Suvanto-vertaistiimi
Suvanto-vertaistiimin toiminnan tavoitteena on ikääntyvien lähisuhdeväkivallan ilmiön käsittely ja löytää sitä kautta keinoja tiimin jäsenille väkivallan haasteisiin. Suvanto-vertaistiimi on ammatillisesti ohjattu oppimiseen ja vertaistukeen perustuva tiimi.
Suvanto ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on toimia ikääntyviin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan haittojen poistamiseksi. Suvanto ry toiminnan tarkoituksena on ikääntyneiden luottamuksellisissa suhteissa tapahtuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäiseminen sekä näitä ilmiöitä kohdanneiden ikääntyneiden auttaminen. Autamme kaltoinkohtelun ja väkivallan kaikkia osapuolia. Kuitenkin yhteiskunnan panostus ikääntyvien lähisuhdeväkivallan torjuntaan on tällä hetkellä täysin riittämätöntä, siksi tulee lisätä rahoitusta ja sitä kautta mahdollistaa ikääntyvien kanssa tehtävä väkivaltatyö.
Suvanto-vertaistiimit kokoontuvat turvallisessa ja esteettömässä ympäristössä. Paikassa, jossa ikääntyvät muutenkin kokoontuvat, joten vertaistiimin jäsenet eivät erotu joukosta ja saattaisivat muutenkin käydä kyseisessä paikassa. Joskus vertaistiimin jäsen saattaa käydä väkivallantekijältä salaa tiimissä, sen vuoksi emme välttämättä julkisesti kerro tarkkoja kokoontumispaikkoja ja aikoja. Tällä hetkellä kaikki Suvannon-vertaistiimit kokoontuvat yhteistyökumppaniemme tiloissa.
Suvanto ry:ssä on pitkät perinteet ryhmätoiminnan järjestämisestä ikääntyneille väkivallan kokijoille ja sen positiivista vaikutuksista asiakkaisiin. Mahdollistamme jatkossa palveluiden käyttäjien osallisuuden kehitystyössä, että palvelut vastaisivat mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeisiin. Kevään 2023 aikana Helsingin ja Vantaan Suvanto-vertaistiimeissä on kehitetty uutta Suvanto-vertaistiimin mallia kokijoille, joka on jatkumo aiemmalle Suvanto ry:n ryhmätoiminnalle.
Kyseessä on ikääntyvien kanssa tehtävä väkivaltatyö. Suvanto-vertaistiimin tarkoituksena on lähisuhdeväkivallan ilmiön käsittely tiimin jäsenten lähtökohdista ja löytää sitä kautta keinoja jäsenille lähisuhdeväkivallasta selviytymiseen.
Väkivaltatyön asiantuntija, joka on Suvanto-vertaistiimin ohjaaja on laatinut kahdeksan kerran teemallisen ohjelman. Jokaisen teeman käsittelyn jälkeen Suvanto-vertaistiimin jäsenet ovat antaneet kirjallisen palautteen, jonka pohjalta ohjaaja edelleen kehittää ja toteuttaa palautteen pohjalta teemojen sisältöä sekä asioiden käsittelytapoja. Palautekyselyn kysymykset olivat aina samat, vain teema vaihtui. Vertaistiimin jäsenet ymmärtävät, että ohjelman sisältöä tehdään heidän tarpeisiin ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
Tavoitteena on kehittää ikääntyville lähisuhdeväkivallan kokijoille vertaistiimimallin ohjelma, joka tukee ikääntyvien selviytymistä lähisuhdeväkivallasta.
Systemaattisesti kerätty palaute käyttäjiltä sekä vaikuttavuus esiin kysely.
Vertaistiimi työskentely ohjelman teemojen mukaisesti. Jatkuva kehittäminen yhteistyössä vertaistiimin jäsenten kanssa. Vaikuttavuuden seuraaminen kyselyn kautta ja jatkuva palautteen kerääminen ohjelman toimivuudesta. Suvanto-vertaistiimin jäsenet voivat aina ohjelman kuluessa esittää ohjaajalle toivomuksia aihealueista, mistä toivovat lisätietoa tai, että keskustelisimme lisää/uudelleen. Ohjaaja huomioi tiimin jäsenten väkivallan kokemukset ja räätälöi ohjelman sisältöä tiimin jäsenten tarpeisiin.
Suvanto-vertaistiimin jäsenillä on kaikilla omakohtainen lähisuhdeväkivallan kokemus.
Esimerkki osallistamisesta ja yhteiskehittämisestä. Suvanto-vertaistiimissä katsottiin Suvanto ry:n aiempaa turvasuunnitelmaa ja kävimme sen kohta kohdalta läpi. Turvasuunnitelmaan tehtiin muutoksia Suvanto-vertaistiimin jäsenten toiveiden ja käyttäjäkokemusten perusteella. Tämä uusi versio otettiin vertaistiimin uudessa ohjelmassa käyttöön. Tämä yhdessä tehty turvasuunnitelma toimii Suvanto ry:ssä väkivaltatyön asiantuntijan työvälineenä, sekä vertaistiimin ohjelman yhtenä teemana.