Taidekummin työ pähkinänkuoressa - Näin palkkaat taidekummin
1. Rekrytointi
Taidekummi on taiteen ammattilainen, joka soveltaa ammattitaitoaan tukea tarvitsevassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa työskentelyyn. Työ on vaativaa asiantuntijatyötä, joka tulee näkyä työnkuvan määrittelyssä, työajassa ja palkkauksessa. Koska taidekummi on taiteen ammattilainen, on tärkeää, että hänelle jää myös vapaa-aikaa omaan taiteelliseen työskentelyyn ja kehittymiseen ammattilaisena. Taidekummina ollessa taiteilija ei kehitä omaa taiteilijuuttaan, vaan keskittyy valjastamaan osaamisensa asiakkaiden käyttöön.
Koska taidekummi on oman taiteenalansa ammattilainen, voi hän tarjota rajallisen määrän keräämiänsä ja kehittämiänsä menetelmiä. Siksi on tärkeää miettiä, minkä taiteen alan ammattilaista yksikköön tarvitaan ja halutaan. Laajemmilla alueilla, kuten hyvinvointialueille, voidaan palkata useampi taidekummi kerralla. Yhtäaikainen taidekummityöskentely kehittää taidekummien ammattilaisuutta, lisää työssä viihtyvyyttä sekä toimii tärkeänä vertaistukena. Näiden lisäksi alueelle saadaan kattavampi tarjonta eri taiteenalojen hyödyistä, sekä materiaaleille ja työvälineille yhteinen budjetti, joka itsessään tuo toimintaan säästöjä
Suositus:
- 50 %:n työaika
- vakituinen työsuhde
- palkka 1 600 €/kk/50 % työaika (verrattavissa sosiaaliohjaajan palkkaan)
2. Perehdytys
Taidekummi tarvitsee organisaation sääntöihin ja työkulttuuriin tutustumisen lisäksi perehdytyksen yksiköihin, asiakkaisiin sekä työn suunnitteluun, jossa taiteilija täyttää oman työkalupakkinsa käytettävillä ammattilaismenetelmillä, -välineillä ja -materiaaleilla. Osa välineistä voi olla taiteilijan omia, kuten ammattimuusikon soittimet, jolloin niistä maksetaan erillinen korvaus.
3. Taidekummitoiminta koordinaattorin kanssa
Taidekummitoimintaa koordinoi hyvät verkostoitumis- ja viestintätaidot omaava henkilö. Hän viestii yksiköiden ja taidekummin välillä sekä kartoittaa työskentelykohteiden tarpeet ja toiveet. Koordinaattori perehdyttää myös valittujen yksiköiden henkilöstön, vähintäänkin siellä työskentelevät lähdekummit, työskentelemään taidekummin kanssa. Lähdekummi on yksikön työntekijä, esim. ohjaaja, joka toimii taidekummin työparina.
Taidekummi tarvitsee koko toimintajakson ajan tilaa suunnittelulle ja valmistelulle, mutta eniten ne työllistävät toimintaa aloitettaessa.
4. Taidekummin työskentely yksiköissä
Taidekummityö alkaa ryhmätoiminnalla. Ensimmäiset vierailukerrat ovat tutustumista henkilökuntaan ja asiakkaisiin sekä työpariin, lähdekummiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ollaan, sitä tärkeämmässä roolissa toimivat oheistoiminnot, kuten kahvittelu tai makkaranpaisto.
Idea tekemisestä nousee ryhmästä ja yksiköstä. Taiteilija etsii menetelmät omasta työkalupakistaan. Ryhmätyöskentelyä järjestetään viikoittain yleensä 3 tuntia kerrallaan. Työskentely toteutetaan osallistujien ehdoilla.
Ryhmätyöskentely voi olla myös paikkariippumatonta etätyöskentelyä, jos se sopii osallistujille esim. sosiaalisten haasteiden vuoksi paremmin kuin paikan päällä työskentely.
Ryhmäytymisen jälkeen nousee ryhmästä selkeästi esiin henkilöt, jotka höytyvät intiimimmästä työskentelystä. Näille henkilöille voidaan tarjota yksilötyöskentelyä tai taideystävätyöskentelyä. Yksilötyöskentelyssä taidekummi pystyy paremmin pureutumaan yksilön tarpeisiin ja työskentelytahtiin. Taideystävissä taas mahdollistetaan kahden eri yksilön kohtaaminen eri yksiköistä etäyhteyksin. Tässä pyritään vertaistukeen taiteen avulla.
5. Taidekummijakson päätös
Taidekummin työskentelyjakso yhdessä yksikössä kestää vuoden. Sen aktiivinen aika, kokoontumiset kerran viikossa, kestää puoli vuotta, mutta on hyvä antaa aikaa sekä tutustumiseen että yksiköstä poistumiseen. Näihin molempiin on hyvä varata aikaa 3 kk, jolloin kokoontumiset voidaan järjestää kuukausittain. Tällöin taidekummista tulee odotettu vieras, eikä toiminta lopu yllättäen.
Toiminnasta on hyvä jäädä jokin fyysinen teos, jonka tekemiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse varata pitkää aikaa. Kehollisessa taidekummitoiminnassa on havaittu, että on itsetunnolle tärkeää, että toiminnasta jää osallistujalle jotain pysyvää. Henkilökohtaisen taidepolku-työkalun avulla osallistuja voi palata omaan taideprosessiinsa ja siitä syntyneisiin oppeihin ja ajatuksiin.
Katso tarkemmat tiedot mallista ja mm. rekrytointi-ilmoituksen malli linkistä löytyvästä Lähde!-manuaalista.
Lähdekummi työparina
Lähdekummi (nimi tulee Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeesta) on erikseen nimetty sote-palveluiden sekä hyvinvointityön ammattilainen, kuten hoitaja tai ohjaaja, joka työskentelee asiakkaan kanssa arjessa. Lähdekummi toimii tiiviissä yhteistyössä taidekummien kanssa huolehtien turvallisesta työympäristöstä. Lähdekummi osallistuu taidekummin järjestämään taidetyöskentelyyn päästen myös itse mukaan taideprosessiin.
Lähdekummi on kiinteäasti mukana suunnittelutyössä yhdessä taidekummien kanssa. Taidekummin työtä fasilitoivana työparina lähdekummin tehtävä on löytää omaan työympäristöön sopivia tapoja hyödyntää ja jatkaa taidetoimintaa. Lähdekummi saa taidekummeilta vinkkejä ryhmän ohjaamiseen taidelähtöisin menetelmin. Taidekummijakson päätyttyä lähdekummi jatkaa asiakkaiden kanssa taidetyöskentelyä ammentaen saatuja menetelmiä ja kokemuksia.
Lähdekummit nimetään jokaisesta mukana olevasta yksiköstä. Heillä on mahdollisuus verkostoitua, jakaa kokemuksia ja kehittää toimintaa yhdessä muiden yksiköiden lähdekummien kanssa esimerkiksi kuukausittaisissa verkkotapaamisissa.