Toimintamalli systeemisen työotteen juurruttamiseksi Kymenlaakson hyvinvointialueen lastensuojelulaitoksiin.

Toimintaympäristö **

Systeemistä toimintamallia ja työotetta on juurrutettu lastensuojeluun jo useita vuosia. Kymenlaakson hyvinvointialueella vuonna 2022 päätettiin ulottaa seuraavaksi systeemisen työotteen koulutus ja juurrutustyö hyvinvointialueen omiin viiteen lastensuojeluyksikköön.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukkona toimivat kaikki lastensuojelulaitosten työntekijät. Kehittäminen ja juurrutustyö tapahtuu työnohjauksellisena prosessina jokaisen lastensuojelulaitoksen työryhmän kanssa. Yhteiskehittäminen on 5 x 3h prosessi jokaisessa työryhmässä. 

Tavoiteltu muutos

Lastensuojelulaitosten työote systeemiseksi. 

Perhe työn kohteeksi jokaisessa lastensuojeluyksikössä ja perhearviointimenetelmä työmenetelmäksi jokaiseen yksikköön. Auttamalla koko perhettä autetaan kokonaisvaltaisemmin ja tehokkaammin lasta ja saadaan muutos systeemiin.

Työ on tavoitteellista, laadukasta ja vaikuttavaa. Vaikuttavalla työllä on mahdollista joissakin kohdin lyhentää sijoituksia. 

Muutoksen mittaaminen

Juurrutusprosessin aikana on kerätty arviointitietoa lastensuojelulaitosten työntekijöiltä ja johdolta. Arvioinnissa on keskitytty mittaamaan, onko toiminta edistänyt työotteen juurtumista ja mitä juurtumisen eteen vielä voitaisi tehdä enemmän. Arvioinnissa on arvioitu omaa tekemistä itsearvioiden sekä projektikoordinaattorin osuutta juurtumisen tukena. Hanketyön päättyessä tärkeää on jatkaa  toimintatavan juurtuminen seurantaa ja arviointia, erityisesti seuraamalla sovittujen toimintatapojen käyttöön sitoutumista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lastensuojelulaitoksessa asiakas on sijoitettu lapsi ja hänen perheensä/ läheisverkostonsa. 

Systeeminen työote on lastensuojelulaitoksen työntekijän työote, joka kohdentuu lastensuojelulaitoksen asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. 

Koko hyvinvointialueen lastensuojelulaitosten henkilöstö on osallistettu systeemiseen koulutukseen ja kehittämistyöhön.

Ratkaisun perusidea **

Systeemisen työotteen koulutus ja juurtuminen Kymenlaakson hyvinvointialueen viiteen lastensuojelulaitokseen.

Johto on linjannut keskeiset painopisteet systeemiseen työotteeseen lastensuojelulaitoksissa: perhe työn kohteena kaikissa lastensuojelulaitoksissa, perheen kanssa työskennellään vähintään viikoittain ja kaikissa yksiköissä käytetään perhearviointimenetelmää. 

Koko lastensuojelulaitosten henkilöstölle on järjestetty systeemisen koulutuspäivä. Jokainen työryhmä valitsi johdon painopisteiden lisäksi kolme työryhmälle tärkeää teemaa systeemisen koulutuksesta. 

Lastensuojelulaitoksissa pidettiin työnohjauksellinen juurrutusprosessi, joka sisälsi viisi kolmen tunnin kestoista ohjauskertaa erikseen jokaisen työryhmän kanssa. Tavoitteena oli varmistaa systeemisen työotteen toteutuminen liittämällä keskeiset tekijät toiminnan käytäntöihin.

Työryhmissä tehdyt työprosessit koottiin kokonaistiedoksi ja näistä rakentui Kymenlaakson hyvinvointialueen lastensuojelulaitosten työn systeeminen arvopohja sekä keskeisimmät yhteiset toiminnan käytännöt. 

Juurrutusprosessin päättyessä järjestettiin kehittämisaikaa lastensuojelulaitosten palveluesimiesten sekä lastensuojelulaitosten johdon kanssa, jolloin linjattiin uudet yhteiset toimintatavat ja arvopohja sekä sitoutettiin ja suunniteltiin työn jatkumista käytännön tasolla. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

kts edellinen

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lastensuojelulaitoksilla on yhteinen systeeminen tapa toimia, systeeminen toiminta on avattu osaksi arjen käytäntöjä. Kaikissa yksiköissä työn kohteena koko perhe ja käytetään perhearviointimenetelmää.