Taide hyvinvoinnin edistäjänä ikääntyvien hoivapalveluissa Etelä-Savon hyvinvointialueella, kolme askelta.
Etelä-Savon tanssiopiston(ESTO) ohjaajat jalkautuvat hoivakoteihin pitämään työpajoja asiakkaille ja henkilöstölle. Hoivahenkilöstö ELOISAn eri yksiköistä osallistuu työpajoihin tanssiopiston tiloissa. Hybridimalli; etänä ohjatut työpajat yksiköihin.
Etelä-Savo on ikääntyvä maakunta. Hyvinvointi- ja hoivapalveluja ja yksiköitä tarvitaan yhä enemmän ja enemmän, niin hoivayksiköitä, tuettua yksilöllistä asumista kuin kotihoitoakin.
Tavoitteena ikääntyvien kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, Etelä-Savon tanssiopiston (ESTO) on saanut vuodelle 2023 rahoitusta (STM/Taike) hankkeeseen, jossa opisto on organisoinut tanssin teemalla työpajoja ELOISAn hoivapalveluyksiköissä.
Etelä-Savon maakuntastrategian 2030 tavoitteissa yksi neliapilan lehdistä on Hyvinvoivat ihmiset ja hyvä ympäristö, arjen sujuvuus, kaikki mukana, kulttuurista virtaa.
"Etelä-Savossa on panostettu ennakoivaan hyvinvoinnin edistämiseen eri ikävaiheet huomioiden. Yhä useampi asukas pysyy terveenä ja toimintakykyisenä niin työelämässä kuin eläkeikäisenäkin. Digitaalisuus ja uudenlaiset liikkuvat palvelut lisäävät palveluiden saavutettavuutta ja tukevat asukkaiden omaehtoista hyvinvoinnin edistämistä. Elintapaohjaus on juurtunut vakiintuneeksi toimintatavaksi. Etelä-Savon tunnetaan vuonna 2030 ihmisten hyvinvoinnin, elämänlaadun ja yhteisöllisyyden edelläkävijäalueena."
Etelä-Savon maakuntaohjelma 2022-2025: "Ikääntymistä ei nähdä vain kasvavina sotekuluina vaan ikäihmisten ennakoivaan hyvinvointiin panostamalla saadaan alueelle elinvoimaa esimerkiksi työvoiman sekä järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan vahvistamiseksi. Etelä-Savon asukkailla on loistavat edellytykset elää hyvinvoivina turvallisessa asuinympäristössä. Alueella on tunnistettu sujuvan arjen, luonnon, kulttuurin ja osallisuuden merkitys elämänlaadun voimavaroina ja hyvinvoinnin lähteinä.
Toimivat hyvinvointipalvelut 1. Panostetaan ennaltaehkäiseviin palveluihin erityisesti liikuntaan, ikäihmisten aktiivisuuteen, työhyvinvointiin sekä mielen hyvinvointiin. 2. Vahvistetaan palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta sekä asukkaiden yhdenvertaisuutta esimerkiksi liikkuvia ja digitaalisia palveluita lisäämällä huomioiden turvallisuus ja esteettömyys. 3. Tuetaan kulttuuri- ja luontohyvinvoinnin valitsemista osaksi kuntien hyvinvointipalveluita."
Tässä kehyksessä ESTO on juuri oikealla tiellä edistämässä niin hoiva- ja vanhuspalveluiden asukkaiden kuin yksiköiden henkilöstön hyvinvointia taiteen keinoin.
ESTO on taiteella ja tanssilla tekemässä hyvää ja kulttuurihyvinvoinnin saatavuuden, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisen asialla. Järjestötoimijana halumme olla tuottamassa hyvinvointia onnistui hankeistamalla.
Strateginen tavoite on kulttuurihyvinvoinnin edistäminen ja lisääminen.
Hankkeen tavoite on hoiva- ja vanhuspalveluiden asiakkaiden ja hoivahenkilöstön kulttuurihyvinvoinnin edistäminen ja lisääminen Etelä-Savon hyvinvointialueella hoiva-ja vanhuspalveluissa.
Taiteen terveyttä ja hyvinvointia edistävistä vaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia. Taide on pohjana monissa onnistuneissa kulttuurihyvinvoinnin hankkeissa. Hanna-Liisa (Assi) Liikanen listaa taiteen hyvinvointivaikutuksia palvelukodeissa tutkiessaan (vuonna 2003) näin: 1. taiteen ja kuulttuurin vaikutukset elämyksenä ja merkityksinä sellaisinaan, 2. harrastamisen myötä syntyvät verkostot ja yhteisöllisyys, 3. mahdollisuudet vaikuttaa viihtyisän ympäristön luomiseen, taiteen kokemiseen ja 4. taiteen ja kulttuurin kokonaisvaikutukset hyvään terveyteen ja jaksamiseen. (Liikanen, Hanna-Liisa. 2003. Taide kohtaa elämän).
Hyvinvoinnin edistämistä ESTO toteuttaa hankkeessa taiteen keinoin, tuomalla ammattitaitoiset ohjaajat ELOISAn hoiva- ja vanhuspalvelujen työyhteisöihin. Toiminta kohdistuu ikääntyvään hoivahenkilöstöön sekä hoiva- ja vanhuspalvelun asiakkaisiin.