Systeeminen työote lastensuojelulaitoksiin
Toimintamalli systeemisen työotteen juurruttamiseksi Kymenlaakson hyvinvointialueen lastensuojelulaitoksiin.
Systeemistä toimintamallia ja työotetta on juurrutettu lastensuojeluun jo useita vuosia. Kymenlaakson hyvinvointialueella vuonna 2022 päätettiin ulottaa seuraavaksi systeemisen työotteen koulutus ja juurrutustyö hyvinvointialueen omiin viiteen lastensuojeluyksikköön.
Kehittäjäjoukkona toimivat kaikki lastensuojelulaitosten työntekijät. Kehittäminen ja juurrutustyö tapahtuu työnohjauksellisena prosessina jokaisen lastensuojelulaitoksen työryhmän kanssa. Yhteiskehittäminen on 5 x 3h prosessi jokaisessa työryhmässä.
Lastensuojelulaitosten työote systeemiseksi.
Perhe työn kohteeksi jokaisessa lastensuojeluyksikössä ja perhearviointimenetelmä työmenetelmäksi jokaiseen yksikköön. Auttamalla koko perhettä autetaan kokonaisvaltaisemmin ja tehokkaammin lasta ja saadaan muutos systeemiin.
Työ on tavoitteellista, laadukasta ja vaikuttavaa. Vaikuttavalla työllä on mahdollista joissakin kohdin lyhentää sijoituksia.
Juurrutusprosessin aikana on kerätty arviointitietoa lastensuojelulaitosten työntekijöiltä ja johdolta. Arvioinnissa on keskitytty mittaamaan, onko toiminta edistänyt työotteen juurtumista ja mitä juurtumisen eteen vielä voitaisi tehdä enemmän. Arvioinnissa on arvioitu omaa tekemistä itsearvioiden sekä projektikoordinaattorin osuutta juurtumisen tukena. Hanketyön päättyessä tärkeää on jatkaa toimintatavan juurtuminen seurantaa ja arviointia, erityisesti seuraamalla sovittujen toimintatapojen käyttöön sitoutumista.
Lastensuojelulaitoksessa asiakas on sijoitettu lapsi ja hänen perheensä/ läheisverkostonsa.
Systeeminen työote on lastensuojelulaitoksen työntekijän työote, joka kohdentuu lastensuojelulaitoksen asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin.
Koko hyvinvointialueen lastensuojelulaitosten henkilöstö on osallistettu systeemiseen koulutukseen ja kehittämistyöhön.