Systemaattinen laatutyö hoidon ja palveluiden vaikuttavuutta parantamassa

Sosiaali- ja terveydenhuollon hoidon ja palveluiden vaikuttavuutta seurataan valittujen mittareiden avulla sekä parannetaan niitä tavoitteellisesti ja systemaattisesti. Kehittämiskohteen valinta perustuu tunnistettuun hoito- tai palveluvajeeseen. 

Toimintaympäristö

Toiminnalta odotetaan jatkuvasti enemmän näyttöä vaikuttavuudesta. Saatavilla olevaa mittaritietoa hyödynnetään kuitenkin sosiaali- ja terveydenhuollossa vähän. 

Ratkaisun perusidea
  1. Valitaan selkeästi rajattu laadun parantamisen tavoite (Keski-Suomessa valittu tyypin 2 diabeteksen hoito)
  2. Laatutyötä koordinoi kaksi henkilöä (osa-aikaisena työnä)
  3. Jokaisesta terveydenhuollon organisaatiosta valitaan laatuvastaavat (esim. lääkäri-hoitaja -työpari), joiden tehtävänä on mittaritiedon perusteella nimetä organisaatioissaan laatutyön tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi laatutyön koordinaattoreiden tuella. Keski-Suomessa mittareina ovat olleet mm. kansallinen diabeteksen laaturekisteri, Terveyshyötyarvio-työkalu sekä Laatupankki. 
  4. Yksiköiden laatuvastaavista muodostetaan laatuverkosto. Keski-Suomessa hyvinvointialueen laatuverkoston tapaamiset on toteutettu osittain osana kansallisia diabeteksen vertaiskehittämispäiviä sekä omina tapaamisinaan.
  5. Laatutyön koordinaattorit ja laatuvastaavat seuraavat tavoitteiden toteutumista säännöllisesti yhdessä sovitulla tavalla (esim. sparraustapaamiset).
  6. Tarvittaessa toimenpiteitä muutetaan nopeasti, jos valitut eivät tuota tulosta.
  7. Toimintaa jatketaan, kunnes tavoite on saavutettu. 
  8. Asetetaan uusi, tiukempi tavoite tai vaihdetaan tavoitetta, kun havaitaan tärkeämpi hoito-/laatuvaje tai suuremman terveyshyödyn tuottava tavoite. 
Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueen laajuinen laatutyö edellyttää

  • esihenkilöiden sitoutumisen laatutyöhön
  • käytettävissä olevan ja päivittyvän mittaustiedon
  • resursseja
    • toiminnan koordinointiin vähintään 20 % työajan kahdelta henkilöltä
    • paikallisilta laatuvastaavilta selkeästi määritellyn resurssin laatutyöhön
  • säännölliset paikallisten laatuvastaavien sparraustapaamiset
Vinkit toimintamallin soveltajille

Laatutyön onnistumisen edellytyksinä ovat asiaan uskovat ja innostuneet koordinaattorit, joilla on mahdollisuus käyttää työaikaa laatuvastaavien sparraamiseen. Lisäksi heillä on mahdollisuus käydä keskustelua organisaation johdon kanssa esim. yhteisistä tavoitteista ja laatuvastaavien työajan käytöstä. 

Toimintamallia on mahdollista soveltaa mihin tahansa toimintaympäristöön, jossa on luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää mitattavaa tietoa käytettävissä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Systemaattinen laatutyö on saatu osaksi Keski-Suomen hyvinvointialueen organisaatiorakennetta (Vaikuttavuus ja vertaiskehittäminen -tiimi, konsernipalvelut). 

Keski-Suomen hyvinvointialueen laaja-alaisen sote-keskuksen johto on sitoutunut systemaattiseen laatutyöhön. Laatutyölle on asetettu selkeät, yhteiset tavoitteet (tyypin 2 diabeetikoiden kolesterolitasapainon parantaminen, myös muiden potilasryhmien verenpainetasapainon parantaminen) seuraavan kahden vuoden ajaksi. 

Tavoitteellisen työn avulla tyypin 2 diabeetikoiden kolesterolitasapainoa on saatu lähes koko Keski-Suomen alueella selkeästi parannettua vuosien 2021-2023 aikana. Tämän avulla on saatu ehkäistyä useita sydän- ja aivoinfarkteja.