Sosiaalisten innovaatioiden päivä on tarkoitettu innovaatioiden käyttöönottajille, kehittäjille ja rahoittajille. Seuraava Sosiaalisten innovaatioiden päivä on Helsingin kaupungitalon tapahtumatorilla 7.11.2024 .

Toimintaympäristö

Yhteiskunnallinen ympäristö

Yhteiskunnallinen kysyntä yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiselle.

Taloudellinen ympäristö

Rahoitusmarkkinoiden kehitys, kuten pääomasijoitustoiminnan merkityksen kasvu innovatiivisten yritysten rahoituksessa.

Kulttuurinen ympäristö

Sosiaalisten ja yhteiskunnallisten innovaatioiden ihmislähtöisyyteen ja ihmisten osallisuuteen kehittämisessä, mikä liittyy kulttuurisiin arvoihin ja asenteisiin.

Sosiaalinen ympäristö

Poikkisektoraalista yhteistyötä, organisaatioiden ja sidosryhmien osallisuutta sekä yhteiskunnan eri toimijoiden roolia sosiaalisen ja yhteiskunnalisten innovaation kehittämisessä.

Ympäristötekijät 

Sosiaalisen ja yhteiskunnalliseten innovaation kehittämisellä ja toiminnalla voi olla vaikutuksia ympäristöön ja kestävään kehitykseen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hankkeen toimijat näkivät tarpeelliseksi toteuttaa tapahtuma, jossa sosiaalisten ja yhteiskunnallisten innovaatioiden käyttöönottajilla, kehittäjillä ja rahoittajilla olisi mahdollisuus vuorovaikutukseen sekä saada uusia ajatuksia oman toimintansa kehittämiseen. 

Jotain uutta on mahdollista löytää, kun eri tavoin ajattelevat ihmiset kohtaavat.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Rahoittajille suunniteltiin tarjottavan mahdollisuus oivaltaa uusia keskinäisiä yhteistyömahdollisuuksia rahoituksen kohdentamisessa entistä tarkoituksenmukaisemmin, selkeyttää omaa rooliaan sosiaalisten ja yhteiskunnallisten innovaatioiden kehitystyön tukemisessa tai niiden käyttöönottamisessa ja kohdata innovaatioiden kehittäjiä ja käyttöönottajia.

Sosiaalisten ja yhteiskunnallisten innovaatioiden kehittäjille suunniteltiin tarjottavan mahdollisuus kuulla erilaisista rahoitusmahdollisuuksista, rahoittajien erilaisista rahoitusmotivaatioista ja toimintaprosesseista. 

Innovaatioiden käyttöönottajille suunniteltiin tarjottavan mahdollisuus vuorovaikutukseen rahoittajien ja kehittäjien kanssa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallin (tapahtuman) suunnittelijat olivat Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen pilotointihankkeen toimijat, joista päävastuu tapahtuman toteutuksesta osoitettiin hankesuunnitelman perusteella THL:n Innokylän ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n asiantuntijoille muiden tukiessa tavoitteiden toteutumista. Kaikilla hankkeen toimijoilla oli sisäinen motivaatio tavoitteiden saavuttamisesta.

Tavoiteltu muutos

Vastata kehittämistyön lähtökohtana oleviin aiemmin kuvattuihin tarpeisiin. Keskeinen tavoiteltava muutos on rahoituksen tarkoituksenmukaisempi ja vahvempi suuntaaminen sosiaalisten ja yhteiskunnallisten innovaatioiden käyttöönottoon ja kehittämiseen.

Muutoksen mittaaminen

Onnistumista suunniteltiin arvioitavan tapahtumaan osallistuvilta saatuun palautteeseen. 

Myös käytännön vaikutusten arviointi pohdiin, muun muassa syntyykö uudenlaista yhteistyötä tapahtuman jälkeen. Ensimmäinen pilotointi oli marraskuun 2023 alussa ja tämän toimintamallin pilotointi päättyy joulukuussa 2023. Päädyttiin siihen että mahdollisia vaikutuksia ei pystytä selvittämään.

Toteutussuunnitelma
  1. Suunnitella tapahtumapäivä.
  2. Löytää tarkoituksenmukaiset yhteistyötahot
  3. Löytää budjettiin sopiva tila ja muut olosuhderesurssit
  4. Markkinoida tapahtumaa yhteistyötahoille ja potentiaalisille osallistujille
  5. Viimeistellä suunnitelma
  6. Toteuttaa tapahtuma
  7. Kerätä arviointitieto

 

Liitteet
Kuva
Graafinen kuvaus päivätapahtumasta
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tapahtuman kohderyhmänä ovat sosiaalista innovaatioista kiinnostuneet, niitä kehittäneet tai käyttöönottaneet

  • Yhteiskunnalliset yritykset
  • Järjestöt ja kansalaisyhteiskunnan toimijat
  • Yrittäjät ja yritykset
  • Julkiset organisaatiot
  • Rahoittajat ja sijoittajat

Helsingin päätapahtumasta 7.11.2023 ja siihen liittyvistä satellittitapahtumista löydät tietoa ja linkkejä Kehittämisen polku -välilehden alla olevan Oivalla ja ymmärrä -väliehden Toteutussuunnitelma-osiosta. Luetteloa päivitetään tietojen täydentyessä.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Aluksi pohdittiin esim. https://slush.org/ tai Nordic Business Forum kaltaista tapahtumaa. Koska resurssimme olivat "toiselta planeetalta", päädyttiin vaatimattomampaan toteutukseen. 

Idean valinta

Päätettiin järjestää läsnätapahtuma, josta osa striimataan. Vuorovaikutus toteutuu paremmin, jos ihmisillä on mahdollisuus kohdata toisiaan. Striimaus toteutettiin, koska tapahtuma sisälsi tietoa sosiaalista innovaatioista ja että eri paikkakunnilla toteutettavat satelliittitapahtumat saisivat valmista ohjelmaa, joka tukisi heidän iltapäivätoteutustaan. 

Ratkaisun testaaminen

Pilotoitu tapahtuma

Tapahtumasivu  7.11.2023

- - -

Ohjelmasuunnitelma

Paikka: Kaupungintalon Tapahtumatori, Pohjoisesplanadi 11-13, Sofiankatu 1, Helsinki. Läsnä- ja etäosallistujille yhteisessä aamupäiväosuudessa esitellään hankkeen tuottama sosiaalisten innovaatioiden arviointikehikko, tarkastellaan sosiaalisten innovaatioiden ekosysteemiä ja toimijoita sekä kuullaan rahoittajien näkemyksiä sosiaalisten innovaatioiden rahoittajina.  

- - - Striimattu päätapahtuma

A Helsingin tilaisuuden aamupäivä

Tilaisuuden juontajana toimii Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio.

Klo 09.00–09.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

Klo 09.30–09.45 Tilaisuuden avaussanat: Miten ja milloin alettiin puhua sosiaalisista innovaatioista. Ilkka Taipale, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen

Klo 09.45–10.05 Sosiaalisten innovaatioiden ekosysteemin erilaiset toimijat ja toimijaverkostot. Tuula Jäppinen, erikoissuunnittelija, THL

Klo 10.05–10.45 Sosiaalinen innovaatioiden arviointikehikko. Farid Ramadan, kehittämispäällikkö Kuntoutussäätiö

  • Arviointikehikon kommentointi Risto Raivio, Senior Expert, ESF+.

Klo 10.45–11.05 Hyviä kokemuksia osaamiskeskuksesta. Anna Tengqvist, koordinaattori, Ruotsin Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskus

Klo 11.05–11.50 Rahoittajan näkemys sosiaalisten innovaatioiden rahoittajana paneelikeskusteluna

  • Jani Kempas (Johtaja, vaihtoehtoiset sijoitukset. S-pankki), Stefan Haglund (Mentori - vaikutus ja sijoitukset. Startmore Oy), Liisa Suvikumpu (Toimitusjohtaja, Säätiöt ja Rahastot ry), Sinikka Kauranen (Rahoituspäällikkö. Hämeen ELY-keskus).
  • Kuinka rahoittajan panokset, avustukset tai apurahaohjelma voisi mahdollistaa sosiaalisten innovaatioiden kehittämisen tai käyttöönottamisen?

Klo 11.50–12.00 Helsingin tapahtuman iltapäivän esittely.

- - - Rinnakkaistapahtumat

B1 Helsingin lähitapahtuman iltapäivä (ei ollut striimausta)

Klo 12.00–13.00 Omakustanteinen lounastauko

Klo 13.00–14.00 ”Innokylän leijonanluola”

  • Innokylän leijonanluolassa kuullaan pitchauksia potentiaalisista sosiaalisista innovaatioista. Rahoittajista ja muista resurssien haltijoista koostuva raati arvioi kuulemansa esitykset ja pienen vetäytymistauon jälkeen kuullaan, kuka saa sparrausta ideansa jatkotyöstämiseen.

Klo 14.00–14.30 Iltapäiväkahvit

Klo 14.30–15.00 Rahoittajaraadin jäsenet kommentoivat esitettyjä ratkaisuluonnoksia

Klo 15.00–15.45 Tilaisuuden päättäminen

B2 Satelliittitapahtuma Kuopiossa

Pohjois-Savon sosiaaliset innovaatiot live-tapahtuma Kuopiossa. Tavoitteena on vahvistaa yhteistä ymmärrystä sosiaalisista innovaatioista ja ilmiölähtöisyydestä, tutustua erilaisiin sosiaalisiin innovaatioihin ja pohtia yhdessä, miten edistää yhteistyötä ja kuinka jatketaan eteenpäin. Järjestäjä PARASTA ITÄÄ! -hanke. Yhtyshenkilö ulla.piipponen@savonia.fi.

B3 Mitä ovat lastensuojelun sosiaaliset innovaatiot?

Etätapahtuma. Mitä ovat lastensuojelun sosiaaliset innovaatiot? Syvenny kanssamme lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden teemaan: Millainen on lastensuojelun tulevaisuusnäkymä? Tilaisuudessa pureudutaan seuraaviin kysymyksiin: Miten rakennetaan kumppanuus sosiaalisen innovaation ja käytännön välillä? Miten paikallisessa ekosysteemissä tapahtuu muutos innovaatioiden avulla? Järjestäjä: SOILA-koordinaatiohanke, THL, Pesäpuu ry ja Lastensuojelun keskusliitto. Yhteyshenkilö: niina.weckroth@thl.fi

Kokeilun tavoitteet

Päätavoite: Suunnitellaan ja pilotoidaan Sosiaalisten innovaatioiden päivä (tapahtuma) kehittäjille ja rahoittajille hybriditapahtumana. 

Osatavoite 1: Rahoittajat esittelevät innovaatiotoiminnan rahoitusmahdollisuuksiaan ja toimijat voivat verkostoitua ja esitellä omia joko uusia ideoitaan tai implementoitavia käytäntöjään.

Osatavoite 2: Pääpaino tapahtumassa on sosiaalisissa innovaatioissa, jotka edistävät työelämän ulkopuolella olevien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien asemaa.

Osatavoite 3: Tapahtumajärjestelyistä vastaa hankkeen päätoteuttaja (THL) ja tapahtuman sisällöllisestä toteutuksesta Soste.

Osatavoite 4: Toteutukseen ja suunnitteluun osallistuvat hankkeen osatoteuttajat. Hankkeen yhteistyöverkostoja ja yhteistyökumppaneita osallistetaan päivän suunnitteluun ja toteutukseen.

Kokeilussa opittua

Täydentyy...

  • Iltapäivän ”innokylän leijonanluola” olisi kannattanut myös striimata. Tämä kannattaa huomioida seuraavan tapahtuman suunnittelussa.
  • Työelämän ulkopuolella olevien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien toimijat eivät juurikaan aktivoituneet esittämään ratkaisuja ”Innokylän leijonanluolaan”. Emme onnistuneet tavoittamaan kohderyhmää.
  • Päivän ideointiin osallistui kaikki hankkeen toimijat.  Seuraavan tapahtuman suunnittelussa kannattaa olla mukana laaja eri toimialoita oleva ja sitoutunut joukko toimijoita.

Liitteenä yhteenveto seurravan tapahtuman järjestäjälle (täydentyy ...)

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Oheisessa esityksessä 7.11.2023 tapahtumapäivän arvioinnissa (18.12.2023) on koottu kokemukset ja ajatuksia seuraavan tapahtuman järjestämiseen.

Liitteet
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Osatavoite 1: Rahoittajat esittelevät innovaatiotoiminnan rahoitusmahdollisuuksiaan ja toimijat voivat verkostoitua ja esitellä omia joko uusia ideoitaan tai implementoitavia käytäntöjään.

Tavoite toteutui. Pilottitapahtumaan osallistui 10 organisaatiota. Tilaisuudessa oli läsnä myös kaksi yksityisrahastoa esittelypisteiden kanssa. Etäosallistujia ei ollut mahdollista tunnistaa.Iltapäivän ohjelmaosuutta ei striimattu, koska suunnitteluvaiheessa ajateltiin maakunnissa syntyvän omia ”leijonanluolia”.

Palautetta saatiin 29 osallistujalta, joista 13 osallistui Helsingin tapahtumaan ja 16 aamupäivän etätapahtumaan. Palautteen antaneista etäosallistujista viisi oli Uudeltamaalta, kolme Pohjois-Savosta, kolme Pohjois-Pohjanmaalta, Pirkanmaalta kaksi, Kanta-Hämeestä kaksi ja Varsinais-Suomesta yksi vastaaja.

Arviointiasteikko hyödytön -2, jokseenkin hyödytön -1, en osaa sanoa 0, jokseenkin hyödyllinen 1 ja hyödyllinen 2.

Helsingin lähitapahtumaan osallistuneet arvioivat ohjelmasta hyödyllisimmiksi (mediaani 2) arvioitiin a) Tilaisuuden Ilkka ja Vappu Taipaleen avaussanat, b) Sosiaalisten innovaatioiden ekosysteemin erilaiset toimijat ja toimijaverkostot, Tuula Jäppinen, c) Aamupäivän rahoittajatahojen paneelikeskustelu ja d) Iltapäivän "Innokylän leijonan raatilaisten antamat palautteet. Arviointikehikon kommentointi, Risto Raivio (EU) mediaani 1,5.

Etätapahtumaan osallistuneet (N11) arvioissa mediaani 2 tuloksen saivat ekosysteemin esittely ja rahoittajapaneeli.

Saatu kirjallinen palaute oli vähäistä. Etäyhteydellä osallistuneita ei rekisteröity, joka oli huono idea. Jatkossa tämän kaltaisiin tapahtumiin tulisi osallistua vain rekisteröityneet, joka mahdollistaisi paremman palautteen keräämiseen ja osallistujien profiloinnin.

Saadun kirjallisen ja suullisen palautteen mukaan tapahtuman perusidea vastasi tarvetta. Rahoittajien väliselle yhteistyölle on tarvetta sekä erilaisten rahoittajamotiivien avaamista sosiaalisia innovaatioita kehittäville. Verkostoitumistavoite ei toteutunut. Päivä tuotti uusia ideoita, uutta tietoa ja osaamisen vahvistusta osallistujille.

Iltapäivän ”innokylän leijonanluola” olisi kannattanut myös striimata. Tämä kannattaa huomioida seuraavan tapahtuman suunnittelussa.

 

Osatavoite 2: Pääpaino tapahtumassa on sosiaalisissa innovaatioissa, jotka edistävät työelämän ulkopuolella olevien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien asemaa.

Tavoite ei toteutunut. Työelämän ulkopuolella olevien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien toimijat eivät juurikaan aktivoituneet esittämään ratkaisuja ”Innokylän leijonanluolaan”.

 

Osatavoite 3: Tapahtumajärjestelyistä vastaa hankkeen päätoteuttaja (THL) ja tapahtuman sisällöllisestä toteutuksesta Soste.

Tavoite toteutui.

 

Osatavoite 4: Toteutukseen ja suunnitteluun osallistuvat hankkeen osatoteuttajat. Hankkeen yhteistyöverkostoja ja yhteistyökumppaneita osallistetaan päivän suunnitteluun ja toteutukseen.

Tavoite toteutui. Päivän ohjelman toteutuksen toteuttivat THL (Innokyä), SOSTE, Säätiöt ja rahastot ry, S-pankki Oy, Startmore Oy, Kuntoutussäätiö sr, SOILA-hanke ja Hämeen ELY-keskus. Päivän ideointiin osallistui kaikki hankkeen toimijat. 

 

Tuotostavoite: a) Sosiaalisten innovaatioiden päivä ja b) konsepti vastaavien tilaisuuksien järjestämiseen sekä rahoittajien väliseen yhteistyöhön.

Tavoite toteutui. Saadun suullisen ja kirjallisen palautteen mukaan pilotoidulle päivälle on tilausta. Suunnittelussa kannattaa olla mukana laaja ja sitoutunut joukko toimijoita. Päivän konsepti kuvataan Innokylän toimintamallina.