Sosiaalinen kuntoutus Työllistymistä edistävissä palveluissa
Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli Työllistymistä edistävissä palveluissa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella
Sosiaalisen kuntoutuksen palvelun toimintaympäristönä on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Sosiaalinen kuntoutus on lakisääteinen palvelu, jota toteutetaan Työllistymistä edistävien palvelujen yksikössä Aikuisten sosiaalipalveluissa.
Sosiaalista kuntoutusta on kehitetty valtakunnallisesti viimeisten kymmenen vuoden ajan, mutta eri tavoin eri kuntien alueella. Sote-uudistuksen myötä sosiaalinen kuntoutus siirtyi 1.1.2023 alkaen kunnilta hyvinvointialueille.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella lähdettiin liikkeelle tilanteesta, jossa kymmenen kunnan alueella oltiin keskenään hyvin erilaisissa vaiheissa palvelun toteuttamisen ja tunnettavuuden osalta. Hyvinvointialueella oli tarve rakentaa yhtenäinen ja yhdenvertainen malli sosiaalisen kuntoutuksen palvelulle. Keväällä 2023 perustettiin kuntoutuksen kehittämisryhmä, joka alkoi työstää yhteistä toimintamallia.
Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin kehittämiseksi perustettiin kehittäjäryhmä, johon koottiin yhteen kaikki sosiaalisen kuntoutuksen ammattilaiset ja esihenkilö. Kehittämistyön tukena oli erikoissuunnittelija Tytti Hytti Soccasta. Kehittämisryhmä osallistui myös Uudenmaan sosiaalisen kuntoutuksen verkoston (Socca) toimintaan ja työpajoihin, joissa vaihdettiin hyvinvointialueiden toimivia käytäntöjä.
Kehittäjäryhmässä oli sosiaalisen kuntoutuksen konkareita ja uudempia tekijöitä sekä kokemusasiantuntija, mikä toi tärkeää moniäänisyyttä kehittämiseen. Kehittämisryhmän tapaamiset olivat kerran kuussa kokonaisina kehittämispäivinä yhden sosiaalisen kuntoutuksen teeman ympärillä. Kehittämispäivien aikana luotiin keskustellen yhteistä näkemystä ja ymmärrystä sosiaalisesta kuntoutuksesta ja samalla rakennettiin toimintamallin käsikirjaa sosiaaliseen kuntoutukseen. Tapaamisten välissä sosiaalisen kuntoutuksen koordinaattori ja erikoissuunnittelija työstivät käsikirjaa eteenpäin. Säännöllisin väliajoin tehtiin katsaus Työllistymistä edistävien palvelujen johtoryhmälle.
Sosiaalisen kuntoutuksen palvelu on tarkoitettu 18–65-vuotiaille työttömille ja työelämän ulkopuolella oleville länsiuusimaalaisille. Sosiaalisessa kuntoutuksessa tuetaan asiakkaan sosiaalista toimintakykyä sekä vahvistetaan osallistumisen ja osallisuuden mahdollisuuksia. Asiakasta voidaan tukea esimerkiksi kohti muita kuntoutuspalveluja, opiskelua tai työelämää. Sosiaalisen kuntoutuksen palvelu ei ole sidoksissa asiakkaan etuuteen, vaan tarve määrittää palvelun.
Kohderyhmä sosiaalisessa kuntoutuksessa on laaja ja sisältää monia erityyppisiä asiakasprofiileja (ks. käsikirja luku Asiakaskohderyhmät ja case-kuvaukset). Tyypillistä sosiaaliseen kuntoutukseen ohjautuvien asiakkaiden elämäntilanteissa on yksinäisyys ja sosiaalisten verkostojen vähäisyys, kotiin jumiutuminen sekä näköalaton suhtautuminen omaan elämään. Osalla asiakkaista on vaikeus hakeutua palveluihin tai vaara pudota palveluista tai työ- tai opintopoluilta.
Sosiaalisen kuntoutuksen tavoite on vahvistaa osallisuutta, ja sosiaalinen kuntoutus voi parhaimmillaan tukea asiakkaita myös kohti työelämää. Kun ihminen on ollut pitkään syrjässä ja hänen elinpiirinsä on kaventunut, on kuitenkin tärkeää rakentaa ensin perusta, jonka päälle voidaan suunnitella tulevaa.
Asiakasymmärrystä kerrytetään keräämällä asiakaspalautetta sekä keräämällä asiakkailta toiveita ja ideoita mm. ryhmätoimintaa suunniteltaessa. Lisäksi hyödynnetään kokemusasiantuntijoiden osaamista silloin, kun se on mahdollista.