, että sosiaalista kuntoutusta ei ole seudulla tuotettu ylipäätään, yksittäisiä poikkeuspäätöksiä lukuun ottamatta. Hanke asetti tavoitteeksi sosiaalisen kuntoutuksen pilotoimisen ja toiminnan käynnistämisen hankevaroin.

Organisointivastuun siirtyminen hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen on nopeuttanut keskustelujen eteenpäin viemistä. Pietarsaaren kaupunki on lähtenyt neuvottelemaan kuntouttavan työtoiminnan ohjaajien siirtämisestä hyvinvointialueelle. Seutukunnan monialaisen työvoiman palvelukeskuksen (TYP) siirtyvät myös hyvinvointialueen organisointivastuulle. Pietarsaaren seudulle tämä tarkoittaa uuden palvelun sisällyttämistä aikuissosiaalityön tehtäväkenttään nykyisten TYP-työntekijöiden jäädessä kunnan palvelukseen, ja TYP-johtoryhmässä onkin keskusteltu asiakasasioiden moniammatillisten tiimien perustamisesta pohjoisen, keskisen ja eteläisen Pohjanmaan Hyvinvointialueelle.

Sosiaalisen kuntoutuksen osalta toiminnalle tullaan luomaan laatukriteerit, mitkä puolestaan tulevat ohjaamaan toimintaa hyvinvointialueen omana palveluna. Vaasan seudulla sosiaalista kuntoutusta on ollut lähinnä ostopalveluna.

Liitteet
Kuva
OTE-kärkihankkeen puitteissa julkaistu kuva sosiaalisen kuntoutuksen kerroksista ruotsiksi