Syöpäpotilaan hoito- ja palveluketju, Kainuun hyvinvointialue (RRP P4,I1 ja I4)
Toimintamalli kokoaa syöpäsairaan tarvitsemat palvelut. Hoito- ja palveluketjussa huomioidaan syöpäsairaan palvelutarve yhdistäen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalipalveluiden sekä kolmannen sektorin tarjoamat palvelut.
Tunnistaminen ja oikea- aikainen hoitaminen on syövän ennusteen kannalta ratkaisevaa. Varhainen tunnistaminen vähentää inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia. Seulontaohjelmien tulisi tavoittaa riittävän suuri kohderyhmä ollakseen vaikuttavaa. Huomiota tulisi kiinnittää tiedon tarjoamiseen ja palveluiden sujuvuuteen.
Syöpään sairastunut ja läheiset tarvitsevat vahvan tukipalveluverkon, josta saavat apua eri alan ammattilaisilta, järjestöiltä ja vertaisiltaan.
Tarve syöpäsairaan hoito- ja palveluketjun kehittämiselle on noussut Kainuun väestöpohjasta sekä hyvinvointialueen toimijoiden tarpeesta.
Syöpäsairaan hoito- ja palveluketjun yhteiskehittämiseen osallistuvat Kainuun hyvinvointialueen syöpäsairaan hoito- ja palveluketjuun linkittyvät palvelualueet, joita ovat vastaanotto- ja poliklinikka palvelut, kuntoutuspalvelut, sosiaalityö ja sosiaaliohjaus. Lisäksi kehittämistyöhön osallistuvat alueelliset järjestötoimijat ja syöpään sairastuneet.
Syöpäsairaan hoito- ja palveluketjulla tavoitellaan varhaisempaa tunnistamista, oikea-aikaista palveluntuotantoa, tietouden lisäämistä, toimintakykyisiä elinvuosia ja hoidon- sekä palvelun jatkuvuutta.
Toimintamallin kohderyhmänä on palveluita käyttävät syöpäsairaat, omaiset sekä organisaation henkilöstö.
Kehittämistyöhön osallistuu syöpäsairaiden kanssa työskenteleviä organisaation ammattilaisia ja kolmannen sektorin toimijoita.