Sosiaalisen luototuksen toimintamalli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä edullinen laina välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen pois maksamiseen. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa luottoa 1.8.2023 alkaen toimintamallissa kuvatulla tavalla.

Toimintaympäristö

Voimassa olevan sosiaalisesta luototuksesta annetun lain 1 §:n mukaan sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa, jonka tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja edistää itsenäistä selviytymistä. Kunnat ovat voineet järjestää sosiaalista luototusta päättämässään laajuudessa, ja sote-uudistuksen myötä sosiaalisen luototuksen järjestäminen on siirtynyt hyvinvointialueille. Voimassa olevassa sosiaalista luottoa koskevassa laissa sosiaalisen luototuksen järjestäminen on hyvinvointialueille vapaaehtoista. Hallituksen esityksen myötä sosiaalinen luototus olisi hyvinvointialueelle kuuluva lakisääteinen tehtävä, jonka järjestämisessä hyvinvointialueen tulisi huolehtia, että sosiaalista luototusta järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisena kuin hyvinvointialueella esiintyvä tarve edellyttää. Sosiaalinen luototus palveluna liittyy sosiaalihuollon toimintaan, jolla on kuitenkin vahva linkki ylivelkaantumisen kokonaisuuteen, johon liittyy muutakin lainsäädäntöä.

Vuoden 2019 sosiaalisesta luototuksesta tehtyjen tilastojen (THL) mukaan sosiaalisia luottoja myönnettiin vuodessa yhteensä 553 (koko maassa). Keskimääräinen myönnetty laina on tilaston perusteella ollut noin 6 500 euroa. Etelä-Pohjanmaan alueella ei ole ollut asukkaita sosiaalisen luototuksen piirissä lainkaan vuonna 2019. Tilastojen perusteella on arvioitu, että sosiaalisen luototuksen uusia hakemuksia tulisi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle vuositasolla 76.  Sosiaalisen luototuksen hakemuksia tehdään kuitenkin enemmän kuin myönteisiä lainapäätöksiä. Myönteisiä lainapäätöksiä tehdään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella arviolta 38 vuosittain. Keskimäärin myönnettyjen lainojen vaatima luottopääoma olisi siten ensimmäisenä vuonna 247 000e. (Hallituksen esitys, sosiaalinen luototus)

 

 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sosiaalisen luototuksen kokonaisuutta kehittämään on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta koottu työryhmä, johon kuuluvat mm. sosiaalityön professiojohtaja, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialuejohtaja, työikäisten palvelualuejohtaja, työikäisten aikuissosiaalityön ja -ohjauksen palveluyksikköjohtaja talousjohtaja, muita taloushallinnon asiantuntijoita ja kehittämissuunnittelija Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta.

Työryhmä on luonut ja käynyt läpi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaalisen luototuksen soveltamisohjeen ja myöntämisperiaatteet, jotka on myöhemmässä vaiheessa hyväksytty päätöksentekoprosessin mukaisesti.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

ks. liitteenä oleva toimintamallikuvaus

Vinkit toimintamallin soveltajille

ks. liitteenä oleva toimintamallikuvaus

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

ks. liitteenä oleva toimintamallikuvaus