Syöpä ruuhkavuosina -verkkomuotoinen vertaistukiryhmä
Kehitimme verkkomuotoisen vertaistukiryhmän alle 50-vuotiaana syöpään sairastuneille. Vertaistukijoiden kommenttien ja asiakaspalautteen perusteella loimme ryhmän keskeiset sisällöt, joita vertaistukiryhmässä käsitellään. Ryhmää ohjaa yhdistyksen neuvontahoitaja.
Verkossa toteutettava vertaistukiryhmä antaa osallistujille erilaisia mahdollisuuksia osallistua ryhmään asuinpaikasta, elämäntilanteesta ja sairaustilanteesta riippumatta. Verkossa toteutettava vertaistuki antaa mahdollisuuden osallistua ryhmään itselle turvallisesta paikasta esim. kotoa. Verkossa toimiva vertaistukiryhmä tarvitsee toimiakseen omat pelisäännöt sekä ryhmän yhdessä sopimat toimintaohjeet, joissa huomioidaan verkkomuotoisen toiminnan lainalaisuudet.
Syöpä ruuhkavuosina verkkomuotoinen vertaistukiryhmä on tarkoitettu alle 50-vuotiaana syöpään sairastuneille. Syöpään sairastuneet ovat yleensä keskimäärin tätä iäkkäämpiä, joten on tärkeä kerätä nuorempana syöpään sairastuneita yhteen ja saada heille kokemus, että eivät ole yksin tilanteensa kanssa. Syöpään sairastuminen vaikuttaa alle 50-vuotiaalla monesti esimerkiksi työkykyyn, ihmissuhteisiin ja vanhemmuuteen, joten on tärkeä, että saman kokeneet pääsevät vaihtamaan ajatuksia näiden asioiden tiimoilta.
Verkkomuotoista vertaistukiryhmää suunnitellessamme haastattelin kahta työikäisenä syöpään sairastunutta vertaistukijaamme ja kysyin heiltä, minkälaisista asioista olisi tärkeä saada tietoa ja päästä keskustelemaan ryhmässä. Syöpäjärjestöjen asiantuntijoita, jotka olivat järjestäneet verkkomuotoisia vertaistukiryhmiä pääsin haastattelemaan, ja he jakoivat kokemuksiaan erilaisten verkkoalustojen käytöstä ja toimivuudesta. Syöpä ruuhkavuosina vertaistukiryhmään osallistuvien kanssa keskustelin ennen ryhmän alkamista heidän toivoistaan ja tavoitteistaan ryhmän suhteen. Näiden keskustelujen pohjalta syntyi ryhmässä käsiteltävä keskeinen sisältö.