Suljettu vertaisryhmä sijoitettujen nuorten vanhemmille verkossa
Läheisjärjestö yhdessä päihdekuntoutukseen erikoistuneiden lastensuojelulaitosten kanssa toteuttaa alueelle sijoitettujen nuorten vanhemmille vertaistukea verkkoryhmässä, kun vanhemmat asuvat ympäri Suomea
1.1.2023 sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Hyvinvointialueiden vastuista todetaan, että hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyössä painopiste on edistää hyvinvointia ja terveyttä. Järjestöjen ja yhdistysten roolista todetaan, että ne täydentävät julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja (STM,2023). Kansallisen mielenterveysstrategian toimenpiteitä toteutetaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa, jonka tavoitteena on mm. parantaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta, siirtää toiminnan painotusta ehkäisevään ja ennakoivaan työhön ja vahvistaa palveluiden monialaisuutta ja yhteen toimivuutta. Painopisteiden alaisuudessa todetaan, että ne ottavat huomioon myös omaiset ja läheiset sekä voimavarana, että tuen tarvitsijoina (Soste, 2023, STM 2023). Oikeusministeriön alaisuudessa laadittavassa kansalaisjärjestöstrategiassa on tavoitteena turvata järjestöjen toimintaedellytyksiä. Järjestöillä on tärkeä rooli julkisen sektorin palvelujen täydentäjänä.
Ekologinen kestävyys ja palvelun saavutettavuus ovat vaikuttaneet digitaalinen toimintaympäristön valintaan toteutuksessa.
Yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsottuna perheissä, joissa tapahtuu lapsen tai nuoren huostaanotto / sijoitus tapahtuu, on useimmiten kasaantuneena taloudellisia, terveydellisiä, sosiaalisia ym. hyvinvointiin liittyviä haasteita sekä eriarvoisuutta.
Alkukysely ja kysely ryhmän jälkeen, jossa peilataan alkukyselyssä esitettyjä tarpeita ja toiveita, miten ovat toteutuneet. Lisäksi suullinen palaute ja työntekijöiden tekemät havainnot.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. tutkittuun tietoon pohjautuen ja jo olemassa olevia malleja hyödyntäen (Voikukkia, Palaset malli). Toimintamallia on pilotoitu lastensuojelulaitoksen kanssa. Vertaisohjaajan oma jaettu kokemus sekä lastensuojelun ammatilaisen näkemys ovat olleet merkittävässä roolissa asiakasymmärryksen lisäämisessä. Samoin ryhmän käynnistyessä jaettu kokemus ensimmäisellä tapaamiskerralla, kun tilanteita esitellään ja jaetaan muille.