Syöpä ruuhkavuosina -verkkomuotoinen vertaistukiryhmä

Kehitimme verkkomuotoisen vertaistukiryhmän alle 50-vuotiaana syöpään sairastuneille. Vertaistukijoiden kommenttien ja asiakaspalautteen perusteella loimme ryhmän keskeiset sisällöt, joita vertaistukiryhmässä käsitellään. Ryhmää ohjaa yhdistyksen neuvontahoitaja.

Toimintaympäristö

Verkossa toteutettava vertaistukiryhmä antaa osallistujille erilaisia mahdollisuuksia osallistua ryhmään asuinpaikasta, elämäntilanteesta ja sairaustilanteesta riippumatta. Verkossa toteutettava vertaistuki antaa mahdollisuuden osallistua ryhmään itselle turvallisesta paikasta esim. kotoa. Verkossa toimiva vertaistukiryhmä tarvitsee toimiakseen omat pelisäännöt sekä ryhmän yhdessä sopimat toimintaohjeet, joissa huomioidaan verkkomuotoisen toiminnan lainalaisuudet.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Syöpä ruuhkavuosina verkkomuotoinen vertaistukiryhmä on tarkoitettu alle 50-vuotiaana syöpään sairastuneille. Syöpään sairastuneet ovat yleensä keskimäärin tätä iäkkäämpiä, joten on tärkeä kerätä nuorempana syöpään sairastuneita yhteen ja saada heille kokemus, että eivät ole yksin tilanteensa kanssa. Syöpään sairastuminen vaikuttaa alle 50-vuotiaalla monesti esimerkiksi työkykyyn, ihmissuhteisiin ja vanhemmuuteen, joten on tärkeä, että saman kokeneet pääsevät vaihtamaan ajatuksia näiden asioiden tiimoilta.

Verkkomuotoista vertaistukiryhmää suunnitellessamme haastattelin kahta työikäisenä syöpään sairastunutta vertaistukijaamme ja  kysyin heiltä, minkälaisista asioista olisi tärkeä saada tietoa ja päästä keskustelemaan ryhmässä. Syöpäjärjestöjen asiantuntijoita, jotka olivat järjestäneet verkkomuotoisia vertaistukiryhmiä pääsin haastattelemaan, ja he jakoivat kokemuksiaan erilaisten verkkoalustojen käytöstä ja toimivuudesta. Syöpä ruuhkavuosina vertaistukiryhmään osallistuvien kanssa keskustelin ennen ryhmän alkamista heidän toivoistaan ja tavoitteistaan ryhmän suhteen. Näiden keskustelujen pohjalta  syntyi ryhmässä käsiteltävä keskeinen sisältö.

 

Ratkaisun perusidea

Ryhmässä käsiteltävät keskeiset sisällöt:

  1. TAPAAMINEN: Kurssin ja kurssilaisten tavoitteet, teemat, etäryhmien pelisäännöt, tutustumista toisiin ja sairauden tuomiin muutoksiin.
  2. TAPAAMINEN: Syöpähoitojen lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutukset.
  3. TAPAAMINEN: Lapset ja vanhemmuus sekä ihmissuhteet sairastumisen jälkeen.
  4. TAPAAMINEN: Työelämä sairastumisen jälkeen.
  5. TAPAAMINEN: Parisuhde ja minäkuva.
  6. TAPAAMINEN: Tunteet, ajatukset ja pelot.
  7. TAPAAMINEN: Voimavarat, palautekysely ja ryhmän koonti.
  8. TAPAAMINEN: Seurantatapaaminen noin 1-2 kuukauden kuluttua ryhmän päättymisestä. Miten katson tulevaan? Palautekyselyn uusiminen.

Kurssien sisältö muokkautuu kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaisesti, ohjaajien ja vierailevien asiantuntijoiden osaamista hyödyntäen.

Ryhmätapaamisten lisäksi osallistujille annetaan vapaaehtoisia välitehtäviä, joiden tarkoitus on auttaa heitä löytämään omia voimavarojaan. Tehtävien tai luettavien artikkelien tarkoitus on ennen tiettyä tapaamiskerran teemaa, johdattaa osallistujien ajatukset aiheen äärelle. Välitehtävät toimitetaan osallistujille sähköpostitse, joten ne jäävät osallistujien käyttöön myös ryhmän päätyttyä. Katso välitehtävät alla olevasta liitteestä.

https://innokyla.fi/sites/default/files/2022-02/Sy%C3%B6p%C3%A4%20ruuhkavuosina%20ryhm%C3%A4n%20v%C3%A4liteht%C3%A4v%C3%A4t_0.pdf

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Verkkoryhmässä ryhmäläisten määrä on hyvä rajata melko pieneksi 5-8 osallistujaa, jotta ryhmäytymisen tunne syntyy osallistujien kesken ja jokaiselle osallistujalle jää tarpeeksi aikaa kertoa omia ajatuksiaan. Verkkomuotoisessa ryhmässä pelisääntöihin ja toimintatapoihin tulee kiinnittää runsaasti huomiota, jotta ryhmään saadaan keskustelevaisuutta ja osallistujille luodaan turvallinen ja avoin ilmapiiri. Puheenvuorojen pyytämiseen ja päättämiseen tulee luoda ryhmässä selkeät yhteiset toimintatavat, jotta syntyy tunne keskustelusta ei peräkkäisistä puheenvuoroista. Verkko sovelluksen käyttö tulee olla ohjaajalle sekä ryhmäläisille tuttua. Ryhmäläisillä oli mahdollisuus testata ja harjoitella sovelluksen käyttöä etukäteen ryhmän ohjaajan kanssa. Ryhmäläisiltä saadun palautteen perusteella olemme lisänneet tapaamisten määrää viidestä ensin kuuteen ja sitten seitsemään tapaamiskertaan, jotta jokaisen aihepiirin käsittelemiseen jää riittävästi aikaa.

Verkkokurssien malli on helposti sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin. Tärkeää on muistaa, että kurssi toteutetaan asiakkaiden ehdoilla: sisällytetään kurssiin niitä asioita, jotka asiakkaat kokevat tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Kurssipohja on lähtökohta, jota voidaan ja tuleekin soveltaa ryhmän mukaisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Verkkoryhmien malli on helposti sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin. Tärkeää on muistaa, että ryhmä toteutetaan asiakkaiden ehdoilla: sisällytetään ryhmään niitä asioita, jotka asiakkaat kokevat tärkeäksi ja tarpeelliseksi. Asiantuntijoiden ja vertaistukihenkilöiden mukaan ottamista ryhmään kannattaa myös miettiä ryhmä kohtaisesti. Ryhmän sisältö pohja on lähtökohta, jota voidaan ja tuleekin soveltaa ryhmän mukaisesti. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmään osallistuneet vastaavat palautekyselyyn ryhmän lopussa sekä yksi-kolme kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen. Heti ryhmän päättyessä ryhmäläiset (vastasi 5/6 ryhmään osallistuneista) arvioivat ryhmään osallistumisen positiivisia vaikutuksia omalla kohdallaan vastausten keskiarvon ollessa 3,7, kun keskiarvo 4,0 on suurin mahdollinen arvo. Vastauksissa ryhmäläiset kokivat saaneensa ryhmästä tietoa ja tukea keskiarvolla 3,4/4,0. Ryhmäläiset vastasivat keskiarvolla 3,8/4,0 seuraaviin väittämiin: Ryhmässä sain vertaistukea toisilta osallistujilta, ryhmään osallistuminen on lisännyt hyvinvointiani ja ryhmään osallistuminen on lisännyt jaksamista arjessa. Väittämään ryhmään osallistuminen on vahvistanut tunnetta, että en ole yksin tilanteeni kanssa ryhmäläiset vastasivat keskiarvolla 4,0/4,0.

Kolme kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen ryhmään osallistuneet vastasivat samaan kyselyyn seuraavasti. Ryhmäläiset (vastasi 6/6 ryhmään osallistuneista) arvioivat ryhmään osallistumisen positiivisia vaikutuksia omalla kohdallaan vastausten keskiarvon ollessa 3,9, kun keskiarvo 4,0 on suurin mahdollinen arvo. Ryhmäläiset vastasivat keskiarvolla 3,8/4,0 seuraaviin väittämiin: Sain ryhmästä tietoa ja tukea, ryhmään osallistuminen on lisännyt hyvinvointiani ja ryhmään osallistuminen on lisännyt jaksamista arjessa. Väittämiin ryhmään osallistuminen on vahvistanut tunnetta, että en ole yksin tilanteeni kanssa sekä ryhmässä sain vertaistukea toisilta osallistujilta ryhmäläiset vastasivat keskiarvolla 4,0/4,0.

Tässä muutamia suoria lainauksia ryhmäläisten antamasta palautteesta:

”Ryhmään osallistuminen toi turvaa ja antoi jaksamista vaikeassa tilanteessa. Sain ainakin siellä antaa vaikeidenkin tunteiden tulla ulos."
"Vertaistukea ja pysähtymistä hetkeen."
"Meidän tekemien harjoitusten myötä tuli pysähdyttyä oman itsen ääreen, joka oli tarpeellista ja antoisaa. Myös se, että harjoitukset jäivät meille jatkossakin käytettäviksi, lisäsi niiden hyödyllisyyttä." "Ryhmässä jaettiin ihan käytännön vinkkejä olojen parantamiseen ja lisäksi oli tärkeää saada sanotuksi asioita, joista ei voi oikein keskustella kuin vertaisten kanssa." 
"Vaikka ryhmä oli etänä niin koin sen hyväksi että porukka oli sama että luottamus pysyi. Helpotti kaikkea kun ei tarvinnut lähteä fyysisesti esim toiselle paikkakunnalle." 
"Ryhmässä vierailleet ulkopuoliset olivat hyvin valittuja ja heillä oli paljon ryhmälle annettavaa."
"Koin itse tärkeäksi, että muut ryhmäläiset olivat pääpiirteissään samassa elämäntilanteessa: työikäisiä ja osa perheellisiä."

Jatkossa harkitsemme palautekyselyn toteuttamista ryhmäläisille vielä kuusi kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen.