Sote-kirjaamisen kehittämisen verkostot, Helsinki (RRP, P4, I3)

Kirjaamisen yhtenäisiä käytäntöjä kehitetään ja linjataan toimialan vakiintuneissa verkostorakenteissa. Niiden kautta varmistetaan viestintä kansallisista ja organisaation sisäisistä kirjaamisen ohjeistuksista myös hankkeen päättymisen jälkeen. 

Toimintaympäristö

Luotettavan ja laadukkaan sote-tiedon lähtökohtana on oikea ja virheetön kirjaaminen ja tietojen tuottaminen, jota yhtenäisiä kirjaamiskäytäntöjä varmistamalla pyrimme toimialalla vahvistamaan. Tiedon tulee olla yhtenäisillä tietorakenteilla tuotettua kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa, jotta se on vertailukelpoista sekä luotettavasti analysoitavaa ja tulkittavaa. Tieto palvelee ensisijaisesti asiakasta ja potilasta sekä sote-ammattilaisia arjen työssä, mutta sitä hyödyntävät myös viranomaiset arviointi-, ohjaus- ja valvontatehtävissään sekä oma organisaatio tiedolla johtamisessa. Tuotetulla tiedolla on merkittävä vaikutus myös sote-palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta päätettäessä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimivilla kirjaamisen verkostoilla varmistetaan viestintä kansallisista ja organisaation sisäisistä ohjeistuksista yhtenäisten ja oikeiden kirjaamisen käytäntöjen varmistamiseksi. Toimialalla on vakiintuneet kirjaamisen päätöksenteon ja käsittelyn rakenteet: 

  • Taso 1 (toimiala): Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan johtoryhmä (Kestävän kasvun hankkeen ohjausryhmä ja Helsinki Apotti -ohjausryhmä sisältyvät) ​

  • Taso 2 (palvelukokonaisuus): Palvelukokonaisuuksien johtoryhmät (Terveys- ja päihdepalvelut/Perhe- ja sosiaalipalvelut/Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut)​

  • Taso 3 (rajat ylittävä yhteistyö): mm. Sote-yhteinen kirjaamistyöryhmä (edustus palvelujen kaikista toiminnoista sekä yhteisistä palveluista) ​

  • Taso 4 (palvelut ja yksikkötaso): Palvelujen johtoryhmät, yksiköiden päälliköiden foorumit, Apotti ydinryhmät tai muut vastaavat kokoukset ja kirjaamisen kehittämisryhmät tai muut vastaavat kokoukset ​

  • Taso 5 (alayksikkötaso): Toiminnan esihenkilökokoukset ja kirjaamistyöryhmät sekä osasto- ja tiimipalaverit ym.

Liitteet
Kuva
Kirjaamisen päätöksenteon ja käsittelyn rakenteet Helsingissä
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena on parantaa tuotetun tiedon laatua ja luotettavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tähän vaikuttaa myös viestinnän varmistaminen kansallisten ja toimialalla linjattujen yhtenäisten kirjaamiskäytäntöjen vahvistamiseksi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sote-yhteisen kirjaamistyöryhmän jäsenet ovat tarkentaneet kirjaamisen verkostot palveluidensa osalta ja ne on kuvattu. Mahdolliset muutokset rakenteissa päivitetään vuosittain ja tiedot ovat saatavilla yhteisellä kirjaamisen intra-sivustolla.

Tavoiteltu muutos

Helsingissä on toimivat kirjaamisen verkostorakenteet, joiden avulla kansalliset ja toimialan omat kirjaamisen ohjeet ja yhtenäiset käytännöt vakiinnutetaan osaksi toimintaa.

Muutoksen mittaaminen

Kirjaamisen verkostorakenteet on kuvattu keväällä 2024 ja niitä päivitetään vuosittain sote-yhteisen kirjaamistyöryhmän toimesta. 

Toteutussuunnitelma

Kirjaamiskyselyjen tulosten ja johtopäätösten käsittely sekä niistä viestiminen lisää ymmärrystä kirjaamisen verkostorakenteiden merkityksestä. Kirjaamisverkostojen jäsenten roolia viestinnän varmistamiseksi tulee korostaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Sote-yhteisen kirjaamistyöryhmän jäsenet ovat tarkentaneet kirjaamisen verkostot palveluidensa osalta ja ne on kuvattu keväällä 2024. Mahdolliset muutokset rakenteissa päivitetään vuosittain ja tiedot ovat saatavilla yhteisellä kirjaamisen intra-sivustolla. Sote-henkilöstölle suunnatuilla kirjaamisen käytäntöjä kartoittavilla kyselyillä on saatu todennettua muutoksen suunta lyhyellä aikavälillä. Tuloksia on kuvattu Helsingin kirjaamisen kehittämisen -toimintamallissa.

Ratkaisun perusidea

Toimivilla kirjaamisen verkostoilla varmistetaan viestintä kansallisista ja organisaation sisäisistä ohjeistuksista yhtenäisten ja oikeiden kirjaamisen käytäntöjen varmistamiseksi. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimialalla on vakiintuneet kirjaamisen päätöksenteon ja käsittelyn rakenteet. Verkostorakenteet on kuvattu keväällä 2024 ja niitä päivitetään vuosittain sote-yhteisen kirjaamistyöryhmän toimesta. Kirjaamisverkostojen jäsenten tärkeää roolia viestinnän varmistamiseksi on korostettu.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vakiintuneet kirjaamisen päätöksenteon ja käsittelyn rakenteet kannattaa kuvata ja sopia päivitysvastuut, koska toimivilla kirjaamisen verkostoilla varmistetaan myös viestintää kansallisista ja organisaation sisäisistä ohjeistuksista. Lisäksi kirjaamisverkostojen jäsenten tärkeää roolia viestinnän varmistamiseksi tulee korostaa ja sopia käytännöt missä/miten/milloin saatua tietoa jaetaan eteenpäin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kevään 2025 kirjaamiskyselyn tulosten mukaan lähes 60 % vastaajista, jotka ovat mukana kirjaamisen kokouksissa, koki että on sovittu missä/miten/milloin saatua tietoa jaetaan eteenpäin. Edellisen vuoden kyselyssä näin koki noin 55 % kirjaamisen kokouksissa mukana olevista vastaajista.