Sosiokulttuurinen ohjaaja yhteisöllisessä asumisessa

Sosiokulttuurinen ohjaaja toimii ympärivuorokautisten palvelujen yhteisöllisessä asumisessa moniammatillisen tiimin jäsenenä varmistaen yhteisöllisyyden toteutumisen.

Toimintaympäristö

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tavoitteena vuoteen 2030 loppuun mennessä palvelurakenteen keventäminen yhteisöllistä asumista lisäämällä.  Yhteisöllisessä asumisessa keskeistä on yhteisön tuki ja mahdollisuus osallistua yhteisössä järjestettävään toimintaan. Yhteisöllisyyden varmistaminen; luominen ja ylläpitäminen on tärkeää ja tästä syystä yhteisölliseen asumiseen on luotu uusi ammattinimike; sosiokulttuurinen ohjaaja. Ohjaaja on tärkeässä roolissa varmistamassa asiakkaiden tarpeista lähtevän yhteisöllisyyden toteutumisen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävään ei ollut sopivaa valmista mallia. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tehtävänkuva luotiin palvelualueen tarpeiden, talouden ja saatavilla olevan vertailutiedon pohjalta. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tehtävänkuvauksen eri vaihtoehtoja käytiin läpi koordinoivien esihenkilöiden ja palvelualueen päällikön kanssa. Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävän lisäksi päätettiin myös ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin luoda työntekijälle  vastuutehtäväkuvaus jossa työntekijä on arjen elämystoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan yhdyshenkilö ja hän verkostoituu myös sosiokulttuurisen ohjaajan kanssa. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on yhteisöllisen asumisen yhteisöllisyyden toteutuminen niin että asiakkaat voivat hyödyntää arjessa yhteisöllisen asumismuodon tarjoamia mahdollisuuksia. Asiakkaat saavat yhteisöstä tukea ja pystyvät asumaan tässä  asumismuodossa pidempään eikä tule tarvetta siirtyä ympärivuorokautiseen hoivaan.

Muutoksen mittaaminen

Yhteisöllisen asumisen peittävyys ja eri asiakkaiden määrä ja aika asumismuodossa.

Toteutussuunnitelma

Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävä on uusi ja vuonna 2025 on tarkoitus palkata kyseisellä nimikkeellä kaksi uutta henkilöä yhteisölliseen asumiseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tehtävänkuvaa luodessa on ollut käytössä yhteisöllisen asumisen palvelukuvaus, sekä myöntämisen perusteet. Lisäksi hankkeessa on koostettu asiakasprofiilikuvaukset. 

Ratkaisun perusidea

Yhteisöllisessä asumisessa keskeistä asiakkaalle on yhteisön tuki ja mahdollisuus osallistua yhteisössä järjestettävään toimintaan. Sosiokulttuurisella ohjaajalla on keskeinen rooli yhteisöllisyyden toteutumisessa; sen luomisessa ja ylläpitämisessä.  Ohjaaja varmistaa asiakkaiden tarpeista lähtevän yhteisöllisyyden toteutumisen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Moniammatillista toimintamallia, jossa sosiokulttuurinen ohjaaja on yhtenä tiimin jäsenenä juurrutetaan yksiköihin perehdyttämällä yhteisöllisen asumisen koko henkilöstöä. Perehdyttäminen tapahtuu henkilöstöä informoimalla eri yhteisöllisen asumisen yksiköissä ja osallistamalla keskusteluun. Perehdyttämisessä käydään läpi kaikki uudet muutokset kuten uusi sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävänkuva, työntekijöiden roolit ja tehtävät moniammatillisessa tiimissä, sekä yhteisöllisen asumisen palvelukuvaus ja myöntämisen perusteet. Lisäksi käydään läpi suunnitelma palvelurakenteen keventämisestä ja yhteisöllisen asumisen paikkojen lisäämisestä vuoteen 2030 loppuun mennessä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävää ei ole vielä käytännössä pilotoitu. Tehtävässä työntekijä on lähellä asiakasta osallistuen arjessa asiakkaan ohjaamiseen eri tilanteissa. Tämä on huomioitu palkkahinnoittelussa. Tehtävässä ei vaadita AMK tason tutkintoa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Myös ympärivuorokautisessa asumisessa nähtiin tarve , että on nimetty vastuuhenkilö, joka toimii yhdyshenkilönä vapaaehtoistoimijoille ja perehdyttää muita vapaaehtoisyhteistyöhön ja arjen elämystoimintaan liittyviin asioihin.