Sosiokulttuurinen ohjaaja yhteisöllisessä asumisessa
Sosiokulttuurinen ohjaaja toimii ympärivuorokautisten palvelujen yhteisöllisessä asumisessa moniammatillisen tiimin jäsenenä varmistaen yhteisöllisyyden toteutumisen.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on tavoitteena vuoteen 2030 loppuun mennessä palvelurakenteen keventäminen yhteisöllistä asumista lisäämällä. Yhteisöllisessä asumisessa keskeistä on yhteisön tuki ja mahdollisuus osallistua yhteisössä järjestettävään toimintaan. Yhteisöllisyyden varmistaminen; luominen ja ylläpitäminen on tärkeää ja tästä syystä yhteisölliseen asumiseen on luotu uusi ammattinimike; sosiokulttuurinen ohjaaja. Ohjaaja on tärkeässä roolissa varmistamassa asiakkaiden tarpeista lähtevän yhteisöllisyyden toteutumisen.
Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävään ei ollut sopivaa valmista mallia.
Tehtävänkuvauksen eri vaihtoehtoja käytiin läpi koordinoivien esihenkilöiden ja palvelualueen päällikön kanssa. Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävän lisäksi päätettiin myös ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin luoda työntekijälle vastuutehtäväkuvaus jossa työntekijä on arjen elämystoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan yhdyshenkilö ja hän verkostoituu myös sosiokulttuurisen ohjaajan kanssa.
Tavoitteena on yhteisöllisen asumisen yhteisöllisyyden toteutuminen niin että asiakkaat voivat hyödyntää arjessa yhteisöllisen asumismuodon tarjoamia mahdollisuuksia. Asiakkaat saavat yhteisöstä tukea ja pystyvät asumaan tässä asumismuodossa pidempään eikä tule tarvetta siirtyä ympärivuorokautiseen hoivaan.
Yhteisöllisen asumisen peittävyys ja eri asiakkaiden määrä ja aika asumismuodossa.
Sosiokulttuurisen ohjaajan tehtävä on uusi ja vuonna 2025 on tarkoitus palkata kyseisellä nimikkeellä kaksi uutta henkilöä yhteisölliseen asumiseen.
Tehtävänkuvaa luodessa on ollut käytössä yhteisöllisen asumisen palvelukuvaus, sekä myöntämisen perusteet. Lisäksi hankkeessa on koostettu asiakasprofiilikuvaukset.